Bryllupsreise på budsjett

- Billig kan være vel så bra

Bryllupsreise på sparebluss? Det går helt fint.

BRYLLUPSREISE PÅ BUDSJETT: Det finnes mange måter å kutte kostnader på når bryllupsreisen står for tur.
BRYLLUPSREISE PÅ BUDSJETT: Det finnes mange måter å kutte kostnader på når bryllupsreisen står for tur. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Det er ikke bare selve bryllupsdagen og utstyr og forberedelser til denne som koster penger når det dreier seg om bryllup. Mange drømmer også om en bryllupsreise i etterkant av dagen, hvor man kan legge bordplasseringer, svigermødre og stress bak seg, og nyte at man endelig er rette ektefolk.

Si "bryllupsreise" og de aller fleste vil la tankene vandre til høye palmer, hvite strender, lekre hotellrom og høy Champagne-føring.

Men hva gjør man om budsjettet ikke helt rekker til verken Maldivene eller Mexico?

For mange er det økonomien som skaper utfordringer når man innser at pengene kanskje ikke strekker til ferien man drømmer om.

- Å gifte seg er en dyr dag, forklarer Roger Løvendahl hos Bryllupsvenner.no til Kvinneguiden.

- Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) svir nordmenn av stadig mer penger på bryllupsfeiring, og det spekuleres i at vi lar oss påvirke av både storslåtte kjendisbryllup og glossy brudemagasiner når den store dagen skal planlegges.

Planlegg og gjør research

Ifølge bryllupsnettsiden Theknot.com er det ikke noe problem å få til en bryllupsreise som holder budsjettet.

- Hemmeligheten for å få mer valuta for pengene når det gjelder bryllupsreise er å begynne planleggingen i god tid i forveien, forklarer nettstedet.

- Sjekk priser flere steder, man kan forhandle seg til lavere pris på det meste, eller finne tilbud og unngå å betale "going rate" på det meste om man bare leter godt nok.

PLANLEGG: Begynn planleggingen av bryllupsreisen i god tid, da er sjansene større for at dere finner tilbud og gode priser.
PLANLEGG: Begynn planleggingen av bryllupsreisen i god tid, da er sjansene større for at dere finner tilbud og gode priser. Foto: FOTO: Thinkstock

1. Bli enige om hva som er viktig

Det første som kan lønne seg å gjøre når dere skal begynne å planlegge bryllupsreisen, er å bestemme hva det er som er viktig å oppnå - for dere begge.

- Det er jo viktig at begge får være med å bestemme hva man vil ha ut av bryllupsreisen, forklarer bryllupsplanlegger og daglig leder av It's Happening, Annette Elvhaug, til Kvinneguiden.

- Om det er sol og varme som er det viktigste så kan dere jo - om dere reiser på sommeren - satse på et reisemål sør i Europa som kanskje er billigere å komme seg til enn å skulle reise lengre vekk for samme temperaturer. Om dere derimot har som mål å reise til et eksotisk reisemål lengre vekk, så må kanskje mer av pengene gå til flybilletter, og man må kanskje spare inn på luksus når det gjelder hotell og overnatting.

2. Bruk et reisebyrå

Å bruke et reisebyrå når man booker ferie har kanskje mange gjort seg opp en oppfatning om at er dyrere enn å lete hoteller og flybilletter selv på nett, men dette trenger absolutt ikke være sant.

- Fordelen med å booke gjennom et reisebyrå er jo at man kan få sydd sammen pakkeløsninger som til syvende og sist kan spare dere for både penger og stress, forklarer Linn Husby Larsen hos Ticket.no til Kvinneguiden.

- Reisebyråer har også en finger på pulsen hele tiden når det gjelder salg hos ulike flyselskap og reiseoperatører.

3. Ønsk dere tilskudd til bryllupsreisen i gave

Det er blitt mer og mer vanlig å både ønske seg og gi kontanter i bryllupsgave i dag. Mange par har allerede bodd sammen lenge når de tar stedet inn i ekteskapet, og mange eier hus og hjem, og har da som regel det meste av det de trenger av kopper, fat og kakespader.

Så hvorfor ikke bruke pengegavene man får direkte til en bryllupsreise? Eller rett og slett sette som ønske gavekort hos et flyselskap eller reisebyrå?

4. Vurder å reise utenfor sesongen

HOLD DEG OPPDATERT: Følg med på tilbud, undersøk hos mange operatører og forhandlere og ikke vær redd for å spørre om avslag i pris.
HOLD DEG OPPDATERT: Følg med på tilbud, undersøk hos mange operatører og forhandlere og ikke vær redd for å spørre om avslag i pris. Foto: FOTO: Colourbox

Drømmer dere om å reise til steder hvor det er sesonger som regnes som gode og dårlige kan det lønne seg å reise enten tidlig eller sent i sesongen.

- For mange av øyene i Karibien er jo temperaturen stabil året igjennom, men prisene skyter gjerne i været fra januar til april, da mange amerikanere ser seg lei av vinter og setter kursen sørover, forklarer redaktør Juliet Kinsman hos Mr & Mrs Smith til Kvinneguiden.

- Reiser du på høsten vil prisene være en helt annen. Det samme gjelder jo også steder som Florida og for eksempel Thailand, hvor man snakker om monsunsesong og "hurricane season". I monsuntiden i Thailand kan været store deler av tiden være helt fortreffelig, men man må regne med en kraftig regnskur om ettermiddagene. For noen er dette ikke noe problem, og da vil man kunne spare stort på å reise utenom hovedsesongen.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nilsen i Norwegian tror også det er penger å spare på å ikke reise når alle andre reiser.

- Ta for eksempel en helgetur midt i uka og for all del ikke legg ut på bryllupsreise når det er skoleferie, forklarer Sandaker-Nilsen til Kvinneguiden.

- Meld deg på nyhetsbrev og hold deg oppdatert på salg.

5. Kortreist

Sånn generelt sett er det lettere å finne superbillige flybilletter innen Europa enn det vil være å lete etter billetter til Bali eller Mexico. Og er det slik at dere ønsker å bruke budsjettet på et skikkelig luksushotell og flotte dere med Champagne hver kveld, ja da kan det være en ide å ikke la selve reisen koste mer enn den trenger.

6. Book i god tid

Når det gjelder flybilletter kan det lønne seg stort å være ute i god tid når man skal booke.

- Jo tidligere du kjøper, jo bedre, forklarer pressekontakt Tormod Sandstø i SAS til Kvinneguiden.

- Flybilletter varierer i pris etter tilbud og etterspørsel, men de billigste selges først.

Sandaker-Nilsen i Norwegian tror også det lønner seg å ikke utsette bestillingen.

- Sjansen for å få tak i de aller billigste billettene er størst om du er tidlig ute med å bestille reisen, forklarer han til Kvinneguiden.

7. Kjøp på salg

Det florerer mange teorier om når det er billigst å bestille flybilletter, og selv de lærde strides om det faktisk er slik at enkelte klokkeslett og ukedager er de beste å gjøre kupp på.

Noen har ment at tirsdag ettermiddag er ukens beste tidspunkt å bestille flybilletter på.

- Jeg hadde to dyktige masterstudenter som så på dette sammen med meg for et par år siden. Vi fant ikke noe mønster som viste at noen dager var lavere priset, har professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Dropp derfor å se på kalenderen, men følg med på kampanjetilbud og salg hos flyselskapene.

8. Vurder andre flyplasser

En annen måte å spare penger på er å vurdere å starte og avslutte reisen ut fra en annen flyplass enn den som kanskje ligger nærmest deg. Mange nordmenn har for eksempel oppdaget at det ofte er mye å spare på å legge sydenturen ut fra Sverige enn det samme reisen med utgangspunkt i en norsk flyplass ville kostet. Forhør deg og gjør research. Kanskje flyr det andre flyselskap inn til en flyplass som ligger litt lengre unna deg.

DYR FERIE: Mange forbinder bryllupsreisen med luksus og late dager. Men det trenger ikke stjele hele bryllupsbudsjettet.
DYR FERIE: Mange forbinder bryllupsreisen med luksus og late dager. Men det trenger ikke stjele hele bryllupsbudsjettet. Foto: FOTO: Colourbox

9. Dropp flyturen

Har dere vurdert muligheten av å ta toget på bryllupsreise? Eller hva med buss eller båt? Ferie trenger ikke bety flytur.

10. Hold kontroll på kostnadene med all-inclusive

Flere og flere velger å legge ferier til hoteller som tilbyr all-inclusive, et konsept som stort sett de aller fleste steder betyr at alle måltider er inkludert i prisen du betaler for oppholdet.

- Hos noen av disse hotellene er også enkelte aktiviteter inkludert i pakke-prisen, forklarer PR-ansvarlig hos Ving, Sophie Frisholm, til Kvinneguiden.

- Dette varierer dog, så det er lurt å sette seg inn i nettopp hva det hotellet du velger tilbyr som en del av all-inclusive prisen.

Frisholm forklarer dette som regel er styrt av hvor fint (og dyrt!) hotellet er i utgangspunktet.

Når du reiser all-inclusive får du uten tvil en bedre oversikt og større kontroll på ferieøkonomien.

- Når man har betalt for alt på forhånd, også måltider, så vet man jo i mye større grad akkurat hva ferien koster - og har betalt for det allerede før man reiser, forklarer Frisholm.

- Det blir ingen overraskelser.

11. Spør hotellet om pakke-avtaler

Selv om du booker privat og ikke gjennom et reisebyrå, kan det lønne seg å forhøre om pakketilbud hos hotellet. Det vil si; booker du overnatting hos dem i så så mange netter, kan de da inkludere ting som en spa-behandling, skyss til og fra flyplass, en middag i hotellets restaurant og lignende. Veldig ofte finner du informasjon om ulike pakker på hotellenes egne nettsider, men å sende en mail og forhøre deg kan også gi stor uttelling.

12. Sov billig

KORTREIST: Man trenger ikke reise til andre siden av jorda på bryllupsreise.
KORTREIST: Man trenger ikke reise til andre siden av jorda på bryllupsreise. Foto: FOTO: Eleganceandenchantment.com

Nettstedet The Knot råder deg til å booke det billigste rommet på det fineste hotellet du har råd til. At rommet vender ut mot gaten og ikke ut mot strandpromenaden har ikke noe å si dersom du planlegger å tilbringen dagene langt vekk fra rommet likevel. Og på natten skal du vel drive med andre ting enn å se på utsikten. Dere er jo tross alt på bryllupsreise...

13. Utnytt situasjonen

Når du booker både billetter og overnatting, pass på å nevne at dere er på bryllupsreise.

- Ikke undervurder effekten dette har på good-will hos folk, forklarer Elvhaug.

- Kanskje får du en oppgradering på flyturen, eller et litt bedre rom enn du i utgangspunktet hadde booket hos hotellet. Alle synes jo det er spesielt med par som er på sin aller første ferie sammen som mann og kone.

Les også:

Her kan du gifte deg som en prinsesse

Dette gjør deg til en upopulær bryllupsgjest

Ha for all del ikke dette med i talen

ALL-INCLUSIVE: Booker dere en ferie på et all-inclusive hotell trenger dere strengt tatt ikke bruke en krone mer mens dere er på ferie.
ALL-INCLUSIVE: Booker dere en ferie på et all-inclusive hotell trenger dere strengt tatt ikke bruke en krone mer mens dere er på ferie. Foto: FOTO: Duane Storey

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning