EMLA

Slutt på vonde sprøytestikk

Sprøyte! For mange får bare ordet det til å gå kaldt nedover ryggen. Det er det egentlig lite grunn til.

Sist oppdatert

"Jeg gruer meg til stikket". "Jeg hater sprøyter". "Jeg vil ikke på grunn av sprøytestikket". "Jeg kommer til å besvime" Dette er vanlige uttalelser fra mange som skal til lege, sykehus eller helsesøster for undersøkelser som innebærer sprøytestikk.

Naturstridig

Kanskje ikke så rart, for det strider mot naturen til de fleste av oss å utsette oss selv for skade, noe et sprøytestikk for injeksjon eller blodprøve i bunn og grunn er.

Men frykten for besøk hos helsevesenet som innebærer sprøytestikk kan med enkle midler reduseres helt eller delvis.

Faktisk med noe så enkelt som et plaster.

</p> <p> <em>Så lett bruker du Emla ved vaksiner.</em> </p> <p>Farmasiselskapet AstraZeneca har jobbet mot sprøyteskrekk i mange, mange år. Middelet mot vonde sprøytestikk er <a href="http://www.emla.com/">Emla</a>. Emla bedøver huden akkurat der hvor sprøyten skal settes. Når stikket ikke gjør vondt blir alt så mye enklere.</p> </div>

Enkelt som plaster

Det er lite forskjell på å bruke Emla og et plaster. Faktisk kommer Emla i plasterutgave. Som for et vanlig plaster tar du bort noen plastbiter som beskytter limet. Deretter setter du plasteret på.

Bare én time etter er effekten der. Området på huden er bedøvet. Helsepersonell tar av plasteret, rengjør området og setter sprøyten.

Til forskjell fra ellers så gjør sprøytestikket denne gangen ikke så vondt.

Og fortsatt er det lov å se en annen vei!

Les mer om Emla

Emla (lidokain/prilokain) brukes som et lokalbedøvende middel på huden, før f.eks. nålestikk og mindre hudoperasjoner. Emla finnes både som plaster og krem.

Plastret settes på huden minimum 1 time før sprøytestikk eller prøvetaking. Den smertestillende effekten varer i minimum 2 timer etter at plasteret er fjernet. Bør kun brukes på intakt hud, og med forsiktighet ved atopisk eksem. Les pakningsvedlegget nøye.

AstraZeneca AS Innspurten 15, Postboks 6050, Etterstad, 0601 OSLO Tlf 21 00 64 00 Faks 21 00 64 01 www.astrazeneca.no

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også