Ferdigmat og fastfood

- Kebab kan være supert

Sjekk ernæringsfysiologenes dom av fastfoodretter.

HELSESJEKK AV FERDIGMAT: Kebab kan være sunt, i følge ernæringsfysiolog Mari Mundal Krogshus. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HELSESJEKK AV FERDIGMAT: Kebab kan være sunt, i følge ernæringsfysiolog Mari Mundal Krogshus. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert
Kilder: Line Christine Gåsland, ernæringsfysiolog og trainee i Sjøveien AS og Mari Mundal Krogshus, ernæringsfysiolog i Improving Lives. FOTO: Privat
Kilder: Line Christine Gåsland, ernæringsfysiolog og trainee i Sjøveien AS og Mari Mundal Krogshus, ernæringsfysiolog i Improving Lives. FOTO: Privat

Tips for å være sunn på farta

  1. I dagligvarebutikken kan du kjøpe kyllinglår fra varmdisken som du har inni potetlomper eller bare spis de som de er med en frukt ved siden av. Dette er raskt, enkelt og veldig sunt.
  2. Omelett finnes også i varmdisken. Sørg for å få med karbohydrater fra frukt ved siden av.
  3. Hamburger med veldig lite dressing fra bensinstasjon er også et av de bedre alternativene. Det er bedre enn pizza, calzone og bagetter.
  4. Thaimat er supert! Be om masse ekstra grønnsaker og dropp risen.

Kilde: Mari Mundal Krogshus, ernæringsfysiolog i Improving Lives.

Lurer du på hvor sunn ferdigmaten egentlig er?

Næringsinnholdet i mat på farten kan variere voldsomt, ifølge ernæringsfysiologene Mari Mundal Krogshus og Line Christine Gåsland.

De har nemlig tatt en helsesjekk på noen utvalgte fastfood-alternativer.

- Generelle mangler hos de fleste rettene er at det er for lite grønnsaker som for eksempel brokkoli, gulrøtter og blomkål, sier Krogshus som er ernæringsfysiolog i Improving Lives.

- Ikke velg ferdig påsmurte bagetter fra dagligvare eller kiosken. Her er det lite proteiner og veldig mye brød.

Fisk = sunt?

- At noe av matretten inneholder fisk, som for eksempel sushi, gjør ikke at den automatisk er sunn, sier Krogshus.

Det eneste sunne og unike ved fisken er fettet som er i fet fisk, som makrell og laks.

- Så ikke velg sushi før alt annet fordi du tenker at så lenge det er fisk er det sunt, sier hun.

- Olje er kaloribombe

Krogshus råder til ikke å velge olje, men heller dressing.

- Olje inneholder alltid 100 prosent fett med 1000 kalorier per 100 gram, og dressing inneholder alltid mindre, sier hun.

Krogshus legger til at du likevel bør være forsiktig med dressingen hvis du ikke spør om fettinnholdet og det er under 15 prosent.

- Hvis det er det, trenger du ikke være så forsiktig. Dressingen i McDonalds' cæsarsalat inneholder kun 2,5 prosent fett for eksempel, sier hun.

Vurdering av fastfood

Line Christine Gåsland, ernæringsfysiolog og trainee i Sjøveien AS, har gjort en vurdering av syv ferdigretter. Hennes vurderinger finner du i punktene under.

I tillegg har vi hentet inn kommentarer på hver enkelt rett fra ernæringsfysiolog Mari Mundal Krogshus i Improving Lives.

Pølse

Rekesalat og fet pølsedressing gjør pølsa mer kaloririk enn nødvendig.

PØLSE: Styr unna ekstra kalorier i form av rekesalat, bacon og ost. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
PØLSE: Styr unna ekstra kalorier i form av rekesalat, bacon og ost. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: Sinar 2

Usunt:

- De fleste pølser inneholder lite rent kjøtt, men til gjengjeld mye salt, fett og finmalte kjøttbiter. Det mettede fettet kan ha en tendens til å være høyt i farseprodukter slik som pølser, kjøttkaker og karbonader. Så her gjelder det å lese på pakningen og skille mellom de ulike pølsevariantene på markedet. Når du kjøper pølser fra kiosken har størrelsen mye å si. Enkelte ostepølser og baconpølser er blant annet dobbelt til tre ganger så store som vanlige wienerpølser.

Sunt:

- Pølser kan inneholde nokså mye protein om du velger en mager pølse. Wienerpølser er ofte mer kjøttrike enn grillpølser, samtidig som det er stor variasjon på grovhetsgrad og innhold. Skal du velge en god pølse så gjelder det å velge en med lite salt og tilsatt fett.

Potensielle sunnhetstiltak:

- Tilbehøret er det enkleste å endre for å bedre næringsinnholdet på pølsemåltidet. Velg et grovere brød eller en lompe og unngå de store fine pølsebrødene som kun innholder fint mel og ofte en god del sukker. Unngå å bestille rekesalat, stekt løk og fete potetsalater og velg heller for en porsjon med rå løk eller agurksalat. Fete pølsedressinger er også en stor fallgruve for mange og bør unngås helt dersom du ønsker å senke energiinnholdet til pølsemåltidet. Unn deg heller litt ketchup og sennep, med måte.

Kommentar fra Mari Mundal Krogshus: En pølse er like usunt uansett hva du velger, men unngå de med bacon og ost. Velg lompe og ikke brød. Det er nesten bare potetmel i lompe, noe som er mye bedre enn hvitt mel i brød. To pølser i en lompe er det beste valget på bensinstasjonen.

Les også:

Slik lager du sunt pølsebrød og sunnere pizzabunn

Wrap med kylling

Sørg for at wrapen inneholder nok grønt.

Usunt:

KYLLINGWRAP: Wraps er ofte pakket i en fin tortillalefse som inneholder mye sukker og fint mel. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
KYLLINGWRAP: Wraps er ofte pakket i en fin tortillalefse som inneholder mye sukker og fint mel. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Wraps er ofte pakket i en fin tortillalefse som inneholder mye sukker og fint mel. Denne burde byttes ut med en grovere lefse eller du kan unngå å spise hele. Dressinger i all form for fastfood er ofte smakfull, men dette skyldes stort sett inneholder av fett som fremhever smakene. Hvis du ønsker en dressing, velg en mager dressing eller unngå den helt og erstatte den med litt krydder uten salt. Dette vil senke innholdet av sukker og fett i wrapen uten å fjerne for mye smak.

Sunt:

- Rent kyllingkjøtt som enten er grillet eller stekt i filet er magert og rikt på proteiner. Spør gjerne om å få godt med kyllingkjøtt. Se også om wrapen inneholder mye grønnsaker. Dette vil øke vitamininnholdet og øke metthetsfølelsen uten å fylle opp med for mange kalorier.

Potensielle sunnhetstiltak:

- Bytt ut dressing, lefse og unngå fritert kyllingkjøtt. Velg heller grillet kyllingfilet.

Kommentar fra Mari Mundal Krogshus: Denne retten er grei, men inneholder mye hvete fra lefsen. Hvitt mel gir mye kalorier. Likevel er kyllingwrap fra McDonalds det nest sunneste alternativet etter salatene deres.

Les også:

Slik lager du meksikanske kyllingwraps

Kebab

Begrens dressingen og spør etter ekstra grønnsaker.

Usunt:

- I en kebab er det ofte mye dressinger som både inneholder mettet fett, sukker og en del salt. Kjøttet er heller ikke rent kjøtt men er en farse med mye salt som blir grillet og skåret i biter. Pitabrødet i en kebab er også ofte fint og vil utgjøre en stor del karbohydrat og sukker i det totale måltidet.

SUNN FERDIGMAT: Du kan gjøre kebaben sunnere ved å tilsette mer grønt og mindre dressing og olje. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SUNN FERDIGMAT: Du kan gjøre kebaben sunnere ved å tilsette mer grønt og mindre dressing og olje. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Sunt:

- En kebab kan inneholde mye salat og ulike grønnsaker om du velger å inkludere alt. Dette kan du spise i store mengder uten at dette vil utgjøre mange kalorier. I tillegg gir det mye smak til resten av retten. Du kan også lage kebaben selv.

Potensielle sunnhetstiltak:

- Begrens dressingen, dette utgjør ofte mye av kaloriinnholdet til kebaben. Velg gjerne en kebab i rull. En tynnere lefse som ikke vil fylle opp retten like mye som et fint pitabrød. Spør gjerne om de har fullkornsprodukter som kan erstatte det fine brødet. Velg en liten kebab fremfor en stor. Du blir helt sikkert mett av en liten en og vil kutte vekk mange kalorier ved å spise den minste varianten.

Kommentar fra Mari Mundal Krogshus: Kan være supert! Velg aller helst fra et sted der du får rent kjøtt, og ha masse grønt til. Vær forsiktig med dressingen, spør gjerne om fettinnholdet. Velg et pitabrød eller en lefse og velg grillet rent kjøtt. Det stekte er ofte fylt med olje.

Les også:

Seks råd som får deg bort fra sukkerfella

Hamburger

Spis halve brødet og gå for rent storfe- eller kyllingkjøttdeig.

Usunt:

- Det er stor forskjell på kjøttkvaliteten på hamburgere. Noen er laget på en farse som ofte inneholder mye salt og fett og lite protein (rent kjøtt) totalt sett. Om burgeren blir laget på fersk farse og ikke frosne ferdigburgere vil det også ha en del å si på proteinkvaliteten. Mange tenker kanskje at osten er det mest usunne, men glem ikke det fine burgerbrødet og de ulike dressingene som kommer i tillegg til en fet burger.

Sunt:

HAMBURGER: Det er stor forskjell på kjøttkvaliteten på hamburgere. Noen er laget på en farse som ofte inneholder mye salt og fett og lite protein. ILLUSTRASJONSFOTO: Colorbox
HAMBURGER: Det er stor forskjell på kjøttkvaliteten på hamburgere. Noen er laget på en farse som ofte inneholder mye salt og fett og lite protein. ILLUSTRASJONSFOTO: Colorbox Foto: Laurence Mouton

Husk på dette når du kjøper fastfood

  • Unngå brus og juice. Dette gir ekstra kalorier uten at du tenker over det.
  • Dropp unødvendig tilbehør som pommes frites.
  • Unngå store mengder brød fra fastfood-kjedene. Selv det "grove" er ikke særlig mye bedre enn det hvite. Ikke bare se på brødets farge når du skal vurdere grovhet og sunnhet, men også på kjerner. Å ikke spise brød betyr ikke å være på lavkarbo, men melet gir ikke annet enn tomme kalorier.

Kilde: Mari Mundal Krogshus, ernæringsfysiolog i Improving Lives.

- Som de fleste andre fastfoodretter er er grønnsakene ofte det sunneste innslaget. Protein er også bra, men det finnes nok ikke veldig mye rent protein i en hamburger som ikke er laget på ferskt kjøtt. Noen utsalgssteder er likevel bedre på kjøttet, så her er det lurt å spørre hvor mye protein det er i burgeren eller hvordan tilstand de har vært i før de ble stekt og servert til kundene. Grove hamburgerbrød er også bedre enn fine. Så om utsalgsstedet selger fullkornsvarianter av brød, velg dette!

Potensielle sunnhetstiltak:

- Spis halvpartene av brødet som hører til en burger. Ofte er det altfor mye burgerbrød i forhold til innhold. Velg vekk dobbel ost og ekstra bacon for å senke fett og saltinnholdet. Velg en mager dressing og bestill gjerne ekstra grønnsaker og salat!

Kommentar fra Mari Mundal Krogshus: Kyllingmeny er et godt alternativ. Burgeren bør likevel ha hatt mer grønnsaker, og mer enn bare salatblader og agurk.

Les også:

Her er det maks 150 kalorier

Sushibrett

Velg sashimi, ikke tempuramaki.

Usunt:

- Det er mye bra med sushi som fastfood, men den fine sushirisen er ikke bedre enn annen hvit ris når det kommer til næringsinnhold. Mye av risen vil bestå av fine karbohydrater som lett omdannes til sukker og er næringsfattig. Risen vil til gjengjeld inneholde mye ekstra kalorier som du ikke ellers ville tenkt på. Friterte biter som tempurabiter inneholder ofte mye salt og fett sammenlignet med andre rå alternativer. Soyasausen er ofte veldig salt, så det kan være lurt å begrense seg litt og kun bruke det som en smaksforsterker og ikke en egen saus.

Sunt:

- Fisken er renskåret og inneholder mye proteiner. Spis gjerne mye fisk i form av sashimibiter. Den syltede ingefæren er fin for fordøyelsen også og nokså kalorifattig sammenlignet med andre komponenter i sushiretten. Grønnsaker som puttes i makiruller er også et sunt tilskudd som gir god smak og en økt metthetsfølelse, uten å øke kaloriinnholdet for mye.

SUSHI: Renskåret fisk er sunt, men friterte tempurabiter og mye hvit ris kan fort bli kaloririkt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SUSHI: Renskåret fisk er sunt, men friterte tempurabiter og mye hvit ris kan fort bli kaloririkt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: Aleksandar Mijatovic

Potensielle sunnhetstiltak:

- Bestill sashimibrett hvor du vil få servert risen ved siden av og da kan bestemme hvor mye ris du ønsker å spise. Unngå å bestille kun tempurabiter og velg mager fisk, ikke laks, ål, kveite.

Kommentar fra Mari Mundal Krogshus: Her er det altfor mye ris og lite fisk, og ofte ingen grønnsaker. At fisk er sunt? Ja, men det er kun laksen inneholder de fettsyrene som gjør fisk sunt. Dette kan uansett ikke gjøre opp for all den hvite risen. Kjøp heller salmalaks i biter eller kast noe av risen fra sushibitene. Få heller karbohydrater fra kilder som gir mer enn bare kalorier, som grønnsaker og frukt.

Les også:

Dette gjør ferdigmaten sunn

Baguette med skinke og kalkun

Hvite baguetter med fete remulader kan fort bli en kaloribombe.

Usunt:

- Baguetter kommer ofte i mange ulike størrelser og med ulikt innhold. Store baguetter med lite innhold er ikke å anbefale da brødet ofte blir en altfor stor del av måltidet med mange raske karbohydrater fra fint mel og sukker. Mye smør er også ofte en stor kalorifelle sammen med majones, dressinger og remulader. Ost er også er kilde til mye mettet fett og salt som du kanskje glemmer.

Sunt:

- Rent kjøtt fra kokt skinke eller kalkunpålegg er kjempe bra, med mye protein som metter lenge og ofte inneholder minimale mengder fett. Grønnsaker som tomater, agurk og salat er også bra i en baguette som gir smak og metthetsfølelse.

Potensielle sunnhetstiltak:

Foto: Evgeny Karandaev

- Se på innholdet av baguetten: får du det du betaler for? Ikke kjøp baguetter som kun inneholder brød, men velg velfylte baguetter med mye rent kjøttpålegg og grønnsaker.

Kommentar fra Mari Mundal Krogshus: Ikke velg den lyseste brødtypen. Ofte kan du velge blant ulike salater i baguettsjappene og dette er mye bedre.

Les også:

Disse rundstykkene er sunnest

Kyllingsalat

Kylling er bra og proteinrikt, men styr unna hvit pasta, ost og krutonger.

Usunt:

- Tilbehøret i en salat er ofte det som trekker ned "sunnhetsverdien" til måltidet. Velg alltid grovt brød om du får tilbud om dette og unngå for fete dressinger. Ofte er salater allerede dynket i olje og diverse dressinger. Spør gjerne om dressing som du selv kan dosere ved siden av, ofte trenger du ikke så mye som du får for å smaksette salaten. Mye fetaost og krutonger er også ofte en stor kilde til fett og salt.

Sunt:

- Masse friske grønnsaker og rent kjøtt er super bra og er noe du kan spise mye av uten dårlig samvittighet. Her vil du få i deg både protein og et bredt spekter av vitaminer.

Potensielle sunnhetstiltak:

- Om du kan velge bort pasta, gjør det eller velg i det minste fullkornspasta. Unngå for fete dressinger og majoneser - men krydre gjerne med pepper og dryss over litt balsamicoeddik som er mager. Velg rene salater uten krutonger og ost, og ha heller litt grovt brød ved siden av salaten.

SALAT: En salat bestående av hvit pasta og fet dressing er ikke lenger så sunn som du kanskje trodde at den var. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SALAT: En salat bestående av hvit pasta og fet dressing er ikke lenger så sunn som du kanskje trodde at den var. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Kommentar fra Mari Mundal Krogshus: Dette måltidet er bra. Kjøp et eple ved siden av for ekstra påfyll av karbohydrater.

Les også:

Slik får du ned saltinnholdet i maten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning