God bypåske

Du trenger ikke ski på beina og en hytte for å nyte påsken!

Publisert Oppdatert
For mange betyr påske hyttekos og ski på beina. Skal du imidlertid ikke til fjells, men tilbringer påsken i byen, kan du allikevel få den gode påskestemningen.

Les også: Sunn påske

Les også: Påskeegg

Les også: Hjemmepåske


Vi har spurt coach Aina Bernhoff om tips for den ideelle bypåsken. Bernhoff selv er vant med tradisjonell høyfjellspåske, men har også tilbrakt påskeferien i by.

- Jeg har tross alt vokst opp i Bergen, og bodd 10 år i Oslo også. Så bypåske har det blitt i ny og ne, forteller hun.

På hytta har hun være vant til å pynte med gule stearinlys, påskekyllinger, og ikke minst; påskeegg!

- Og så står vi på ski, både slalom i lange bakker og langrenn på hvite vidder. Min ideelle påske er sent på året, slik at solen varmer ordentlig. Og på kvelden brenner det i kinnene på grunn av mye sol og refleks fra snøen. Vi kan lage sitteplasser på skituren, hvor det er lange raster med varm sjokolade og appelsiner i kun t-skjorten, forteller coachen.

Tradisjonelt hjem
Med gode påskeopplevelser friskt i minne anbefaler coachen følgende for å få ordentlig påskefølelse også i byen:

- Først liker jeg å vaske litt med grønnsåpe i huset, og deretter pynte med gule duker eller løpere, påskekyllinger, gule skåler med påskeegg i og gule stearinlys. Helst et par påskeliljer også. Det finnes så mye fint å få tak i rundt om i butikkene i dag av påskepynt, og jeg liker at det er litt tradisjonelt gult i hjemmet, sier hun.

Bernhoff liker å holde på tradisjoner, og vil gjerne bruke en del av pynten år etter år.

- Vi kjøpte et porselen-påskeegg i fjor, som er nydelig dekorasjon. Det fylles med sjokolade og påskemarsipan, samt små mandelegg og andre småegg. Sønnen min skal få sitt eget påskeegg fra og med i år, som jeg håper kan vare noen år fremover. Det er koselig for han vil jeg tro, å få det samme store påskeegget år etter år.Arranger aktivitetsbord
Hun foreslår også en påske bestående av lange turer i skogen, medbrakt niste og varm sjokolade, samt appelsiner og kvikklunsj.

- Ha med små sitteunderlag, solkrem, og kos deg på en vakker plass i naturen. Har du barn, kan dere spikke i tre, skjære ut påskeharer eller påskekaniner, eventuelt ha med tegnesaker og tegne på trebiter. Eller ta dagstur til småtopper med litt snø på, hvor det går an å ake med barna og ha lunsjen ute i solen, foreslår coachen.

- Jeg ville også arrangert for barna, eller for voksne, et kose-aktivitetsbord med hardkokte egg, som er avkjølt og tørket godt. Deretter male på dem med vannmaling, oljemaling, tusj eller neglelakk. Man kan sette på lim, og så feste på fjær og lignende. Bare fantasien setter grenser. Deretter kan man spise dem på for eksempel påskeaften. Eller man kan blåse ut innholdet av egget ved å stikke hull i hver ende med tykk nål, for så å pynte dem, tre tråd igjennom og henge dem opp som pynt.

Er du alene i påsken? Fortvil ikke, du kan fremdeles få den gode påskestemningen:

- For de som er alene og ikke har noen å dele påsken med, ville jeg faktisk anbefale å gjøre mye av det samme. For en selv bør man vaske, pynte, male egg, kose seg med påskeegg. Og se koselige påskeprogrammer på tv, og kanskje engasjere seg hver dag i påskekrimmen og prøve å finne ut løsningen før den kommer. Dra på turer, nyte solen, bli brun og få masse D-vitaminer, sier Bernhoff.

Du kan også:
  • Ta med en god bok, lese ukeblader, løse kryssord, eller legge kabaler
  • Lage påskefrokoster og høre på påskeradioen
  • Besøke ridesenter, dyrepark, eller fornøyelsespark
  • Besøke noen venner man ikke har sett på en stund, og som kanskje også er ensomme
by_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning