Hår-, makeup- og hudpleietips til deg over 40

- Den vanligste tabben er å bruke samme fuktighetskrem hele året

Tre eksperter oppsummerer de vanligste skjønnhetstabbene, og gir oss sine beste tips.

HUDPLEIETIPS: Silje Austnes gir oss sine beste hudpleietips.
HUDPLEIETIPS: Silje Austnes gir oss sine beste hudpleietips. Foto: FOTO: Siljeaustnes.com og produsenten
Publisert Oppdatert
KOSMETISK SYKEPLEIER: Silje Austnes (27) er kosmetisk sykepleier og klinisk spesialist i behandlinger som Restylane og Botox. Kurset og godkjent gjennom Den norske legeforening. Driver bloggen www.siljeaustnes.com. Jobber på Teres Colosseum (tidligere Colossum-klinikken) i Oslo.
KOSMETISK SYKEPLEIER: Silje Austnes (27) er kosmetisk sykepleier og klinisk spesialist i behandlinger som Restylane og Botox. Kurset og godkjent gjennom Den norske legeforening. Driver bloggen www.siljeaustnes.com. Jobber på Teres Colosseum (tidligere Colossum-klinikken) i Oslo. Foto: FOTO: siljeaustnes.com

Typiske tabber

- Å bruke samme fuktighetskrem hele året. Velg en krem som er tilpasset årstiden for å holde huden i balanse. Spesialtilpassede produkter er viktig for å unngå voksenakne eller sensitiv og tørr hud.

Unngå produkter med alkohol eller mineraloljer som tørker ut den allerede tørre huden ytterligere.

Beste tips

Slutt å røyke, kutt ut solarium og overdreven soling. Spis sunn og næringsrik mat, mosjoner, stress ned og sov nok. Bruk solfaktor hver dag. Invester i spesial­tilpassede hud­produkter som rens, øyekrem, antioksidant­serum, fuktighetskrem og sol­faktor. Eksfolier huden med skrubb eller a-vitaminsyre.

Etter fylte 40, trenger huden vår en litt annen hudpleie enn i 20- og 30-årene. Vi snakket med kosmetisk sykepleier, Silje Austnes, om hennes beste tips for en sunn og frisk hud.

Etter fylte 40

Hva skjer med huden etter at vi har fylt 40?

- Aldringen av huden avhenger mye av genetikk, hormonelle tilstander og kroppens helsetilstand. Fra 40-årsalderen mot 50- og 60-årene vil huden etter hvert henge mer og rynke seg, spesielt rundt øynene og ned mot haken og halsen. Døde hudceller skiftes langsommere ut, og huden blir dermed grovere og får mer porer. Huden blir også tørrere fordi dannelsen av proteinet kollagen og sebum (et oljeaktig stoff som utskilles fra talgkjertlene) reduseres, dermed mister huden også mye av spensten. Mimikk- og sovelinjer blir mer permanente i ansiktet.

Hva krever huden av pleie nå?

- Det aller viktigste er å bruke en bred­spektret solfaktor, minst faktor 30, hver dag for å beskytte huden mot UV-stråler som gir hudskader. Bruk også en effektiv rens morgen og kveld, et antioksidantserum for å beskytte huden mot frie radikaler og en fuktighetskrem av god kvalitet.

- Ta hensyn til hudens behov med et hudprogram tilpasset av en dyktig behandler. Ikke bare for å reparere eksisterende skader, men også for å sørge for en god hudhelse videre. En fuktighetskrem alene vil ikke kunne reparere huden, men må kombineres med effektive hjemme - eller klinikkbehandlinger for en virkningsfull behandling.

A-vitaminsyre bremser aldringen

- For å behandle skader i huden i tillegg til å bremse hudens videre aldringsprosess, bør du bruke a-vitaminsyre, for eksempel retinol eller tretinoin som er tilsatt i hudpleieprodukter. A-vitaminsyre finnes i ulike styrker. De sterkeste er reseptbelagte og kan kun brukes av medisinsk hudpleier. De sterkeste A-vitaminsyrene virker som en kraftig peeling hvor det øverste hudlaget flasser av før huden danner nye hudceller. En slik behandling fjerner den grove, gamle huden.

Du blir hva du spiser

Hvor mye har kostholdet å si?

- Kostholdet er svært viktig for å holde huden frisk og vakker.

Du bør drikke nok vann for en god væskebalanse i kroppen. Spis rikelig med frisk, økologisk frukt og grønnsaker. Vitaminene og antioksidantene bidrar til å forsterke bindevevet i huden og holder den pen. Spis mye fet fisk og mye fullkornprodukter. Kutt ned på kaffe, sukker og prosessert mat. Kutt også ut melkeprodukter hvis du sliter med voksenakne.

Kan kosttilskudd gjøre godt for huden?

- Ja, det er flere tilskudd som er bra:

Omega 3, 6 og 9: Tilfører huden fuktighet i tillegg til at de glatter ut linjer og gjør huden spenstigere.

Vitamin D: Regulerer veksten av nye hudceller.

Magnesium: Gir elastisitet og fuktighet til huden. Ved mangel blir fettsyrer redusert i huden og gir tørrhet og irritasjon.

B-vitaminer: Mangel kan gi tørr hud, rødme, tidlige rynker og irritert hud.

Sink: Hindrer rynkedannelse, tørr hud og bidrar til god heling av huden.

HUDPLEIE: Antirynkedagkrem som skal glatte ut ­huden og øke den naturlige produksjonen av kollagen. Collagenist Re-Plump fra Helena Rubinstein, kr 900.Avansert solkrem som også kan brukes som dagkrem og som skal forebygge rynker og pigmentering. Elixir Daily Defense med solfaktor 30 fra Elixir, kr 690.Øyekrem som skal redusere mørke ringer og hovne øyne, samt gi fukt og beskyttelse. Réponse Yeux Reviving Cream fra Matis, kr 549.
HUDPLEIE: Antirynkedagkrem som skal glatte ut ­huden og øke den naturlige produksjonen av kollagen. Collagenist Re-Plump fra Helena Rubinstein, kr 900.Avansert solkrem som også kan brukes som dagkrem og som skal forebygge rynker og pigmentering. Elixir Daily Defense med solfaktor 30 fra Elixir, kr 690.Øyekrem som skal redusere mørke ringer og hovne øyne, samt gi fukt og beskyttelse. Réponse Yeux Reviving Cream fra Matis, kr 549. Foto: FOTO: Produsentene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning