Pass på underlivet

Så ofte bør du besøke gynekologen.

Pass på underlivet
Pass på underlivet
Publisert Oppdatert
Som voksen kvinne er det en hel del som må passes på når det gjelder helsen, men noen sjekker er viktigere enn andre.

Gynekolog Terje Sørdal forteller at kvinner bør sjekke underlivet sitt hvert tredje år.

- Hvis en kvinne ikke tar celleprøve fra livmorhalsen minst hvert tredje år, får hun purring fra Kreftregisteret og blir oppfordret om å gå til fastlegen eller gynekolog for å ta en slik prøve, forklarer han.

Selve undersøkelsen

Under selve besøket vil gynekologen blant annet lete etter forandringer som kan bety sykdom.

Les også: Flere fikser på leppene

Les også: Pinlige problemer

Les også: Dette skjer ved p-pilleslutt


- En generell undersøkelse vil normalt omfatte en ultralydundersøkelse av livmoren og eggstokkene og en visuell undersøkelse av livmorhalsen, skjeden og ytre deler av kjønnsorganet. Hensikten er å påvise eventuelle forandringer som kan være tegn på sykdom eller for å fastslå at alt er normalt, slik det som regel vil være.

Mange kvinner kan føle et sterkt ubehag ved slike undersøkelser, men det er ytterst sjelden at noen får vondt under slike sjekker.

- En gynekologisk undersøkelse skal normalt sett ikke gjøre vondt. Den kan allikevel oppleves som ubehagelig, mest på grunn av at kvinnen opplever det som ubekvemt å blottlegge seg, noe som er nødvendig ved denne type undersøkelse.

Videre forteller gynekologen at hvis han finner noe mistenkelig hos en pasient, er det viktig å ta nærmere prøver for å utelukke sykdommer.

- Vi kan rekvirere utfyllende prøver eller undersøkelser, ta kvinnen til ny kontroll eller henvise til sykehus, avhengig av hva som blir funnet. Kvinnen blir forklart hvorfor det er nødvendig med flere undersøkelser, henvisning eller kontroll.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning