Hva heter det når jenter onanerer?

Gutta sier de runker, men jentenes onani har ikke fått et eget ord

Det er kanskje på tide?

ORD: Klart vi trenger et ord for det som skjer når jenter onanerer!
ORD: Klart vi trenger et ord for det som skjer når jenter onanerer! Foto: FOTO: GettyImages
Publisert Oppdatert
Siv Gamnes
Siv Gamnes

Til tross for at det er helt naturlig, er det fremdeles ikke alle som syns onani blant kvinner er helt stuerent.

- Onani blant kvinner er nok fortsatt mer tabubelagt enn onani blant menn. Dette henger nok igjen fra en tid da kvinnens oppgave var å tilfredsstille mannen, sier sexolog Siv Gamnes.

Hun mener også at det at det snakkes mindre om onani blant kvinner, kan ha sammenheng med at det kvinnelige kjønnsorgan er mer skjult.

- Det er muligens derfor litt mer mystikk knyttet til hvordan onani foregår enn det det er når det gjelder menn, sier hun.

Kun nytelse

Også spesialist i sexologisk rådgiving (NACS) ved Sex og samfunn, Trude Slettvoll Lien, mener denne tabuen er noe som henger igjen fra eldre tider.

- Kvinnelig seksualitet ble før i tiden sett på som noe urent, skittent og unødvendig. Mannlig utløsning var viktig og nødvendig for reproduksjon, mens kvinners utløsning eller orgasme kun handlet om nytelse, sier hun.

Hun tror onani for mange oppleves som privat og kanskje litt flaut, men forteller at hun alltid snakker om onani når hun har seksualundervisning eller driver med sexologisk rådgiving.

Å klittre

Lien tror noe av problemet når det gjelder åpenhet, kan skyldes at vi rett og slett mangler et godt norsk ord for kvinnelig onani.

Trude Slettvoll Lien
Trude Slettvoll Lien

- Gutta har et rikholdig repertoar, og det å snakke om å runke er nok det vanligste. I Sverige har RFSU lansert ordet klittre for jenter, og mange av de yngre jentene jeg snakker med, syns dette er et flott ord som ligger godt i munnen, sier hun.

Bli kjent med deg selv

Uansett hva du kaller det, mener både Lien og Gamners at det er lurt å gjøre det.

- Den største fordelene med å onanere er at du gjør noe som er deilig for deg selv. I tillegg blir du godt kjent med hva du syns er godt, hva du liker og finner ut hvordan du liker å bli befølt, sier Lien.

Når du onanerer, frigjøres også dopamin som bidrar til at du føler nytelse og velvære.

- Fordi det finnes få gode seksualundersøkelser, er det vanskelig å si hvor ofte det er normalt for jenter å onanere. Det kan imidlertid se ut som jenter onanerer i nesten samme omfang som gutter, men at de begynner med det litt senere, sier Lien.

Dette betyr at mens noen onanerer hver dag eller flere ganger i uken, er det andre som så godt som aldri gjør det.

Onani i dusjen

- Jenter og kvinner kan onanere på veldig mange måter. Små barn kan onanere for eksempel ved å gni seg mot sengen, pute eller armlenet på sofaen, og noen kvinner liker fortsatt å ha en pute mellom bena og gni seg mot denne etter at de er blitt voksne, sier hun.

Onanering i dusjen er også vanlig, og da kan dusjhodet rettes mot klitoris og vulvaområdet slik at strålene masserer og stimulerer.

- Den vanligste måten å onanere på er nok likevel å stimulere klitoris, enten med fingrene eller ved hjelp av en vibrator eller et sexleketøy, sier hun.

Nok fuktighet

Noen foretrekker ifølge Lien direkte stimuli, mens andre syns dette blir for kraftig og helst vil stryke og stimulere området rundt klitoris.

- Mange liker også godt å bli penetrert samtidig, enten vaginalt, analt eller begge deler. Du kan da for eksempel bruke en dildo med eller uten vibrasjon, sier hun.

Uansett hva du foretrekker, er det ifølge Lien viktig med tilstrekkelig lubrikasjon.

- En del foretrekker å bruke en god glidekrem om de ikke er tilstrekkelig våte. Aktiv bruk av bekkenmuskulaturen er også en viktig del, sier hun.

Avslappende

Gamnes forteller at jenter som onanerer, oppnår flere fordeler.

- Ved å onanere blir du bedre kjent med kroppen din og hvordan den fungerer. Du finner ut hva som skal til for å få orgasme. Og det er dessuten veldig avslappende, sier hun.

Samtidig får du trimmet bekkenbunnsmuskulaturen, så her er helsegevinstene flere.

- Onani og orgasme fører for øvrig til en strøm av hormoner, også lykkehormoner, og er på den måten med på å forebygge depresjoner, sier hun.

Bare fordeler med andre ord. Så da gjelder det bare å finne et ord som funker.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning