Porer og sorte prikker

Slik blir du kvitt sorte prikker på nesen

Dette er triksene.

OKSIDERT TALG: Sorte prikker er IKKE skitt som sitter fast i porene. Velg riktige produkter for din hud.
OKSIDERT TALG: Sorte prikker er IKKE skitt som sitter fast i porene. Velg riktige produkter for din hud. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Glatt, frisk og strålende hud er den hellige gral for kvinner flest. Ikke bare er plettfri hud et bedre utgangspunkt når man skal sminke seg, men de aller fleste er skjønt enige om at fin og sunn ansiktshud gjør at man straks ser både yngre og vakrere ut.

Ett problem svært mange kvinner sliter med når det gjelder huden, er forstørrede porer og sorte prikker i huden, ofte i området rundt nesen og i pannen.

Alle har porer

Selv om porer og de forhatte sorte prikkene er mer fremtredende og synlige hos noen enn det er hos andre, så kan det være en trøst å vite at selv de mest babyhud-perfekte av oss også har porer i fjeset.

- Porer er ikke annet enn små åpninger i huden som faktisk fungerer som hudens "pusteorgan", forklarer hudpleier og markedssjef i Wahwah skin trim studio, Sunniva Orlin, til Det Nye.

- Disse er helt nødvendige og bidrar til å holde huden fuktig og smidig.

Fagsjef og hudpleier i Tekon, Ann-Kristin Stokke, bekrefter at porer finnes i huden hos alle:

- Åpningene benyttes for å skille ut hudsekreter fra henholdsvis talg- og svettekjertler.

Stokke forklarer at det man som oftest refererer til når man snakker om store porer er åpningene som munner ut fra talgkjertlene.

VEKK, VEKK: Mange plages med sorte prikker på nesen og i T-sonen. Men for all del ikke klem disse ut selv.
VEKK, VEKK: Mange plages med sorte prikker på nesen og i T-sonen. Men for all del ikke klem disse ut selv. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Genetisk betinget

Hudeksperten forklarer at som oftest er det genetisk betinget hvor synlige porer man har i fjeset.

- Porer som virker store eller som vises godt, er ofte knyttet til en fetere hudtype, forklarer Stokke.

- Fet hud har en høyere talgproduksjon, som som oftest først kommer til uttrykk gjennom de hormonelle endringene som skjer i puberteten. Siden en fet hud er nedarvet er det ikke mulig å endre karakteristiske kjennetegn som mer synlige porer og blankhet om til en tørrere hud med lav talgproduksjon.

Orlin er enig:

- En fet eller kombinert hudtype er genetisk betinget, og hudtypen man er født med kan man aldri kvitte seg med.

Flere faktorer spiller inn

I tillegg, forklarer Orlin, har også alder noe å si.

- Når huden eldes og utsettes for solskader og nedsatt elastisitet fører dette også til at porene utvides.

Stokke supplerer:

- Andre faktorer igjen som kan påvirke porestørrelsen er manglende renserutine, overdreven soling, røyking, komedogene - det vil si poretilstoppende - hudpleieprodukter, og også makeup.

Hvorfor får jeg sorte prikker?

Mange av oss er plaget med små sorte prikker i huden, spesielt synlig er dette ofte på nesen og i T-sonen.

VASK FJESET: Gode rutiner med hudpleie kan hjelpe til med å forhindre sorte prikker.
VASK FJESET: Gode rutiner med hudpleie kan hjelpe til med å forhindre sorte prikker. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

- Feilaktig tror mange at dette er porer som er tilstoppet av skitt - som man derfor bør klemme ut, men dette stemmer ikke, forklarer Stokke.

- Sorte prikker er enkelt og greit innkapslet talg som har gjennomgått en oksideringsprosess fordi poren er åpen og talget derfor eksponeres for luft.

Hudpleieren forklarer at oksideringen som gjør talget sort er en helt normal kjemisk reaksjon.

- Tenk på hva som skjer med et eple når det er delt i to, og du lar det blir liggende en stund; det blir brunt.  På samme måte skjer oksidering i en åpen pore hvor oksygen er til stede.

Talg og døde hudceller som befinner seg nede i poren oksideres, og dermed blir den sort.  Porer med innkapslet talg er follikler som er fylt av samme materie, men som kun har en mikroskopisk åpning til hudens overflate.

- Når luften ikke kan trenge inn i follikkelen, oksideres ikke materien, og forblir dermed hvit, forklarer Stokke.

- Noe man opplever som små hvite klumper under huden.

Hudpleieekspert Jane S. Gjerde hos Råh hudpleie bekrefter dette:

- Sorte prikker kalles på fagspråket komedeoner, og av disse finnes der åpne eller lukkede komedoner. En åpen komedon er de sorte prikkene de fleste av oss kjenner til, mens lukkede komedoner sees som små hvite eller hudfargede nupper under huden.

Ikke gjør det selv

- Dersom huden produserer mye talg, som stadig presser på poreveggene, bør man oppsøke profesjonell hjelp regelmessig for manuelt å få "tømt porene", forklarer Stokke.

Hudeksperten advarer mot å prøve dette hjemme.

- Å klemme selv vil som oftest føre til både arr, betennelse i talgkjertelen og utvidede blodkar. En hudterapeut derimot, vil på riktig måte forberede huden på utklemming og fjerne talg og sorte prikker på en hygienisk og trygg måte.

Gode hudpleierutiner hjelper

Selv om størrelsen på porene dine først og fremst er genetisk betinger, er de fleste ekspertene enige om at en god rutine når det gjelder å ta vare på huden din både vil forbedre strukturen på hudoverflaten - og dermed også porene, og også til en viss grad vil forminske sjansene for sorte prikker.

1. Rens

Huden bør renses grundig både morgen og kveld.

- Å legge produkter på urenset hud, er som å male en usparklet vegg, forklarer Orlin.

- En rens rengjør, myker opp, fjerner makeup og gjør huden klar for de neste produktene.

Stokke er enig, og tilføyer:

- Suppler gjerne med rensende maske og spesialprodukter mot sorte prikker.

2. Eksfolier

Regelmessig eksfoliering for å fjerne døde hudceller er også viktig.

- Hudcellene som lett hoper seg opp i porene bør fjernes 2-3 ganger i uka, forklarer Stokke.

- I tillegg bør du gå til en hudpleier og få klemt ut sorte prikker på en effektiv og trygg måte. Dette vil holde disse i sjakk for fremtiden.

Hos Råh er Gjerde enig:

- Når man har grove porer er det viktig at man er flink å peele huden regelmessig. Da er det viktig at du rådfører deg med en hudterapaut slik at du finner riktig peeling til din hudtype og hudtilstand.

3. Tilfør fuktighet

Selv om huden produserer nok talg, så er det viktig å også tilføre fuktighet.

- Dersom huden blir fuktighetsfattig vil huden bare produsere mer talg og dette vil vises på porene, forklarer Stokke.

- Ikke tro at en fet hud skal tørkes ut, forklarer Orlin.

- Den trenger like mye fukt som en tørr og dehydrert hud.

4. Pass på hva du bruker på huden

- Du kan både forebygge og behandle sorte prikker ved å unngå komedogene produkter innen både hudpleie og makeup, forklarer Stokke.

- Det vil si unngå produkter som inneholder lanolin, mineral oljer, isopropyl myristate, og tradisjonell makeup. Det samme gjelder hudvann ellrt tonere med SD alkohol. Selv om huden føles renere og strammere etter påføring, skyldes dette kun at alkoholen har tørket ut overhuden.

Stokke forklarer at resultatet på sikt blir en dehydrert hud med en økt talgproduksjon som kompenserer for fuktighetstapet.

Proff-hjelp

Er man spesielt plaget med store og fete porer, anbefaler ekspertene enstemmig å kontakte en hudpleier, som vil kunne hjelpe deg både med å finne riktige produkter til din hud, men også gjennomføre ulike behandlinger som vil kunne resultere i glattere og jevnere hud.

- Denne typen behandlinger inkluderer for eksempel eksfoliering med melkesyre, salisylsyre og A-vitamin eller mikrodermabrasjon (krystallsliping), forklarer Stokke hos Tekon.

PRØV DISSE RÅDER EKSERTENE: 1. Dermalogica Clearing Mattifier, kr 469. 2. Pevonia Enzymo-sphérides peeling cream, kr 464. 3. Sacred nature face mask, kr 399. 4. Tromborg Mineral Mud mask, kr 332. 5. Dermalogica Skin Renewal Booster, kr 539 . 6. Tromborg Calendular Water, kr 299. 7. Dermalogica Overnight Clearing Gel, kr 519 .
PRØV DISSE RÅDER EKSERTENE: 1. Dermalogica Clearing Mattifier, kr 469. 2. Pevonia Enzymo-sphérides peeling cream, kr 464. 3. Sacred nature face mask, kr 399. 4. Tromborg Mineral Mud mask, kr 332. 5. Dermalogica Skin Renewal Booster, kr 539 . 6. Tromborg Calendular Water, kr 299. 7. Dermalogica Overnight Clearing Gel, kr 519 . Foto: FOTO: Produsent/Forhandler

- Resultatet vil være at store porer blir bedret ved at man restrukturerer vevet.

Dette anbefaler ekspertene

- Det finnes produkter som kan hjelpe, men hvilken du bør satse på avhenger ofte av hudens oppbygging og tilstand, forklarer Orlin.

- Resultatet avhenger av hva som er årsaken til de store porene. Dersom man har en fet hudtype, så vil man selvsagt ikke kunne krympe porene, men en synlig bedring er mulig å få til gjennom gode daglige rutine og profesjonell hjelp.

Stokke er enig:

- Dersom huden er generelt fet bør rensen være leirebasert, da leire "mopper opp" talg og gir en frisk, rens og klar hud.

Fet hud holder mye bedre på fuktigheten enn tørrere hud, men miljø, livsstil og klima, kan likevel gjøre den dehydrert. Stokke foreslår å bruke en oljefri og talgregulerende fuktighetslotion.

- På områder med sorte prikker og store porer kan det være lurt å investere i spesialprodukter, forklarer hudeksperten.

- Siden UV-stråler også bryter ned vevet i porene, så er daglig UV-beskyttelse kjempeviktig også for å motvirke utvidede porer og å unngå permanent skade på talgkjertlene, også kalt solare komedoner.

Stokke forklarer at dersom man i tillegg er plaget av kviser, vil produkter som også har en antibakteriell og en eksfolierende effekt være effektive. Salisylsyre er en av disse.

Og det finnes håp:

- Noen av de nyeste ingrediensene på pore-fronten har vist seg å redusere porestørrelsen med opp til 36%, røper Stokke.

- Èn av disse superingrediensene er for eksempel et ekstrakt fra Afrikansk hvitved.

Les også:

Denne skrubben er best i test

Nå skal shoppeturen din redde verden

Her er proffenes hemmelige sminketips

Dette må du gjøre med ansiktet før du legger deg i solen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen