GLIDEMIDDEL ØKER SJANSEN FOR ORGASME

Dette øker sjansen for å få orgasme

Øker nytelsen for kvinner, viser studie.

ØKER NYTELSEN: Glidemiddel kan gjøre det lettere å oppnå orgasme.
ØKER NYTELSEN: Glidemiddel kan gjøre det lettere å oppnå orgasme. Foto: FOTO: David Martyn Hunt/Flickr
Publisert Oppdatert
Cecilie Kjensli, sexinspirator, blogger og innehaver av den erotiske nettbutikken Cpunktet.no. Foto: Caroline Roka
Cecilie Kjensli, sexinspirator, blogger og innehaver av den erotiske nettbutikken Cpunktet.no. Foto: Caroline Roka

Prøvd glidemiddel? Ikke? Da burde du lese videre.

I en undersøkelse utført av Indiana Center of Sexual Health og publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of Sexual Medicine fant forskerne at 50 prosent av respondentene opplevde at glidemiddel gjorde det lettere å oppnå orgasme. Dette gjaldt både for både kvinner og menn. Dette stemmer bra med kunnskapen vi har fra før i følge tidligere Cupido-redaktør Cecilie Kjensli.

– Kroppens egen produksjon av glid er hormonelt betinget, uavhengig om du er opphisset eller ikke. Derfor kan sex oppleves ubehagelig hvis kroppen ikke produserer nok fukt på egenhånd. Sex blir utvilsomt mye bedre med god glid, sier Kjensli som nå driver sex og samlivsbloggen C-punktet til Kvinneguiden.

Enkel løsning

I følge studien opplever syv av ti at glidemiddel bidrar til at de føler seg mer opphisset. Kjensli synes derfor det er synd hvis noen føler det er tabu å fiske frem glidemiddelet.

– Jeg har inntrykk av at opplysningen rundt kvinnelig seksualitet kunne ha vært mye bedre. Jeg har vært i kontakt med flere kvinner som plages av smerter under samleiet, og som har snakket med legene sine om dette uten å få noen råd. Løsningen er ofte ganske enkel, nemlig å finne et godt glidemiddel.

Krydder i hverdagen

Glidemiddel kan være et morsomt krydder i sexlivet. Blant annet kan du leke deg med smaker og hvor på kroppen du vil bruke det.

– Smaken er som baken, men det finnes ulike stimulerende varianter som kan være ekstra deilig. De som gir en varmende effekt er også populære, sier Kjensli.

Hun understreker at sex er mye mer enn bare penetrering.

– Når du først kommer dit i akten, er det en stor fordel at det ikke lugger, men heller glir godt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vanlig opplevelse

Psykolog og spesialist i klinisk sexologi, Dagfinn Sørensen er enig i at glidemiddel kan være hjelpsomt for mange.

– Hensikten med glidemiddel er å redusere friksjonen ved samleie. Dette vil være mest aktuelt dersom kvinnen ikke blir tilstrekkelig våt til å kunne gjennomføre samleie uten ubehag eller smerte, sier Sørensen til Kvinneguiden.

Han tror noen kvier seg med å bruke glidemiddel i frykten for å være unormal. Det er det altså ingen grunn til. Det å ikke bli våt nok av seg selv er nemlig noe som mange kvinner opplever i løpet av livet.

– Dette er hormonelt betinget og kan oppstå i ulike faser av menstruasjonssyklusen. Nedsatt lubrikasjonsevne kan altså være forbigående, forteller psykologen.

Også amming og overgangsalder kan nedsette lubrikasjonsevnen. I den amerikanske studien var likevel flertallet av de som brukte glidemiddel i aldersgruppen 25-29 år.

Alternative nødløsninger

Cecilie Kjensli anbefaler å investere i et nøytralt og allergivennlig glidemiddel uten glyserin og parabener. Det bør også være pH-vennlig for underlivet slik at du slipper irritasjon og kløe. Men du trenger slettes ikke blakke deg. Om du ikke har glidemiddel tilgjengelig, finnes det ting i hjemmet som kan gi noenlunde samme effekt.

– Olivenolje og babyolje er nok ofte er i bruk som glidemidler. Fuktighetskremer som gode, gamle Spenol eller Nivea dagkrem kan også funke. I tillegg kan vaselin og tigerbalsam være en hjemmelaget kombinasjon, men da er det viktig å balansere blandingen, sier hun.

Kjensli sier du må ha kritisk sans om du forsøker andre nødløsninger.

– Jeg har selv testet solkrem en gang jeg var på ferie, og det funket på et vis, men frister ikke til gjentakelse …

Sjekk de ti mest vanlige sexfantasiene her!

Ikke glem forspillet

Sørensen understreker at glidemiddel slett ikke er det beste for alle alltid.

– Dersom kvinnen har normal lubrikasjon vil bruk av glidemiddel i tillegg snarere virke mot sin hensikt. Det går faktisk an å bli for våt.  Nytelsen betinger en viss friksjon.

Sex-spesialisten påpeker at det berømmelige ”forspillet” ikke må glemmes.

– Mange kvinner trenger god og langvarig stimulering for å bli våt nok til samleie. Derfor er god tid og tålmodighet viktig når dere har sex, sier Sørensen.

Dersom glidemiddel brukes for å slippe å bruke tid på forspillet, blir det en uting.

Psykolog og spesialist i klinisk sexologi, Dagfinn Sørensen.
Psykolog og spesialist i klinisk sexologi, Dagfinn Sørensen.

Noen kvinner vil nok kunne føle på at han ønsker å bruke glidemiddel fordi han ikke gidder å ta seg bryet med å gjøre henne våt nok. Da kan hun føle på avvisning, både av seg selv som kvinne og som kjæreste, sier han.

Men problemet kan også oppstå motsatt vei.

– Noen menn kan nok føle på utilstrekkelighet dersom kjæresten deres ikke blir våt av seg selv, men trenger glidemiddel. Akkurat slik mange kvinner kan føle det dersom kjæresten har ereksjonsproblemer. Kunnskap og kommunikasjon er derfor nøkkelen til et godt sexliv, sier Sørensen.

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning