Rense huden

Dette kan skje med huden din om du ikke renser den

Dette er resultatet av å ikke rense huden på en måned.

FØR OG ETTER: Eksperter mener at Anna Pursgloves hud har eldes med ti år som følge av ikke å fjerne sminken på en hel måned.
FØR OG ETTER: Eksperter mener at Anna Pursgloves hud har eldes med ti år som følge av ikke å fjerne sminken på en hel måned. Foto: FAKSIMILE: Dailymail.co.uk
Publisert Oppdatert

Denne saken er fra i fjor, men tatt frem igjen til glede for nye og gamle lesere.

De aller fleste av oss har nok latt være å rense huden noen kvelder innimellom. Men hvilke skader kan egentlig gammel sminke på lengre sikt gjøre med huden din?

Journalist i Daily Mail, Anna Pursglove, bestemte seg for å se nærmere på nettopp dette...hva som egentlig skjer med huden hvis den ikke renses på en hel måned.

For å best mulig kunne sammenligne før- og etter-resultatene gjennomgikk Pursglove en omfattende hudskanning (hvor pigmentering, sprengte blodkar, porer og rynker kommer lettere til syne) både før og etter eksperimentet.

Konsekvenser av å ikke rense huden

Allerede etter den tredje natten kunne Pursglove virkelig føle hva mangler på rens hadde gjort med huden hennes.

"Jeg fikk mange små, hvite cyster rundt øyevippene, og huden min var blitt så tørr og stram at det nesten føltes ut som om jeg hadde på meg en maske. Noen dager etter dette påpekte flere av vennene mine at jeg så trøtt ut."

Røde øyelokk og tørr hud uten rens

Velg renseprodukt tilpasset din hudtype

Det er selvfølgelig individuelt hva slags rens som passer best for den enkelte, men her er en kort og enkel oversikt:

  • Fet hud kan gjerne bruke rensegele.
  • Normal hud kan gjerne bruke rensegele eller rensemelk.
  • Tørr hud kan bruke rensemelk (som tilfører noe mer fuktighet enn en gele).
  • Blandet hud kan også bruke rensegele.

Kilde: Farmasøyt i Vitusapotek, Åse Storfjell-Olven

Etterhvert som ukene gikk opplevde Pursglove at leppene ble tørre og huden i munnvikene sprakk.

"Mot slutten av måneden følte jeg meg bare skitten og lei."

Hun forklarer at hun hadde utviklet en intens motvilje mot maskara, fått tørr hud i kinnene, og røde øyelokk. De hvite cystene hennes hadde blitt erstattet av en form for "øyevippeflass".

Dypere rynker og større porer uten rens

Etter de fire ukene uten hudrens var gått opplevde Pursglove at rynkene på høyre og venstre side av ansiktet var blitt dypere.

Bildene fra hudskanningen viste at også porene hennes var blitt omtrentlig fem prosent større enn hva de opprinnelig var.

10 år eldre uten rens

Ekspertene som var involvert i eksperimentet mente at huden til Anna Pursglove biologisk var blitt 10 år eldre i løpet av måneden uten rens.

Pursglove forklarer at hun ble livredd for at skadene var permanente.

"Har jeg ødelagt huden min?"

Kosmetisk hudlege Dr. Sam Bunting beroliget henne.

«Du vil ikke ha gjort noe varig skade, sier hun. Men å unngå å rense huden mens du bruker sminke kan være skadelig i det lange løp."

Bør rense huden hver kveld

RENS HUDEN: Du bør alltid ta av deg sminken før du skal legge deg.
RENS HUDEN: Du bør alltid ta av deg sminken før du skal legge deg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Cand. Scient Kjersti Johansen er nordisk fagsjef for Dermanor. Hun understreker at alle bør rense huden hver kveld for å fjerne både makeup og smuss som har festet seg på huden i løpet av dagen.

- Dersom du ikke gjør dette, vil porene kunne tettes og urenheter komme inn i huden.

- Over tid vil dette kunne medføre hudormer og kviser. Opphopning av døde hudceller vil også gjøre huden matt og livløs. Forurensning i byer er også en god grunn til å rense huden hver dag. Forurensning fører til økt mengde frie radikaler på huden som tapper huden for energi.

Hudpleieprodukter bør påføres ren hud

Dersom du ikke bruker noe makeup, og ikke oppholder deg i områder med forurenset luft, vil det ifølge Johansen ikke være nødvendig å vaske huden så ofte. Samtidig som hun understreker at de aller fleste kvinner bruker makeup som bør fjernes på kvelden.

- Med makeupen fjernes også en del av fettet i huden. Kremer inneholder fett- og fuktstoffer som gjenoppretter balansen i huden, men også aktive ingredienser som forebygger og motvirker hudaldring. Alle hudpleieprodukter er ment for påføring på ren hud, for at de aktive ingrediensene lettere skal kunne trekke ned i huden.

Viktig med riktig rens

- Det er også viktig å finne et renseprodukt som fjerner riktig mengde fett, slik at makeup og smuss fjerne uten at huden tørker ut. Fetere hudtyper bør bruke kraftigere rens enn tørre. Og har du sensitiv hud er det ekstra viktig å finne en rens som passer.

Her vil Johansen anbefale å gå til en hudpleier for å få gjort en hudanalyse og finne et passende renseprodukt. Om det er melk, gele eller skum er ikke så viktig. Det viktige er å finne produkter som renser uten å gjøre huden tørr eller sensitiv.

Bruk toner etter rens

Farmasøyt i Vitusapotek, Åse Storfjell-Olven, forklarer til Kvinneguiden at du godt kan bruke en toner som fjerner eventuelt siste rest av smuss som kan ligge igjen på huden.

- Mange tonere virker også beroligende på huden. Avslutt renserutinen med å påføre fuktighetskrem. Serum under nattkremen kan også brukes for å tilføre ytterligere fuktighet og pleie, og gjør ekstra godt for huden.

- Mange nattkremer er ekstra rike på aktive ingredienser, da huden er mest mottagelig for pleie på natten. Mange med fet/uren hud bruker for mange eller for sterke renseprodukter, noe som kan forstyrre hudens barriere og bidra til ytterligere trøbbel med urenheter.

Pass på kvaliteten på sminken

Storfjell-Olven understreker at kvaliteten på og ingrediensene i makeup er forskjellig.

- Noen produkter inneholder stoffer som nærmest gir produktet et preg av teatersminke. Slike produkter kan ha ekstra god dekkevne og holdbarhet, men de stresser huden mer enn "mildere" produkter. I dag produseres det makeup som faktisk pleier huden og som inneholder minst mulig hudirriterende stoffer.

- Pass derfor på at du handler makeupprodukter som tar hensyn til huden din.

Les også:

Disse tabbene gir deg kviser

Slik bruker du selvbruning riktig

Øynene dine kan avsløre sykdom

Slik varer barberbladene lenger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning