Trender innen begravelser

Dette er en likkiste

Vil du bli et fyrverkeri, sneglemat eller gravlegges i en colaflaske når du dør?

GLAD I BRUS? Dette må være ideelt for alle som er glad i Coca-Cola.
GLAD I BRUS? Dette må være ideelt for alle som er glad i Coca-Cola. Foto: FOTO: Emilio Labrador/Flickr.com
Publisert Oppdatert

Alt er litt større og litt mer ekstremt i USA. Også på begravelsesfronten. Noe av det nyeste er folk som deltar på sin egen egen begravelse - i balsamert tilstand. For hvorfor skal du ikke være med på festen til din ære? Alle du kjenner kommer jo.

Blir en hvit kiste litt i kjedeligste laget, kan det kanskje friste med en som viser din lidenskap for fluefiske? I Ghana kan du bestille fantastiske, håndlagde kister. Det sies at det begynte da Seth Kane Kweis bestemor døde. Kwei var snekker og bestemte seg for å oppfylle sin kjære bestemors livslange ønske om å fly. Så han lagde en kiste til henne, formet nettopp som et fly.

I hovedstaden Accra er det nå minst ti snekkerverksteder som har spesialisert seg på kister med unik design.

Noe av det de lager kan du se her:

Bli soppmat

Kunstneren Jae Rhim Lee holder på å utvikle det hun kaller en «mushroom death suit», som er klær fôret med soppsporer, som skal bryte ned kroppen din etter at du er død. Rhim Lee er fascinert av den vestlige verdens fornektelse av døden, og ble inspirert til å utforske nye metoder til å gjøre oss til kompost. Selve plagget er laget av bomullsstoff, som er tilsatt soppsporer. Sopp bryter som kjent raskt ned organisk materie, ergo også oss.

Fakta

Én av ti ønsker asken sin spredt på hav eller fjell, i følge en undersøkelse utført av Norstat for Jølstad Begravelsesbyrå.

Kilde: NTB

Selv om dødskostymet fremdeles er på prøvestadiet, har flere tilbudt seg å donere kroppen sin til videre testing - vel å merke etter at de er døde.

Hør Rhim Lee fortelle om dødsplagget:

Fargerikt farvel

«Make them go Oh, oh, oh as you shoot across the sky», synger Katy Perry i sangen Firework. Men hun mente det kanskje ikke fullt så bokstavelig som firmaet i California som tilbyr seg å spre asken din i fyrverkeri. Angels-flight, håper kanskje at asken din skal nå englene? De lover i hvert fall et vakkert, koreografert fyrverkeri, med asken din plassert i selve fyrverkeriet. Én ting er sikkert: Du går ut med et smell.

Fiskehus

Et annet firma tilbyr seg å gjøre deg om til bolig for fisk og andre sjødyr. Eternal Reefs blander asken din med sement og støper deg til en form, som visstnok er ypperlig som bolig for sjødyr. Det er mulig å blande inn asken fra kjæledyr også, forklarer de på nettsiden. Fido og du kan faktisk være sammen til evig tid.

Små skritt

Her hjemme tar vi mindre av. Folk er skikkelig vågale hvis de velger en litt utradisjonell salme eller slår til med en filmsnutt av avdøde til kaffen. Men det skjer litt. Ta for eksempel Pia Hebæk Cyrén, som lovet en døende venn å starte et annerledes begravelsesbyrå.

BEGRAVELSESKONSULENT: Pia Hebæk Cyrén FOTO: Privat.
BEGRAVELSESKONSULENT: Pia Hebæk Cyrén FOTO: Privat. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg
DIN FOR ALLTID: Eksempel på kremasjons-aske omgjort til en ekte diamant.
DIN FOR ALLTID: Eksempel på kremasjons-aske omgjort til en ekte diamant. Foto: FOTO: Den siste reise

- Målet med det splitter nye begravelsesbyrået Den siste reise er å lage svært personlige begravelser, forteller Pia Hebæk Cyrén til Kvinneguiden.

- Hvorfor ikke tenke på begravelsen som en avskjedsfest? Vi er individualister. Jeg tenker det som skjer bør gjenspeile avdødes personlighet.

Pia bestemte seg for å starte Den siste reise etter å ha fulgt en kreftsyk, kjær kollega til graven. I forkant snakket de mye om døden og tiden etter, og særlig sorgen hans over ikke å kunne være tilstede for sine nærmeste. Derfor tilbyr Pias byrå tjenester som kan skje fyllest lenge etter at det siste spadetaket er tatt.

- Si at du for eksempel vet at du ikke kommer til å få med deg din sønns konfirmasjon. Jeg kan få en musiker til å hjelpe deg å lage en sang spesielt fra deg. Så kommer musikeren i konfirmasjonen og fremfører sangen. Dermed er det som om du likevel er litt tilstede. Jeg tror slikt kan være en trøst i egen bearbeidelse av å vite at du skal dø og kan være til trøst for dine etterlatte, sier Cyrén.

Omgjort til en diamant

Pias begravelsesbyrå tilbyr en tjeneste som gir ny mening til ordtaket "Din for alltid". Hun tilbyr nemlig å omgjøre asken av din kjære til en diamant du kan bære.

- Det tar rundt ti måneder å omgjøre karbon i kremasjonsaske til en ekte diamant. Selve diamanten kan for eksempel settes inn i en ring eller i et anheng. Jeg tror det kan bli et spesielt arvesmykke.

Personlig gravstein

Skulptøren Nico Widerberg samarbeider med Den siste reise. I likhet med Pia hadde han lenge tenkt at en gravstein burde gjenspeile avdøde. Han har derfor laget en kolleksjon med fem steiner, med mange muligheter for å gjøre gravsteinen særs personlig.

- Du kan for eksempel være med Nico og jobbe med steinene. Jeg tror du får et annet eierskap og kjærlighet til gravsteinen hvis du har vært med og hugget inn signaturen til den du elsket. Gravferdsloven er klar på hva som er og hva som ikke er lov. Men det er mange flere muligheter enn mannen i gata kanskje vet om, bemerker Pia og nevner muligheten for sjampis i kapellet eller å pynte kirken med fargerike ballonger.

SKULPØR: Nico Widerberg lager særegne gravsteiner.
SKULPØR: Nico Widerberg lager særegne gravsteiner. Foto: FOTO: Den siste reise

Trender også hos de tradisjonelle

Det skjer endringer også hos godt etablerte begravelsesbyråer.

- Vi har lange tradisjoner siden M. Jacobsens Eftf begravelsesbyrå ble grunnlagt i 1896, men vi følger med i tiden. Alt i alt er det mange muligheter og få begrensninger. Det er de pårørende som bestemmer hvordan en seremoni skal være og hva byrået skal bidra med, forteller daglig leder Kristin Lian.

En endring hun har merket seg, er økningen av livssyns-åpne seremonier. Disse har gjerne private innslag, enten ved at pårørende selv taler eller at noen leies inn for å si noen ord. I tillegg velges gjerne en annen type musikk, som cd-avspilling av avdødes favorittlåter.

- Skal en seremoni være veldig spesiell, så er det verdt å huske at dette ofte øker kostnadene. Ønskes en spesiallagd gravstein, koster den mer enn en standardmodell. Vil de etterlatte ha champagne på minnesamværet, vil det koste mer enn kaffe. Endringer skjer hele tiden, men mange ønsker de trygge, vante rammene, sier Lian.

NYTT: Kisten til venstre er dekorert på mer moderne vis med stearinlys og roseblader under. Kisten til høyre har mer tradisjonell pynt. FOTO: M. Jacobsens Eftf Begravelsesbyrå
NYTT: Kisten til venstre er dekorert på mer moderne vis med stearinlys og roseblader under. Kisten til høyre har mer tradisjonell pynt. FOTO: M. Jacobsens Eftf Begravelsesbyrå Foto: FOTO: M. Jacobsens eftf. begravelsesbyrå

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen