Du trenger ikke trene lenge

15 minutter per dag er det som skal til!

Du trenger ikke trene lenge
Du trenger ikke trene lenge
Publisert Oppdatert
En ny forskningsstudie viser at personer som trener kun 15 minutter hver dag har bedre helse og lever betydelig lenger, enn personer som ikke trener i det hele tatt.

Dette er gode nyheter for alle som sliter med treningsmotivasjonen!

Fullt mulig å få til

Et kvarter med moderat fysisk aktivitet hver dag vil være overkommelig for de fleste, også for dem som er helt utrente. Korte treningsøkter er bra for alle, men særlig gunstig for dem som i utgangspunktet lever et svært stillesittende liv.

Studien ble utført av forskere ved National Health Research Institute i Taiwan, som ønsket å undersøke om selv små mengder med trening kunne være helsefremmende.

Les også: Derfor dropper du treningen

Les også: Du vil elske løping i regnet

Les også: Klær for utetrening


Rundt 416.000 kvinner og menn ble spurt om hvor ofte de trente. Ut i fra svarene deres ble de delt inn i fem forskjellige grupper, hvor aktivitetsnivået varierte fra inaktiv til svært aktiv.

Forskerne samlet inn opplysninger om deltakernes helsetilstand og aktivitetsnivå over en periode på åtte år. Da studien var avsluttet, viste det seg at de som trente kun 15 minutter om dagen levde gjennomsnittlig tre år lenger og hadde 14 prosent lavere dødelighet enn de som ikke trente i det hele tatt.

Daglig mosjon var også forbundet med redusert kreftrisiko. Gruppen som trente et kvarter hver dag hadde en reduksjon i kreftdødelighet på 10 prosent sammenlignet med den inaktive gruppen.

Jo mer, jo bedre

I en annen studie, som nylig ble gjennomført ved Harvard School of Public Health, fant man at personer som mosjonerte 15 minutter daglig hadde 14 prosent lavere risiko for å utvikle hjertesykdom enn de som ikke mosjonerte.

Korte, daglige treningsøkter kan med andre ord gi store helsemessige gevinster for personer som i utgangspunktet er inaktive.

Hvis det er lenge siden du har trent, bør du begynne forsiktig og øke intensiteten etterhvert. Rask gange, jogging, sykling og svømming er utmerkede aktiviteter.

For dem som allerede trener mer enn 15 minutter om dagen, er det imidlertid ingen grunn til å redusere treningsmengden. Studien viste at dødeligheten sank med ytterligere 4 prosent for hvert ekstra kvarter med trening man la til. Jo mer aktiv du er, jo større blir altså den helsemessige effekten.

Så finn fem treningstøyet, få fart på pulsen - og husk: Litt er mye bedre enn ingenting!

Kilde: healthland.time.com, ca.news.yahoo.com

Trening220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning