EMLA

Ta barnas frykt på alvor

At folk har sprøyteskrekk eller gruer seg kommer ikke som noen overraskelse for erfarent helsepersonell.

Sist oppdatert

For å unngå sprøyteskrekk er de aller fleste opptatte av å ha gode rammer for å ta godt vare på pasienter som skal vaksineres eller avgi blodprøve. Spøyteskrekk hos både barn og voksne kan forebygges og behandles.

"Bruk av Emla-plaster eller Emla-krem før nålestikk bør være en selvfølge". Det skriver overlege og dr. med Vegard Dahl ved Bærum Sykehus i en artikkel

Ikke mareritt lenger

Dahl fremhever også at helsearbeidere har et særlig ansvar for å ta barnas smerte på alvor: "Ved å ta barna på alvor, lytte, kommunisere og forberede seg vil vi kunne bidra til at barns møte med helsepersonell ikke blir et mareritt for begge parter".

Det samme kan nok også gjelde for flere voksne.

God forberedelser og informasjon er noe av det Dahl fremhever for å unngå eller minimalisere negative opplevelser.

LES OGSÅ: Et smertefritt nålestikk - barns selvklare rett

Da utpeker noen situasjoner seg.

Spør pasienten om sprøyteskrekk

Den ene situasjonen er ved timebestilling. Mottakeren av samtalen kan da spørre hva det gjelder, forhøre seg om pasientens forhold til sprøyter og foreslå en tur innom apoteket for innkjøp av Emla. Helsepersonell kan da også gi god informasjon om hva som skal skje - for eksempel hvor mange blodprøver som skal tas.

Den andre situasjonen er når pasienten registrerer sin ankomst i resepsjonen. Da kan pasienten bli spurt om hans, hennes eller barnets forhold til sprøyter. Riktignok skal Emla-plasteret være satt på eller Emla-krem påført én time før stikket. Men det innebærer ikke rare forsinkelsen utover ventetid og undersøkelse. Folk sitter gjerne ned et ekstra kvarter eller halvtime for at sprøytestikket skal gå lettere.

Rett på sak

Når det er avklart på forhånd at det skal gis sprøytestikk eller tas blodprøve, så er det et viktig poeng å gjøre ventetiden så kort som mulig. Rett inn, kort prosess - og pass også på å skjerme pasienten fra andre negative situasjoner.

Dr. Dahl har også et annet, viktig poeng i artikkelen: "lover vi barna at de skal få ordentlig lindring, må vi holde det". Ut fra hva Dahl skriver, så blir det et løftebrudd å love barnet at "nålestikket gjør ikke vondt". For det gjør det, dersom stikkstedet ikke lokalbedøves.

AstraZeneca er nøye på å understreke at Emla ikke kan hjelpe mot all sprøyteskrekk. Da kan fastlegen ha løsninger.

Emla (lidokain/prilokain) brukes som et lokalbedøvende middel på huden, før f.eks. nålestikk og mindre hudoperasjoner. Emla finnes både som plaster og krem.

Plastret settes på huden minimum 1 time før sprøytestikk eller prøvetaking. Den smertestillende effekten varer i minimum 2 timer etter at plasteret er fjernet. Bør kun brukes på intakt hud, og med forsiktighet ved atopisk eksem. Les pakningsvedlegget nøye.

AstraZeneca AS Innspurten 15, Postboks 6050, Etterstad, 0601 OSLO Tlf 21 00 64 00 Faks 21 00 64 01 www.astrazeneca.no

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også