Bli likt på jobbintervjuet

Glem CV-en. Det er kroppsspråket som teller!

Bli likt på jobbintervjuet
Bli likt på jobbintervjuet
Publisert Oppdatert
Du har kanskje finpusset CV-en, samlet sammen vitnemål, valgt ut eventuelle arbeidsprøver og klargjort referanser. Men hvordan hvor godt forberedt er du egentlig når det kommer til kroppsspråket?

Les også: Dette ødelegger karrieren

Les også: Vi er stressgenerasjonen

Les også: Kapre drømmejobben


Din fremtoning er nemlig svært avgjørende, i følge Live Bressendorf Lindseth. Hun har jobbet med rekruttering, kommunikasjon og kroppsspråk i mer enn 20 år.

Hun forteller til Karrieremagasinet.no at det første møtet med arbeidsgiverne er din beste sjanse til å vise hvem du er.

- Du må bevege deg på en måte som viser at du er uredd, interessert og engasjert. I løpet av intervjuet benytter du anledningen til å vise at du har kunnskapen som trengs. Hele seansen skal gjennomføres uten å virke brautende. På den måten vil du trigge nysgjerrigheten til intervjuerne, sier Lindseth.

Tenk på kjæresten
Det er derfor svært viktig å være mentalt forberedt, samt å komme i god tid til møtestedet. Tankene og følelsene du har i hodet påvirker kroppen din.

- Kroppsspråket er et emosjonelt uttrykk. Er du irritert, vil det synes i munnviken din, dessuten er det anstrengende å spille glad. Finn frem til gode følelser i deg selv før du entrer intervjulokalet. Tenk på kjæresten din eller en støttende venn, oppfordrer Lindseth.

Ved første møte skal du puste dypt, rette deg opp, smile og gå rolig inn i rommet der du skal intervjues. Sørg for å få et overblikk, og se på alle som er der inne.

Husk:
 • Ta presentasjonsrunden der du møter blikket til hver enkelt, sier navnet ditt tydelig og håndhilser.
 • Pass på at håndtrykket verken er for bløtt eller hardt.
 • Å overse noen er en dødssynd.
 • Før du finner plassen din, bør du vise at du har sett dem alle ved å sende et vennlig smil til menneskene i rommet.
 • Dette er et svært viktig fordi et godt kroppsspråk er et tegn på sosialt mot.

  - Er du utrygg i situasjonen, kan du vanskelig skjule det med kroppen. I møte med andre er vi svært raske til å danne oss et bilde av hva slags person dette er. Den umiddelbare magefølselsen har en uforholdsmessig sterk overlevelsesevne og bestemmer andres lyst til å samarbeide med deg, sier Lindseth.

  Hun forklarer at det er både biologiske og sosiale grunner til at vi fester oss ved kroppsspråket. Ser vi eksempelvis noe truende, reagerer urmennesket i oss automatisk. Vi velger å flykte eller forsvare oss. Dette en en sentral selvoppholdelsesdrift.

  - Utover dette har vi tillærte sosiale koder. En rakrygget person tolker vi som modig og sterk, med hedelig utstråling. En krumbøyd person ser derimot tynget ut. Det gjør at vi får liten lyst til å legge flere arbeidsoppgaver til byrden, eksemplifiserer kroppsspråkseksperten.

  Men hva hvis det er vanskelig å opptre rolig og avslappet, når man egentlig er veldig nervøs fordi man har kjempelyst på jobben? Er det da like greit å fortelle dette til intervjuerne, eller bør man forsøke å holde masken så god det går?

  - Jeg synes man bør holde masken for ikke å virke pinglete og unngå å skape et inntrykk av at man ikke tåler press, sier Lindseth til Kvinneguiden.no.

  Viktig smalltalk
  "Mottar du smil og nikk fra intervjuerne når du setter deg ned, kan du være trygg på at de første fem minuttene har gått bra. Før selve intervjuet starter, er det naturlig med litt smalltalk. Tenk på det som oppvarming", skriver Karrieremagasinet.no.

  Lindseth synes imidlertid at været er et fantasiløst og forutsigbart tema. Hun anbefaler heller å snakke om lokalene man befinner seg i, og gjerne kjøre på med indirekte smiger.

  - Du er innkalt på intervju fordi søknaden din er interessant. Din oppgave er å bevise at de har gjort et klokt valg. Av og til må vi innse at den korrekte oppførselen leder oss dit vi ønsker. Det handler rett og slett om å være sosial intelligent, hevder Lindseth.

  Det er mye å huske på, med smalltalk, håndhilsing, smiling, særlig hvis du i utgangspunktet er nervøs. Vær derfor ikke redd for å spørre en gang til hvem som sitter fremfor deg. Det er nyttig å vite. Husk imidlertid på å at den eldre tillitsvalgte damen kan vekte like mye som direktøren. Pass derfor på å gi like mye oppmerksomhet til alle i rommet.

  Bruk gestikulering
  Lindseth forteller at ansettelsen ofte er emosjonelt fundert.

  - Hvis du kjenner at kjemien er god til to av intervjuerne og dårlig til de to siste, bør du sette inn støtet der. Bekreft det de sier ved å bruke sjarm og vise lyttesignaler. Som jobbsøker bør du tenke på at du har en kompetanse som du ønsker å dele med intervjuerne.

  Når du besvarer hvordan dine kunnskaper kan komme til nytte, er det naturlig å signalisere dette med hendene. Gjør du håndbevegelser som går fra deg selv til lytterne, viser du at du ønsker å dele dette.

  Å prate, smile og gestikulere er sett på som positivt i et jobbintervju. Men; du må være påpasselig med å prate for mye. Selvskryt er ofte en tabbe.

  - Få frem kvalitetene dine, men sett dem inn i en konkret ramme. Er det naturlig å opprette dialog med intervjuerne, er det fint, og still gjerne spørsmål underveis. På den måten viser du initiativ. Mot slutten av intervjuet blir du garantert spurt om du har noen spørsmål.

  Lindseth mener det er en dødssynd å ikke ha forberedt noen spørsmål på forhånd, eller eventuelt ta tak i noe av det dere allerede har snakket om. Hvor har for eksempel forgjengeren blitt av? Har vedkommende fått høyere stilling, betyr det at det finnes karrieremuligheter i bedriften. Har vedkommende blitt omplassert, kan det bety at det er problemer i avdelingen.

  Avslutt med å ta folk i hånden, se dem i øynene, smil, og takk for et hyggelig intervju. Avslutningen er like viktig som innledningen sier Lindseth.

  - Føler man at man ikke fikk sagt alt på jobbintervjuet er det lurt å ta en telefon etterpå. Det styrker bare kandidaturet, mener hun.
intervju_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning