Ekspress-fødsel

Yngre mødre vil føde fort - men fungerer egentlig kjerringrådene?

Ekspress-fødsel
Ekspress-fødsel
Publisert Oppdatert
Det finnes en rekke kjerringråd der ute, brukt av vordende mødre for å få fødselen i gang. De yngste kvinnene er mest utålmodige, og de tester derfor ut både gåturer, sex og krydret mat.

Les også: Kjærlighet mot smerte

Les også: Hudpleie for gravide

Les også: Når barn får søsken


I en undersøkelse utført av Ohio State University hadde litt over halvparten av de fødende kvinnene prøvd ut disse kjerringrådene. Gjennomsnittalderen på de som hadde forsøkt rådene, var rundt tre år lavere enn for de vordende mødrene som lot naturen gå sin gang. Når det kom til etnisk eller sosial bakgrunn, spiller dette ikke noen rolle for hvem som prøvde rådene.

"Av 102 kvinner i denne gruppen hadde 87 prøvd gåturer, 46 hadde prøvd sex, 22 spiste krydret mat og 15 prøvde å stimulere brystvortene", skriver Forskning.no.

De fleste kjerringrådene kom fra andre i familien eller fra venner. En fjerdedel hadde hørt om disse rådene hos en lege. Bare én av ti hadde fått rådene fra nettet.

"Kanskje er dette tallet høyere i nettlandet Norge. Nettsteder som Ammetåka og Mammanett har i alle fall blogger og artikler der de samme rådene går igjen", skriver forskningsnettstedet.

Orgasme for fødsel
I bloggfloraen anbefales ofte sex for å sette i gang fødselen, dette blant annet fordi sæd inneholder prostaglandiner. Dette er forøvrig det samme hormonet som sykehus bruker for å sette i gang fødselen.

-Prostaglandinene kan ha en effekt, sier Siri von Krogh.

Hun er jordmor og driver nettstedet JordmorSiri.no.

Hun forteller også at orgasme hos mor kan frigjøre hormonet oxytocin, som kan gå over i rier. Samleie er uansett ikke farlig, så lenge vannet ikke har gått.

Ifølge Forskning.no verserer det visstnok en "Rikshospitalets sex-oppskrift" på flere av disse nettstedene. Den foreslår en ganske strevsom samleiestilling for å sikre at "penishodet berører livmormunnen". Etter samleiet skal paret ligge slik i fem minutter, "så livmorhalsen blir badet i sæd".

Jordmor Lise Gaudernack på Oslo universitetssykehus benekter imidlertid at et slikt råd kan ha kommet fra Rikshospitalet.

- Etter min erfaring anbefaler jordmødre av og til samleie eller gåturer når kvinnen spør om råd. Dette er helt ufarlig, men jeg vet ikke om det er bevist noen effekt, sier hun.

Forsiktig med bryststimulering
Jonathan Schaffir, som har gjennomført undersøkelsen i Ohio, mener at det å stimulere brystvortene faktisk er det eneste rådet som kan ha en effekt. Det er imidlertid lite utbredt.

Kroppen sender også ut hormonet oxytocin når brystvortene stimuleres. Dette frigjøres blant annet under amming, og under orgasme. Der kalles derfor også for "kjærlighetshormonet".

Hormonet får melken ut av melkekjertlene, men får også livmoren til å trekke seg sammen. Dette er nyttig etter fødselen, da rester av morkaken skal presses ut, og livmoren skal tilbake til vanlig størrelse. Men Schaffir anbefaler ikke å prøve denne metoden hjemme.

- Sammentrekningene kan være vanskelige å kontrollere, og for mange sammentrekninger kan være en ulempe. Dette er ikke noe jeg anbefaler, fordi det ikke er noen etablert sikker framgangsmåte, sier han i en nyhetsmelding fra Ohio State University.

Jordmor Gaudernack bekrefter at brystvortestimulering kan ha effekt, men bare på flergangsfødende.

- Kvinner prøver nok dette av og til hjemme, men de bør passe på å stoppe stimuleringen når det kommer en ri og vente til denne er over, og ikke overdrive slik at riene kommer tettere enn med fem minutters pause, sier Gaudernack til Forskning.no.

Det anbefales uansett å ta kontakt med fødeavdelingen ved fem minutters pause over en time eller to.

Kjerringråd ingen effekt
Von Krogh bekrefter at bryststimulering ikke må overdrives.

- Maksimalt en time morgen og kveld, til du får en ri. Så må du vente til rien er over før du eventuelt fortsetter, anbefaler hun.

Ifølge Schaffir har de øvrige kjerringrådene ingen effekt. Skjønt, de er heller ikke farlige. Et unntak er avføringsmiddelet amerikansk olje. Forskning tyder på at denne lakseroljen kan sette i gang fødselen. Men den kan også gi diaré og uttørking hos moren og sette i gang tarmbevegelse i fosteret.

Gaudernack forteller at hun sjeldent hører om effekt av sterk mat eller avføringsmidler.

- Men mange jordmødre mener derimot at et klystér kan få fart på riene når kvinnen først er kommet inn i fødeavdelingen, sier hun.

Kilde: Undersøkelse publisert i juniutgaven av tidsskriftet Birth. ekspress_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning