EMLA

Slik kan barna unngå sprøyteskrekk

Barn kan få livslang sprøyteskrekk av en liten vaksinesprøyte.

Publisert Oppdatert

Faktisk kan så mange som én av 10 ha det ekspertene kaller sprøyteskrekk. Med Emla kan sprøytestikket forvandles til en positiv mestringsopplevelse.

Sprøyteskrekk er en fobi som mange utvikler fra tidlig av i livet. For noen kan fobien være så sterk at de holder armlengdes avstand til helsevesenet gjennom hele livet.

Det er alvorlig.

Sprøytestikk nødvendig

Sprøytestikk ved for eksempel vaksiner og blodprøvetaking inngår i helt vanlige besøk hos helsevesenet for å forebygge, analysere og behandle. Uten stikkene er risikoen for sykdom større og kanskje er det til og med fare for et kortere livsløp.

Astra Zeneca tar sprøyteskrekk på alvor. Medarbeiderne i selskapet har erfart at ikke bare har svært mange utviklet en fobi mot sprøytestikk. Enda flere føler stort ubehag og gruer seg skikkelig, og mestrer sprøytestikket til tross for dette.

Halvparten gruer seg

Nøyaktige tall for Norge foreligger ikke, men undersøkelser fra andre land tyder på at gjennomsnittlig 50 prosent av voksne kvinner og menn frykter nålestikkene.

I farmasiselskapet tror medarbeiderne ikke at Emla er et middel mot sprøyteskrekk som viker 100 prosent for alle. Men basert på årelang erfaring og tilbakemeldinger fra helsevesenet i mange land, er det ingen tvil om at frykten blir mye lavere når pasientene ikke kjenner selve stikket.

Når sprøytestikket ikke gjør så vondt, så er det heller ikke noe særlig å frykte.

Barn forstår ikke alltid

Voksne flest er trent med sprøyter og tar stikket, enten de liker det eller ikke. For barn er det annerledes. De har ikke alltid den samme forståelsen for at stikket er nødvendig.

De vil ikke!

Det gir de høylydt uttrykk for til lærer, mor, far og til andre barn og voksne som er tilstede. Dersom det er flere barn til stede som også skal få sprøytestikk, så er et barn som stritter i mot av alle krefter det motsatte av inspirerende. Det kan faktisk skape engstelse hos barn som i utgangspunktet ikke var engstelige.

Kan oppleve mestring

Med Emla kan dette snus. Barn kan få en positiv opplevelse av mestring av sprøytestikket.

Se video: Slik bruker du Emla-plaster ved vaksine

Mestring er noe vi alle føler når vi lykkes i å gjennomføre noe som vi opplever som utfordrende og vi kanskje aldri tidligere har gjort. Det er en god følelse.

Kjærlighet og informasjon

Et lite plaster på armen én time før og en porsjon kjærlig omsorg kan være alt som trengs for at barnet skal vokse opp og få et avslappet forhold til sprøyter og et godt, livslangt forhold til denne delen av kontakten med helsevesenet.

Les mer om Emla

Emla (lidokain/prilokain) brukes som et lokalbedøvende middel på huden, før f.eks. nålestikk og mindre hudoperasjoner. Emla finnes både som plaster og krem.

Plastret settes på huden minimum 1 time før sprøytestikk eller prøvetaking. Den smertestillende effekten varer i minimum 2 timer etter at plasteret er fjernet. Bør kun brukes på intakt hud, og med forsiktighet ved atopisk eksem. Les pakningsvedlegget nøye.

AstraZeneca AS Innspurten 15, Postboks 6050, Etterstad, 0601 OSLO Tlf 21 00 64 00 Faks 21 00 64 01 www.astrazeneca.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning