Sopp i underlivet - gynekolog:

Æsj! Her lukter det vondt!

Stringtrusa kan være underlivets verste fiende.

KLØE: For hyppig vask, mye såpe, trange truser og intimbarbering er noe av det som kan forårsake kløen.
KLØE: For hyppig vask, mye såpe, trange truser og intimbarbering er noe av det som kan forårsake kløen. Foto: FOTO: Crestock.
Publisert Oppdatert

Hvordan skal det kvinnelige kjønnsorganet egentlig lukte?

I diskusjonstråden i Kvinneguidens forum kommer forslagene på rekke og rad: "Krydret yoghurt, bjørnebær, ostepop med et hint av reker, som melk og salte mynter, som tysk hvitvin."

Dette kan helt sikkert diskuteres i det vide og det brede, men det som er sikkert er at det ikke bør lukte ille av underlivet. Likevel kan kvinner fra tid til annen oppleve å få illeluktende utflod fra underlivet, og dette er det flere årsaker til.

- Den vanligste årsaken til illeluktende utflod er bakteriell vaginose . Cirka 10-20 prosent av kvinner har bakteriell vaginose, og cirka halvparten har symptomer i form av illeluktende utflod. Det kan gå over av seg selv, men man søker ofte lege ved vedvarende plager, sier gynekolog ved Aleris, Kristin Lyng til Kvinneguiden.no.

Men av og til kan det hende at ubalansen eller kløen du kjenner nedentil faktisk er sopp, uten at du er klar over dette.

Derfor får du sopp

Trodde du at det finnes vanlige årsaker til sopp i underlivet? Da tar du feil, i følge gynekologen.

- Det vanligste er nemlig at det ikke er noen spesiell årsak, men det oppstår hyppigere etter antibiotikabruk, hos diabetikere, immunsupprimerte eller hos overvektige. Sopp er en del av normalflora og behandles ved symptomer, sier gynekologen.

Og føler du deg skitten nedentil, skal du vite at du faktisk forebygger enklest mulig sopp og generell ubalanse i underlivet ved å unngå overdreven renslighet.

- Unngå å vaske deg for ofte, bruke for mye såpe, bruke syntetiske truser, truseinnlegg og lignende som gjør at miljøet i underlivet blir tett, sier Lyng.

Behandling av sopp

FEIL TRUSE: Stringtruser og truser i syntetisk stoff kan skape kraftig ubalanse i underlivet.
FEIL TRUSE: Stringtruser og truser i syntetisk stoff kan skape kraftig ubalanse i underlivet. Foto: FOTO: Crestock.

Siv Elisabeth Haugen, Kvalitetskonsulent ved Norsk Medisinaldepot AS som eier Vitusapotek og Ditt Apotek, forteller at dersom kunder kommer til apoteket fordi de opplever kløe, illeluktende utflod eller utslett i underlivet, vil de bli henvist til lege.

- Symptomene må avklares nærmere med kunden før det kan gis rett anbefaling om eventuell egenomsorg eller om kunden skal henvises til lege, sier Haugen.

På sin hjemmeside har de faglige omtaler av ulike underlivsproblemer til opplysning for å avgjøre om symptomene kan skyldes problemområder som soppinfeksjon, tørr skjede, klamydia, urinvegsinfeksjon og underlivsplager.

- Kvinner som har bakteriell vaginose har som regel behov for å henvises videre til lege, sier Haugen.

Men om du først har fått sopp nedentil, kan dette forsvinne av seg selv. Om det ikke gjør det, kan du i følge Lyng forsøke reseptfrie medikamenter.

- Men hvis man ikke blir bra etter ett par omganger, bør man undersøkes for å se om det er riktig diagnose. Min erfaring er at overdreven bruk av reseptfrie medikamenter kan irritere og skade slimhinnene, sier gynekologen.

Har du først hatt sopp i underlivet, er det en viss sjanse for at du vil få det tilbake flere ganger, mener gynekologen.

- Det kan man, og man kan smitte partner ved samleie. I hovedsak behandles partner kun ved symptomer på sopp, men også ved hyppig tilbakefall hos kvinner kan man prøve partnerbehandling.

Intimbarbering og rengjøring

Gynekologen mener du også skal være forsiktig med å barbere deg nedentil;

- Dette vil ofte kunne forårsake irritasjon av slimhinner, infeksjoner, sopp og allergiske reaksjoner, sier Lyng.

Haug forteller samtidig at du kan finne kremer,gel og såpe spesielt tilpasset de kvinnene som likevel ønsker å barbere seg nedentil. Men såpen må være tilpasset pH-verdien i underlivet slik at det ikke skapes ubalanse.

- En del produkter kan brukes forebyggende, for eksempel intimsåper og intimkremer. Produkter for intimbarbering kan forebygge utslett og irritasjoner. Etter antibiotikakurer kan man få ubalanse i underlivet, og det kan være gunstig å tilføre melkesyrebakterier, som finnes både i gelform og som vaginalkapsler, til skjeden under kuren for å forebygge slike plager. Det finnes også formuleringer med andre innholdsstoffer enn melkesyre som er gunstige for å opprettholde balanse i underlivet, sier Haugen.

Sjekk underlivet

I følge nasjonale retningslinjer i Norge skal det tas celleprøve hvert 3. år hos allmennpraktiker eller gynekolog. Gynekolog Lyng synes derimot at dette er for sjeldent.

VASK: Aco Intimate Care Clean Wash up, 71 kr, RFSU Intimvask, 38 kr, Lactacyd Intimvask, 46 kr, Pure Intimate wash, 49 kr.
VASK: Aco Intimate Care Clean Wash up, 71 kr, RFSU Intimvask, 38 kr, Lactacyd Intimvask, 46 kr, Pure Intimate wash, 49 kr. Foto: FOTO: Produsentene.

- Et eksempel er siste tidens medieoppslag om kvinner som er anbefalt å ta nye celleprøve om tre år, men man diskuterer om HPV-testen er pålitelig, eller om kvinnene skal kontrolleres tidligere. Det har også vært tilfeller hvor livmorhalskreft har oppstått i løpet av treårs perioden. Mange kvinner ønsker å gå hyppigere, og har vært vant til å gå hvert år eller hvert annet år, det må tas hensyn til. Det kan også være spesielle forhold som tilsier hyppigere kontroll, for eksempel eggstokkkreft i familien. Det er ingen fasit, men en individuell vurdering, og du vil kunne få forskjellige svar hos gynekologer. Men det er viktig å gå til undersøkelse hvis du har symptomer, selv om du har vært nylig til undersøkelse, sier Lyng til Kvinneguiden.

- Dersom man har hyppig partnerbytte bør man undersøkes oftere, det er for eksempel cirka 20 000 nye tilfeller av klamydia i året, kjønnsykdommen er hyppigere i de yngre aldersgruppene, sier Lyng.

Unormale normaliteter

Kvinneguidens forumbrukere diskuterer ofte underlivsplager i forumrommet Kropp og Helse .og, ja, det er normalt at det av og til lukter rart fra underlivet.

I tråden Lukt nedentil etter at jeg har tisset skriver trådstarter dette:

INTIMBARBERING: Gilette Satin Care Pure & Delicate, 54 kr, RFSU Shaving Gel, 62 kr.
INTIMBARBERING: Gilette Satin Care Pure & Delicate, 54 kr, RFSU Shaving Gel, 62 kr. Foto: FOTO: Produsentene

" Jeg lurer på om det kan komme vond lukt nedentil etter at jeg har tisset? Tørker meg bra nok, men føler alltid at det blir så ekkel lukt nedentil etter at jeg har tisset. Jeg har testet dette med å vaske meg nedentil etter at jeg har tisset, og det blir ikke vond lukt da. Kan dette være en grunn til at jeg har en del veskelignende utflod? Ofte er det bare noe gjennomsiktig og vått i trusen, og ikke "ordentlig" utflod (hvit, og den konsistensen utflod har). Er det eventuelt noe jeg kan gjøre for å hindre dette? Kan nesten ikke drive å vaske meg hver gang jeg har vært på toalettet."

Her er noen av rådene hun får fra Kvinneguidens forummedlemmer:

- Sjekk deg for sopp.

- Hvis du har sopp, er utfloden din cottagecheese-aktig, ikke flytende. Sjekk deg for bakteriell vaginose istedet. Kjøp Vivag-kaplser på apoteket, de får bakteriefloraen din i gjenge igjen.

- Har du bakteriell vaginose må det antibiotika til for å bli kvitt det.

Har du andre ting du lurer på i forhold til underlivet eller kroppen din generelt? Søk i Kvinneguidens store diskusjonsforum og les hva andre tenker om dine problemer. Sjansen er stor for at du får svar på nettopp det du lurer på!

MOT UBEHAG I SKJEDEN: Rephresh vaginalgel, 199 kr, Vivag Vaginalkapsler, 169 kr, Multi Gyn Actigel, 212 kr, Repadina Plus Vagitorier, 229 kr, Lactal Vaginal Gel, 184 kr.
MOT UBEHAG I SKJEDEN: Rephresh vaginalgel, 199 kr, Vivag Vaginalkapsler, 169 kr, Multi Gyn Actigel, 212 kr, Repadina Plus Vagitorier, 229 kr, Lactal Vaginal Gel, 184 kr. Foto: FOTO: Produsentene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning