Angst for fødselen

- Det er lov å si høyt at det er tøft, sier mammablogger Marlen Nordby.

Publisert Oppdatert
- Det er alt for få som snakker om fødselsangst og depresjon. Selv om jeg føler at aksepten er på plass, vet få hvor vanlig det er og hvor lett det kan skje, sier Marlen Nordby.

I fem år har hun blogget aktivt og i bloggen Lykkemamma forteller hun åpent om sin egen fødselsangst og hvordan tiden etter fødsel slettes ikke bare er ren lykkerus.

- Det viktigste med bloggen er min åpenhet og ærlighet ut til andre mødre, kommende mødre og gravide. Jeg dekker ingenting til, og jeg sier det som jeg føler det. For eksempel at den første tiden etter fødsel ikke er en dans på roser for alle. Det er lov å si høyt at det er tøft, forteller Nordby til Kvinneguiden.no.

Støtte og samtaler

Fødselsangsten kjente hun først etter sin første fødsel som etter tre døgn endte med hastekeisersnitt. Men hun begynte virkelig å kjenne det på kroppen da hun ble gravid med datter nummer to.

- Da kom angsten og jeg ble livredd tanken på å skulle føde igjen. Jeg taklet det hele med godt samarbeid med sykehuset jeg skulle føde på. Ved å bli med i "Kjent jordmor - gruppen" på Rikshospitalet ble hverdagen og tanken på å føde mye lettere. Jeg kunne få keisersnitt, men ved hjelp av gruppen, god informasjon, lange samtaler og trygge løfter, ønsket jeg å prøve å føde på ny, sier hun og fortsetter;

Les også: Vit dette før du føder

Les også: Fødsel og forventninger

Les også: Bær babyen din- Det som fungerte best for meg i denne perioden var å gjenvinne kontrollen over babyen i magen og min egen kropp. Ved å lese min første fødselsjournal, få svar på alle spørsmål og bli lovet keisersnitt om jeg ønsket det, forklarer tobarnsmoren.

Nordby mener at det viktigste når man er redd for å føde, og for å takle livet etter fødsel, er å kjenne på hvorfor man er redd.

- Kjenn også på hva som skal til for å hjelpe. I min situasjon hjalp det helt klart å prate med fagfolk som kunne forklare hvorfor det som skjedde, skjedde. Ikke vær redd for å søke om hjelp, det er mange i samme situasjon.

Usikre småbarnsforeldre

Det var først da hun ble gravid at hun kjente hva hun ville med bloggen sin, nemlig å nå ut til andre i samme situasjon, å formidle egne erfaringer og det hun brenner for. Bloggeren forteller at hun bare har fått gode tilbakemeldinger fra leserne sine.

- Det som får best respons er åpenheten og ærligheten. Folk kjenner seg igjen og setter pris på at jeg deler. Jeg skriver ikke kun om fødselsangst, men også om trass eller klesvalg på treåringen en kald vinterdag. Småbarnsforeldre er til tider generelt usikre fordi vi ofte er i nye situasjoner nesten hver dag. Da er det betryggende å se at andre er i samme situasjon, sier Nordby.

Lykkemamma3-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning