EMLA

Hjelp for voksne med sprøyteskrekk

Noen holder seg unna. Noen syns det er flaut. Uansett så er bare tanken på sprøytestikket til å grue forferdelig av.

Foto: (c) George Doyle
Publisert Oppdatert

Derfor er Emla for voksne. Men ikke bare derfor. Voksne som mestrer sprøytestikk er nemlig også bra for barn!

Verden er kommet et stykke videre i fra den gangen man sa "menn gråter ikke". Nå er det lov å gråte for voksne kvinner og menn. Noen har nok lyst til å felle en tåre eller en hel syndeflod når de skal ta sprøyter, og syns kanskje det er flaut å vise frykten?

Helsepersonell kan hjelpe

Det burde iallfall være helt unødvendig. Helsepersonell er der for å hjelpe og du kan regne med ekstra omsorg og en god porsjon forståelse dersom du våger å vise at du ikke gleder deg til sprøyten og vet det.

Les mer: Helsepersonell kan forebygge sprøyteangst /lenke til sak 5/

En måte å vise på, er å sette på et Emla-plaster en times tid før øyeblikket. Plasteret bedøver og gjør alt så mye lettere.

</p> <p> <em>Emla ved vaksiner</em> </p> <p> <iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="309" src="http://www.youtube.com/embed/f48iHu6N8rc" width="550"/> </p> <p> <em>Emla ved blodprøver</em> </p> <p>Men mange voksne har også en annen frykt. De er foreldre og lurer rett og slett på om de kommer til å klare å være støttende for barna sine når de får sprøyter.</p> </div>

Voksne kan overføre traumer

Høres det bagatellmessig ut? Da er du heldig! For ikke alle opplever det slik. Faktisk kan voksnes traumatiske sprøyteopplevelser overføres til barna deres.

Barn kan utvikle sprøyteskrekk også på grunnlag av uhensiktsmessige foreldrereaksjoner. Barna er spesielt sårbare for slike reaksjoner når de er små og de voksnes innvirkning er sterkest.

Mindre anstrengt for voksne

AstraZeneca har bred erfaring fra at voksne får et mindre anstrengt forhold til sprøyter ved å lokalbedøve huden med Emla.

Det er en stor lettelse for alle det gjelder - og vil også være det for barna deres. Kanskje også for barnebarna?

Les mer om Emla

Emla (lidokain/prilokain) brukes som et lokalbedøvende middel på huden, før f.eks. nålestikk og mindre hudoperasjoner. Emla finnes både som plaster og krem.

Plastret settes på huden minimum 1 time før sprøytestikk eller prøvetaking. Den smertestillende effekten varer i minimum 2 timer etter at plasteret er fjernet. Bør kun brukes på intakt hud, og med forsiktighet ved atopisk eksem. Les pakningsvedlegget nøye.

AstraZeneca AS Innspurten 15, Postboks 6050, Etterstad, 0601 OSLO Tlf 21 00 64 00 Faks 21 00 64 01 www.astrazeneca.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning