WHOs sjefsforsker:

Setter «sluttdato» for pandemien

Internasjonale eksperter om når de ser for seg man kan returnere til en normal hverdag.

LYS I ENDEN AV TUNNELEN: WHOs forskningssjef Soumya Swaminathan avbildet i februar 2020. Hun ser nå en ende på covid-19-pandemien.
LYS I ENDEN AV TUNNELEN: WHOs forskningssjef Soumya Swaminathan avbildet i februar 2020. Hun ser nå en ende på covid-19-pandemien. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP
Sist oppdatert

– Vi snakker minst 2022 før nok mennesker har fått vaksine og begynt å bygge opp immunitet. Dermed må vi leve på denne måten i lang tid ennå. Vi må opprettholde sosial distansering, bruk av ansiktsmasker og hygienetiltak.

Det er den klare meldingen fra WHOs sjefsforsker Soumya Swaminathan, som uttalte seg i et pressemøte tidligere denne uken, skriver CNN.

En vaksine mot koronaviruset vil trolig bli tilgjengelig før nyttår eller i starten av 2021.

Deretter vil 2021 bli brukt til å vaksinere flest mulig mennesker.

70 prosent immunitet

Man må imidlertid belage seg på å vente helt til 2022 før man kan begynne å snakke om at pandemien er over.

– Smittevernstiltakene vil også måtte fortsette etter at vaksiner blir rullet ut, fordi vi er avhengig av at 60 til 70 prosent av befolkningen har immunitet før vi vil se en dramatisk reduksjon i spredningen av viruset, sier Swaminathan.

– Vi vet dessuten ikke hvor lenge disse vaksinene vil beskytte oss. Det er det andre store spørsmålet: Hvor lenge vil immunitet vare? Det er mulig at du vil trenge flere omganger med oppfriskingsvaksiner, understreker hun.

Les også: Derfor frykter eksperter vi aldri blir kvitt koronaviruset

Gates: – I beste fall 2022

Helsemyndighetene i USA anslo onsdag denne uken at de kan ha vaksinen klar i desember, og klare å vaksinere et tilstrekkelig antall mennesker til at man kan returnere til den normale hverdagen i tredje kvartal, 2021, skriver CNBC.

Det forklarte direktør for Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Dr. Robert Redfield i en høring i senatet onsdag.

Milliardær og filantrop Bill Gates uttalte tidligere denne uken at man i beste fall vil kunne returnere til slik vi levde før viruset i løpet av to år, altså i løpet av 2022.

– Det er dersom vi er så heldige at flere av disse vaksinene virker, inkludert de som er så billige at de kan produseres i stor skala. Vi er også avhengige at vi får fabrikkene i gang med produksjonen og at vi har penger til å kjøpe det til hele verden, sier Gates i et intervju med New York Magazine.

I BESTE FALL LØPET AV 2022: Bill Gates håper at pandemien vil ta slutt i løpet av 2022.
I BESTE FALL LØPET AV 2022: Bill Gates håper at pandemien vil ta slutt i løpet av 2022. Foto: REUTERS/Yuri Gripas

Gates arbeider med vaksinasjonsprogrammer gjennom sin stiftelse, og har selv investert i flere fabrikker som skal arbeide med en covid-19-vaksine.

USAs smittevernsjef Dr. Anthony Fauci har et noe mer optimistisk anslag enn Gates, og mener man kan returnere til normalen i slutten av 2021, skriver CNBC.

Umulig å utslette covid-19

Swaminathan i WHO understreket at man har fokus på å kontrollere viruset – og ikke å utslette det fullstendig.

WHO-direktør Dr. Mike Ryan uttalte i mai at covid-19 trolig aldri vil forsvinne, men at vi kan klare å kontrollere viruset og dermed leve med det, skriver BBC.

– HIV har aldri blitt borte, men vi har lært oss å håndtere viruset, påpekte Ryan som leder WHOs covid-19-kriseteam.

Klikk.no har tidligere skrevet om at mange eksperter tror vi aldri fullt ut vil bli kvitt viruset, men at utbruddet kan komme igjen i bølger som et sesongvirus.

Denne saken ble første gang publisert 18/09 2020, og sist oppdatert 18/09 2020.

Les også