Hekta på mat?

Slik spiser du mer fornuftig!

Hekta på mat?
Hekta på mat?
Publisert Oppdatert
Mat er viktig, og mange finner stor glede i å spise. Men noen ganger går det for langt. Mat blir til et substitutt for andre ting, hvor man bruker mat for å belønne eller straffe seg selv.

Les også: Treningsekspertens favoritt

Les også: Slik blir kostholdsvanene gode

Les også: Dette brenner kalorier


Å bli bevisst sitt eget spisemønster er derfor viktig.

Her er noen tips til hvordan du spiser mer fornuftig:

1. Kjenn sultfølelsen
Det er en forskjell på å være ordentlig sulten, og det å «ha lyst på noe».

2. Lær deg matlaging
Få et positivt forhold til mat ved å lære deg å lage ordentlig gode og sunne retter. Det krever litt øvelse, men det er verdt det når du spiser mer riktig. Let etter oppskrifter på nett, spør matglade venner, eller kjøp deg en kokebok.

3. Stopp når du er mett
Det høres kanskje selvsagt ut, men det er ikke alltid man stopper å spise selv om man egentlig er mett. Særlig ikke om maten er skikkelig god, og man var utsultet før man begynte å spise. Lær deg derfor å spise sakte, slik at hjernen rekker å oppfatte at man er mett.

4. Spis når du er sulten
Igjen virker dette selvsagt, men mange sulter mens de venter på lunsj, middag eller kveldsmat. Husk da at et sunt mellommåltid sørger for at du ikke overspiser når måltidet endelig kommer på bordet. Det handler om å lytte til kroppens behov. Om du spiser mellommåltider, bør du imidlertid ikke spise like store hovedmåltider som vanlig.

5. Unngå for store prosjoner
Porsjonstørrelsene har nærmest doblet seg de siste 50 årene. Og magesekken utvider seg om den til stadighet får for mye mat. Det krever derfor stadig mer mat for å føle seg mett.

6. Spis frokost hver dag
Frokost er en god start på dagen, og setter kroppen i gang slik at du får energi til dagens gjøremål.

7. Tren
Trening forbrenner kalorier og øker forbrenningen.

8. Spis sunt og variert
Ikke la deg lure av alskens smarte dietter som lover gull og grønne skoger.

9. Ikke bare søtt som er godt
Husk at du kan kose deg med mye annet godt utenom potetgull og sjokolade. Hva med biter av grillet kylling, eller en deilig tropisk banansmoothie?

10. Unngå å fantasere om mat
Ved å se TV-program om matlaging eller oppsøke oppskrifter på alskens godsaker, blir det vanskeligere å stå imot matsuget. Forsøk å konsentrere deg om andre ting, eller lær deg å tenke på sunnere alternativer.

Kilde: Wikihow.com mat_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning