Bordskikk: Slik behandler en mann sin borddame

Sjekk om du er en god kavaler

- Det er trist å observere mangelen på bordskikk.

SOM JAMES BOND: Vet du egentlig hvordan du skal behandle damen som sitter ved siden av deg i selskap?
SOM JAMES BOND: Vet du egentlig hvordan du skal behandle damen som sitter ved siden av deg i selskap? Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

De fleste tenker nok at når vi er blitt så voksne at vi begynner å få invitasjoner til både formelle middager og middagsselskaper, så har vi også rimelig god kontroll på dette med bordskikk.

Men skikk og bruk i festlig og formelt lag er mer enn å vite hvilken gaffel som hører til forretten og hvilken man spiser kaken med til slutt.

Dette bør du kunne om bordskikk

På nettstedet Skikkogbruk.no står skikk og bruk definert som følgende:

"Skikk og bruk er menneskenes sosiale glidemiddel. Det er praktisk kunnskap som gjør at omgangen mellom mennesker blir smidig og effektiv."

For du vet vel at det finnes regler for hvordan servietten skal brukes? Og hvilket glass som hører til hvilken vin? Og til tross for at vi kanskje ikke er så gode på det, så finnes det faktisk også både mange og formelt strenge regler på hvordan man skal behandle og oppføre seg mot sin borddame.

Her er sjekk-listen som forteller deg om du er en god kavaler:

Sett deg riktig

Hvor du skal site har eldgamle bakgrunner.

USKREVNE REGLER: Det er mange faktorer som spiller inn om du skal bli sett på som en gentleman å ha til bords.
USKREVNE REGLER: Det er mange faktorer som spiller inn om du skal bli sett på som en gentleman å ha til bords. Foto: FOTO: Thinkstock

I svært formelle sammenhenger, som bryllup eller enkelte gallatilstelninger, er bordene man skal sitte med merket med bordkort, noe som også gjør det lettere å sørge for at man sitter riktig i forhold til borddamen sin. Dette avhenger jo selvsagt av om vert og vertinne har kontroll på dette da de plasserte ut bordkort.

- I Norge er borddamen alltid plassert til høyre for kavaleren, forklarer skikk-og-bruk ekspert Reidar Helliesen til Klikk.no.

- Dette er en eldgammel skikk som trolig stammer fra bronsealderen, da det ble regnet som både uhøflig - og farlig - å sette seg eller stille seg opp på noens sverdside.

Ifølge Skikkogbruk.no skulle mannen beskytte sin borddame. Med damen på høyre side hadde han fremdeles mulighet til å trekke sitt sverd på sin venstre side.

Helliesen, som er kjent fra både aviser og TV programmer, reiser Norge rundt og holder foredrag og kurs på hvordan man skal oppføre seg i et mangfold av sosiale sammenhenger, forklarer at man må også være obs på hvor man befinner seg når man er i selskap.

- Det hersker enda flere regler internasjonalt når det gjelder bordskikk og hvordan borddamen skal behandles, røper han.

- I Danmark og Sverige sitter for eksempel borddamen til høyre, samme som er skikken her til lands, mens man på Island og i England skal ha borddamen på sin venstre side.

Hedersplassen i selskapet er til venstre for vertinnen og/eller til høyre for verten. Den gis tradisjonelt til gjester som er invitert hjem for første gang, eller til andre som av hensyn burde få hedersplassen.

Gifte par skal ikke sitte sammen

Gifte folk må skilles.

Tradisjonelt skal gifte par splittes opp når man settes til bords i selskap, mens forlovede par får sitte sammen. Tanken her er at man ikke skal sitte til bords med noen man likevel sitter til bords med hver dag.

SPIS RIKTIG: La alltid borddamen din servere seg først.
SPIS RIKTIG: La alltid borddamen din servere seg først. Foto: FOTO: Colourbox

Dette bekrefter den svenske skikk-og-bruk eksperten og foredragsholderen, "etikette-doktoren" Mats Danielsson.

- Gifte par deler man opp, det er kun i brylluper og ved senere lignende anledninger som sølv- og gullbryllupsfester at man tillater at de sitter sammen, forklarer Danielsson til Klikk Bolig.

Gammel tradisjon tilsier at forlovede par ikke skal deles oppp

- De har bare øyne for hverandre, forklarer Danielsson.

- Men om paret bor sammen eller har barn sammen, da regnes de som gifte, og skal splittes opp ved bordet. Målet her er at de i et selskap skal ha ulike opplevelser, som de i etterkant kan dele med hverandre.

Ellers er det vertskapet som bestemmer bordsetningen, og man skal sitte hvor man har fått tildelt plass, forklarer Danielsson.

- Man skal ikke som gjest prøve å gjøre om på bordsetningen, eller prøve å bytte seg til en annen plass.

Det er med andre ord bare å holde tunga rett i munnen om du skal huskes som en god kavaler eller bordmann. Her er flere regler du bør ha kontroll på:

Trekk ut stolen - men ikke dytt den tilbake

Vær litt James Bond.

En god kavaler skal trekke ut stolen for borddamen sin før hun setter seg, og også la henne sette seg ned først.

- Men ikke dytt stolen tilbake på plass, advarer Helliesen til nettsiden Kursagenten.no.

RIKTIG STOLETIKETTE: Det er viktig å vite å vite både hvordan man skal sitte og hva man skal gjøre i forhold til borddamen sin stol når man skal i formelt selskap.
RIKTIG STOLETIKETTE: Det er viktig å vite å vite både hvordan man skal sitte og hva man skal gjøre i forhold til borddamen sin stol når man skal i formelt selskap. Foto: FOTO: Caterhire.ie

- Denne skal hun trekke under seg selv. Overraskelser bakfra er sjelden bra.

Etiketteeksperten mener menn har mye å lære av James Bond når det kommer til å være en god kavaler.

- Skal vi være litt ekstra pripne på det, bør kavaleren stille seg bak borddamens stol og løfte den ut med begge hendene før han lar henne sette seg. Det er bare å se noen James Bond-filmer, så vil man få en live-versjon av hvordan dette skal gjøres.

Vær galant

Ikke bryt med samtale-etikette.

Vil man være galant kan man nok også lære mye av selveste 007. Ved bordet gjelder dette blant annet å sørge for at borddamen din har det hun trenger av mat og drikke, og å holde samtalen i gang.

Men pass på hva du snakker om.

- Visse samtaleemner skal man nok være forsiktige med, forklarer Helliesen.

ETIKETTE: Det er regnet som god dannelse å vite hvordan man skal behandle sin borddame.
ETIKETTE: Det er regnet som god dannelse å vite hvordan man skal behandle sin borddame. Foto: FOTO: Colourbox

Unngå derfor spesielt samtaleemner som kan føre til usikkerhet eller stor uenighet, som politikk, økonomi eller barneoppdragelse.

- Let etter felles verdier, hobbyer og emner som vekker positiv interesse hos begge parter, råder Helliesen.

- Da flyter nok samtalen noe lettere.

Danielssen tror noe av nøkkelen til å oppfattes som en god kavaler, ligger i det å virke interessert når man snakker med sin borddame.

- Spør, spør, spør, råder eksperten.

- Alle liker å snakke om seg selv, og din borddame vil føle seg smigret over at du viser henne denne interessen.

Det lille ekstra

Følger man tradisjonelle regler - og vil score noen ekstrapoeng når det kommer til å være galant - så kan det være verdt å huske på å reise seg når borddamen reiser seg for å forlate stolen og rommet.

- Dette viser at du er en ekte gentleman, forklarer Corell.

- Og når hun er tilbake, skal du igjen reise deg når hun nærmer seg bordet, og trekke ut stolen for henne, som du gjorde ved begynnelsen av måltidet.

Ikke forsyn deg selv først

Slapp av, damene først.

Om serveringsfat settes på bordet, er det viktig å huske på at ber noen deg få sendt noe for å servere seg, så skal du sende fatet direkte til personen, uten å forsyne deg selv først.

Etter at personen har forsynt seg, kan du be om å få sendt fatet tilbake igjen.

Den danske etikette-eksperten og forfatter av bøkene Takt og nye Toner og Selskabslivets ABC, Inge Correll, understreker dette.

- Sørg for andre før du serverer deg selv, råder Correll til Klikk Bolig.

BESTIKKETIKETTE: Vet du hvordan du skal spise i selskap?
BESTIKKETIKETTE: Vet du hvordan du skal spise i selskap? Foto: FOTO: Menupages.ie

- Spesielt om dette er borddamen din som ber om å få sendt noe sin vei.

Når verten eller vertinnen sier vær så god eller selv begynner å spise, da er det også fritt frem for gjestene å spise. Vinen smaker man ikke på før vertinnen eller verten har utbrakt velkomstskålen.

Slik spiser du

Tygg med munnen igjen og ikke slurp.

Når det gjelder selve spisingen, er det mange ting som skal holdes kontroll på om man vil fremstå som en galant kavaler.

- Maten skal opp til munnen, og ikke munnen ned til maten, råder Helliesen i et innlegg på Kursagenten.no.

- Og velg porsjoner som er tilpasset munnhulen din.

Og for all del ikke snakk med mat i munnen.

- Tygg deg ferdig og dabb munnen med servietten før du vender deg mot borddamen for å fortsette samtalen, råder Danielsson.

SOSIALE KJØREREGLER: Uskrevne regler om skikk og bruk er selskapslivets sosiale kjøreregler, og forteller oss mye om hvordan vi bør oppføre oss sammen med andre.
SOSIALE KJØREREGLER: Uskrevne regler om skikk og bruk er selskapslivets sosiale kjøreregler, og forteller oss mye om hvordan vi bør oppføre oss sammen med andre. Foto: FOTO: Colourbox

- Og serveres suppe, så sørg for all del å ikke slurpe.

Serveres det noe som ikke faller i smak, er det ikke god etikette å klage på maten.

- Liker man ikke maten, lar man den diskret ligge igjen på tallerkenen, uten noen videre kommentarer rundt dette, forklarer Danielsson.

Husk på at servietten skal ligge i fanget hele middagen. Først når middagen er avslutet legger man servietten sammen til venstre for tallerkenen.

Hold albuene unna

Dette burde alle ha kontroll på. Albuene har ingenting på bordet å gjøre.

- Det gir et simpelt, dovent og uhøflig inntrykk, forklarer Skikkogbruk.no.

Les også:

Slik blir du verdens beste forlover

Glem planking og naking, nå er det nakne brudepikerumper som gjelder

Quiz: Er du klar for å være bryllupsgjest?

Damene har også et ansvar

_

_

_

I dag må også damene være galante.

_

_

_

Danielsson minner om at selv om det ifølge tradisjon er slik at det er mannen som skal varte opp sin borddame, så har i dag kvinnen også et ansvar for å sørge for at hennes bordkavaler trives og har det bra.

- I dag er det nå ikke en gang slik at det bare er mannens ansvar å være galant, oppmerksom og høflig, forklarer den svenske etikette-doktoren.

GODE MANERER: Å kunne behandle en borddame riktig - og knekke andre etikette-regler - er en god kunnskap å hå kontroll på.
GODE MANERER: Å kunne behandle en borddame riktig - og knekke andre etikette-regler - er en god kunnskap å hå kontroll på. Foto: FOTO: Thinkstock

- Så "skjøre" og lite for seg er ikke kvinner i dag, så her trenger nok etikette-reglene oppdateres litt.

GOD KAVALER: Kan du reglene som gjør deg til en skikkelig gentleman?
GOD KAVALER: Kan du reglene som gjør deg til en skikkelig gentleman? Foto: FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen