Rosacea

Intens rød hud og kviser

Rødmer du lett og er mellom 30-50 år? Da har du større sjanse enn andre til å utvikle rosacea. For voksene menn kan forstørret nese bli resultatet.

FORSTØRRET NESE: Det er en av symptomene på rosacea hos eldre menn.
FORSTØRRET NESE: Det er en av symptomene på rosacea hos eldre menn. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Rosacea er en kronisk betennelse i huden. Tilstanden gir lys eller mørkerød ansiktsfarge, etter hvert godt synlige blodkar, samt et kviseliknende utslett. Både talgkjertlene og blodkarene i ansiktet rammes.

Det starter gjerne med tilbakevendende "rødme - anfall" (flushing). Har du vedvarende rødfarget hud, kan du ha rosacea uten å vite det.

Sykdommen kan utløses av sterkt sollys, sterkt krydder, alkohol, samt psykisk stress. Dette er triggere, men det er fortsatt et mysterium hvorfor sykdommen dukker opp.

- Vi vet ikke hvorfor sykdommen oppstår. Det er ca. 10 prosent av befolkningen som er diagnostisert med rosacea, og sykdommen oppstår som regel i voksen alder. Den skiller seg fra akne (kviser red.anm) ved fraværet av hudormer, forteller Mila Lilleeng, spesialist i hud- og veneriske sykdommer ved Volvat Medisinske Senter i Oslo.

- Hos rosacea-pasienter ser vi økt blodsirkulasjon, samt økt aktivitet i blodkar og talgkjertler. Det er derfor huden får en rødlig farge, og et kviseliknende utslett, sier hun.

Periodevise utbrudd

Rosacea angriper hudområder i pannen, på nesen og kinnene. Ører og brystkasse kan også angripes. Du kan ha perioder uten utbrudd, men rødheten og utslettet kan komme tilbake.

Kvinner rammes oftere enn menn. De med lys hudtype har størst sjanse for å utvikle sykdommen. Mørkhudede er sjelden rammet.

Det finnes fire typer rosacea (se faktaboks). Hudlegen diagnostiserer tilstanden ved en hudundersøkelse. Andre hudsykdommer som feks perioral dermatitt, soleksem og sebboreisk eksem bør også vurderes.

Kan bli verre

Tegn på at du kan ha rosacea

Flushing eller rødming: Plutselig rødming og gjentagene opplevelser av dette, er som regel de første tegnene på at du kan ha sykdommen.

Rødskjær i huden som ikke går bort: Du har rødlig hud over tid, og det går ikke bort. Kan starte med solbrenthet som ikke forsvinner

Klumper i huden: Rosacea-pasienter har ikke hudormer som er vanlig hos folk med akne, og "klumpene" kan svi elelr stikke. I tillegg befinner de seg i det område hvor ansiktshuden er rød.

Synlige blodårer: De er små, men syntes godt hos en som har rosacea

Kilde: National Rosacea Society, rosacea.org

Etterhvert kan de små blodårene på kinnene og nesen utvides og bli større og mer synlige. Disse kalles telangiektasier eller utvidede blodkar i øvere hudlag. De beskrives som små finmaskede nett, med en skarp rød farge. I tillegg blir huden ekstra følsom. Rødming, stikking og prikking er også helt normalt.

Forstørret nese

- Voksne menn kan få forstørret nese som følge av rosacea. Grunnen til det er et unormalt høyt antall talgkjertelceller. Dette kalles rhinophyma, sier hun

En del av dem som er diagnostisert med rosacea type 3 eller 4, opplever sterk irritasjon i huden på øyelokkene eller i selve øyet. Det kan gi to mulige utslag:

Betennelse på innsiden av øyelokkene (konjunktivitt eller øyekatarr) som innebærer røde øyene og en følelse av å ha et støv eller korn på øyet. I tillegg gir det økt aktivitet i tårekanalene.

Betennelse i hår- eller talgkjertler på øyelokksranden (blefaritt) er en annen mulighet. Her vil øyelokksranden bli rød og svulme opp. Dette kan oppleves smertefullt, og øyelokkene vil også hovne opp. Sykdommen kan være ensidig, men sees ofte på begge øyne.

Midd i talgkjertlene

Tidligere trodde forskerne at små midd, kalt demodex folliculorumsom var opphavet til sykdommen. De lever i talgkjertlene og kan stoppe dem til. Middene vi her snakker om må ikke forveksles med sengetøymidd. Denne teorien viste seg å være et blidspor.

Rosacea- triggere

Alkohol

Sterk mat

Varme miljøer av alle slag

Sollys

Stress/angst

I tillegg er det innrapportert en rekke andre triggere på National Rosacea Society sine nettsider

- Siste tids forskning viser økte nivåer av stoffene, cathelicidin og serinprotease (antimikrobielle peptider) hos rosaceapasienter, forteller hun.

- Høye nivåer av disse stoffene i huden fører til betennelse i blodkarene, samt dannelse av flere. Dette er påvist i laboratorium, ved at forskerne fremkaller rosacea ved innsprøytning av cathelicidin og serinprotease i mus og rotter, sier hun.

Forskerne tror også på arv, da ca. 40 prosent av rosacea-pasientene har sykdommen i familien.

En annen teori går på at sykdom i blodårene er årsaken til at de hovner opp. En tredje teori går på at kroppen danner antistoffer mot harmløse bakterier på huden.

Behandlingsmetoder

Det at sykdommen setter seg i ansiktet, kan være med på å øke belastningen. Det er det første folk ser i møte med andre mennesker. Med riktig behandling, er prognosene svært gode. Det finnes hjelp som gjør at du kan leve godt med sykdommen. Behandlingen fjerner ikke sykdommen, men symptomene.

- Vanlig behandling er betennelsesdempende krem med metronidasol. Denne kan brukes en tid før det også startes behandling med antibiotika, i form av tetracicliner. Dette er den vanligste behandlingen, ved siden av laser og medisinsk hudpleie, sier hun.

Laser

- Vi har hatt en økning av pasienter til vår klinikk med denne hudlidelsen. De fleste er kvinner over 35 år, forteller Marianne Jægtvik, sykepleier og kvalitets og opplæringsleder ved Akadamiklinikken/Ellipseklinikken i Oslo

- Det er ulike behandlingsmetoder. Laser er vanlig, og vi bruker to ulike typer. Fargelaseren reduserer akneutbruddene og stimulerer til nydannelse av kollagen i huden. IPL- laseren demper rødheten og sprengte blodkar, forteller hun.

Fire typer rosacea

Type 1: Huden er rød, med synlige små blodkar. I tillegg er den veldig følsom og tåler lite.

Type 2: Sentrale deler av ansiktet er dekket av rødhet. Denne vedvarer som regel. Synlige blodkar, små nupper og kviser er også godt synlige

Type 3: Hudfortykkelse med store porer. Nese, panne, kinn, ører og øyelokk er utsatte. I tillegg har du symptomer som rødhet, synlige blodkar, kviser og nupper.

Type 4: Røde øyne og følelsen av å ha noe på øyet er fremtredende. Som følge av dette kan det også oppstå øyelokksbetennelse, øyekatarr og hornhinnebetennelse

- Dette er en symptombehandling, da vi ikke vet hva som er grunnen til at sykdommen oppstår. Det er vanlig å kombinere dette med bruk av medisinke hudpleieprodukter, både hjemme og på klinikken, sier hun.

Vær tålmodig

Det er en av dine viktigste egenskaper i kampen mot rosacea. Det tar tid å få stilt diagnose, og det tar tid å finne den riktige behandlingen. Og det tar igjen tid å høste fruktene av behandlingen.

Sonja Wigert, hudterapeut og daglig leder hos V by Sonja Wigert har behandlet mange kunder med rosacea.

- Sykdommen oppfører seg ulikt fra person til person. Derfor er det viktig å prøve å finne ut hva som trigger den hos nettopp deg. Tålmodighet er et stikkord når du skal få bukt med dette, forteller hun.

- Rosacea kan være lunefull hudlidelse. De fleste som kommer til oss er mildt rammet, men vi ser også dem med sterkt angrepet hud, sier hun

Det tar tid å bli bedre. Noen orker ikke å gå ut, fordi de er hardt rammet. Sykdommen kan gå på livskvaliteten løs for noen.

- Mange med denne hudsykdommen er fortvilet, og i ren desperasjon prøver de det meste som skal ha virkning. Det kan gjøre ting verre. Få råd fra fagfolk, og hold fast ved det som fungerer for deg, sier hun.

Forebygg selv

I følge Wigert, er det ting du kan gjøre selv. Gode hudpleierutiner med riktige produkter, kan lindre eksisterende utbrudd og virke forebyggende.

Du bør styre unna hudpleieprodukter med fett. I tillegg bør de behandle ansiktshuden din skånsomt.

Klappe ansiktet tørt med et tykt håndkle. Ikke tørke det hardt med noe som kan irritere og "skrape" i huden. Rosacea- hud er svært følsom.

Medisinsk hudpleie

Medisinske hudpleieprodukter er produkter som er medisinsk testet og dokumentert og som inneholder mye høyere andel aktive stoffer enn vanlige hudpleieprodukter. Slike produkter fås kun kjøpt hos helsepersonell og krever ofte konsultasjon og veiledning før bruk. På engelsk brukes det mer kjente begrepet Cosmeceuticals.

Skal du bruke sminke, anbefaler Wigert mineralmakeup. Det dekker godt, samtidig som produktene er helt rene og dermed svært milde mot huden. Vanlig flytende foundadtion kan gjøre vondt verre, da den ofte fremhever store porer i ansiktet.

- Bruk milde, fettfrie produkter, både som rens og fukt, da mange får akne i de rødlige områdene. Fett er ikke bra for rosacea-hud. Ikke peel hunden med preparater som har store korn. Bruk høy faktor i solen, sier hun.

- Etter over 10 år som behandler har jeg prøvd ut mange hudpleiebehandlinger mot lidelsen. Den behandlingen jeg mener fungerer best er Exuviance sin serie mot rosacea. Det er også denne behandlingen jeg bruker på kundene med dette problemet, sier hun.

Les mer:

Dette kan skje huden din når du ikke renser

Hudpleietips til voksene kvinner

Utvidede porer og misfarging: Fra grov til fin hud

Diskusjon: Legemidler mot uren hud

Huden blir det du spiser

Slik blir du kvitt sorte prikker på nesen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen