Slik blir kostholdsvanene gode

Lær barna gode vaner, oppfordrer psykolog.

Publisert Oppdatert
I travle familier er det fristende med enkle løsninger i kostholdsveien. Problemet blir da at man aldri får sjansen til å leve særlig sunt. Men, det handler faktisk bare om hva du ønsker å prioritere.

Det forteller psykolog Karen Kollien Nygaard når vi møter henne under Nestlés 60-års jubileum. Dagen handler i hovedsak om sunn og enkel barnemat, men faktum er at dette også dreier seg om de voksnes matvaner.

Barn kopierer voksne

For i en hverdag hvor begge foreldrene jobber fulltid, barna skal i barnehage, på skole, på fritidssaktiviteter, og i tillegg har foreldrene sine forpliktelser, så blir det ofte trangt med tid. Men å ta seg tid til å sørge for gode måltider, det mener psykologen at vi rett og slett må prioritere.

Les også: Lykkelig permisjonstid

Les også: Nordisk mattrend

Les også: Lag frokosten om kvelden- Det er vårt ansvar som voksne å lære barna god ernæring, og ved å tilberede feil mat, usunn og rask mat, hjelper vi faktisk barna ut av kurs. På denne måten legger vi et feil grunnlag som de tar med seg i puberteten, da er det enda vanskeligere for barna å snu dette selv, sier Kollien Nygaard.

Hun har samtidig full forståelse for at matvaner kan skli ut i en hektisk hverdag, og at det ikke alltid er lett å lage mat fra bunnen av.

- Man må ikke fjerne nytelse fra livet, da dør man! Men, barn i dag trenger faste rammer, men det er viktig å innse at det bare er 24 timer i et døgn og at vi faktisk må velge bort noe for å få tid til alt vi vil ha tid til. Husk også på at barn kopierer voksnes vaner og metoder, så om du er stressa rundt barna og tyr til usunn mat og drikke, vil de også gjøre dette etterhvert, sier psykologen.

La barn kjenne sult

Hun er selv mor og råder foreldre til å begynne med å introdusere barna til ukjent, sunn mat mens de er i 12-14-måneders alder. Dessuten mener hun at det er en god ting at barn får kjenne på sult en gang i blant;

- Ikke vær redd for at barna ikke skal få i seg nok mat, at de av og til får kjenne at blodsukkeret blir lavt og sulten snike seg innpå er bare sunt og gjør at de verdsetter mat mer.

En annen ting er at foreldre bør slutte med trusler mot barna, for eksempel "hvis du ikke spiser opp dette nå, får du ikke gå ut etterpå". Dette er fordi vi som mennesker generelt reagerer dårlig på trusler. Det er bedre å motivere barna til å spise opp maten sin og heller skape glede under måltidene, mener psykologen.

Velg bort noe

Som småbarnsforeldre har man mye man vil rekke igjennom hver dag, men her mener Kollien Nygaard at man må velge bort noe for å få tid til det man mener er viktigst.

- Det er også en god hjelp å inkludere barna i matlagingen, slik går det fortere og de blir kjent med maten i ung alder, sier hun og tipser videre;
  • Lag barnas matpakker dagen før.
  • Har dere ikke tid til å spise middag før ettermiddagsaktivitetene kan smoothies gi kjapp og god næring.
  • Lag større middager en eller to dager i uken og frys ned resten slik at dette kan varmes opp igjen ut i uken.
  • Se på livet i faser og tenk hva som er viktig akkurat nå, du får tidsnok tid til å trene og ha tid for deg selv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning