koronaviruset:

Eksperter advarer mot tøff høst: – Vi må krumme nakken. Det kommer ikke til å bli lett

Verdensledende eksperter frykter økt smitte og flere dødsfall i høst og vinter.

TRUMPS SMITTEVERNEKSPERT: Dr. Anthony Fauci, direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, ber folk om å stålsette seg for en tøff høst og vinter med koronaviruset.
TRUMPS SMITTEVERNEKSPERT: Dr. Anthony Fauci, direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, ber folk om å stålsette seg for en tøff høst og vinter med koronaviruset. Foto: Kevin Dietsch/Pool via REUTERS/File Photo
Sist oppdatert

Frykten for en ny «andre bølge» med Covid-19-smitte i høst og i vinter er høyst reell.

Mandag rapporterte WHO om rekord i daglig økning av smittetilfeller, med 307.930 nye tilfeller på verdensbasis på 24 timer.

India, USA og Brasil er landene der økningen skjer raskest nå, men også Spania, Frankrike og Storbritannia har en markant brattere smittekurve de siste ukene.

Flere land har hatt økning i smittetilfeller den siste tiden.

– Tøff høst

Europa-ansvarlige i Verdens helseorganisasjon, WHO, Dr. Hans Henri Kluge advarer mot at en tøff høst i Europa.

Europadirektør i WHO, Hans Kluge, avbildet tidligere i år. )
Europadirektør i WHO, Hans Kluge, avbildet tidligere i år. ) Foto: Alberto PIZZOLI / AFP

– Det vil bli tøffere. I oktober-november kan vi se flere dødsfall, sier Kluge ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

WHO holder mandag og tirsdag digitale møter der medlemslandene skal bli enige om en felles femårsstrategi.

Du leste riktig: Femårsstrategi.

Naiv tro på vaksine

Kluge advarer nemlig mot å tro at pandemien vil forsvinne med det første.

– Jeg hører hele tiden at vaksinen kommer til å være slutten på pandemien. Så klart ikke! Vi vet ikke en gang om en vaksine vil kunne hjelpe alle befolkningsgrupper. Vi får signaler om at den kan hjelpe én gruppe, men ikke en annen, sier han.

Dessuten frykter han at samordningen av ulike vaksiner vil kunne bli et logistisk mareritt.

– Slutten på pandemien er øyeblikket vi som samfunn lærer oss å leve med pandemien, sier den belgiske eksperten.

Les også: Urovekkende korona-funn

Stålsetter seg for vinterhalvåret

Det er kjent at koronaviruset smitter lettere innendørs i dårlig ventilerte rom. Dette er en viktig årsak til at eksperter verden over stålsetter seg før høsten og vinteren, når mennesker i større grad søker innendørs.

– Vi må krumme nakken og komme oss gjennom denne høsten og vinteren, for det kommer ikke til å bli lett, advarte USAs smittevernsjef Dr. Anthony Fauci i en paneldebatt med leger fra Harvard Medical School før helgen. Det skriver NBC.

– Undervurder aldri potensialet til en pandemi. Ikke forsøk å fokusere på de positive sidene ved ting, var Faucis dystre budskap.

SARS-CoV-2: Et bilde fra et elektronmikroskop viser viruspartikler fra koronaviruset.
SARS-CoV-2: Et bilde fra et elektronmikroskop viser viruspartikler fra koronaviruset. Foto: (NIAID-RML via AP)

Han la til at arbeidet med en Covid-19-vaksine går fremover, men at man tidligst kan ha den klar for allmenn bruk på slutten av året, eller tidlig i 2021.

Les også: Korona-rådene foreldre bør lese

Skrekkscenario

Klikk.no har tidligere skrevet om at mange eksperter tror vi aldri fullt ut vil bli kvitt viruset, men at utbruddet kan komme igjen i bølger som et sesongvirus.

Marc Lipsitch.
Marc Lipsitch. Foto: Harvard University

Ettersom man aldri har hatt Covid-19-viruset om høsten, og det for alvor rammet den Europa først i februar-mars, er det ingen som med sikkerhet kan vite hvordan viruset vil opptre i høst- og vintermånedene.

Den anerkjente amerikanske epidemiologien Marc Lipsitch ved Harvard University, sier at han frykter kombinasjonen av koronaviruset og vanlig sesonginfluensa.

– Skrekkscenariet er at både koronaviruset og influensa sprer seg raskt og fører til alvorlige sykdomsforløp, noe som kan komplisere diagnoser og gi en dobbel belastning på helsesektoren, sa Lipsitch til Scientific American 6. september.

Les også: Slik syr du ditt eget munnbind

Forberedt på nasjonal bølge i Norge

I Norge er Folkehelseinstituttet (FHI) forberedt på at antallet smittetilfeller kan øke fremover.

I sin risikovurdering for uke 37, konstaterer FHI at det er sannsynlig at vi i tiden fremover vil få flere lokale utbrudd av varierende størrelse. Særlig blant unge voksne som smittes i sosiale sammenhenger.

Risikoen for spredning i Norge vurderes derfor nå som høy på lokalt nivå, moderat på regionalt nivå og lav på nasjonalt nivå», heter det i risikovurderingen

FHI tar også høyde for at man kan risikere en nasjonal bølge i høst og i vinter.

«Vi må også planlegge for regionale oppblussinger og en ny, nasjonal bølge, selv om målet er at vi skal unngå slike ved å følge strategien slik den nå foreligger. Hvis regionale oppblussinger eller en nasjonal bølge skulle komme, er det mer sannsynlig at det vil skje til høsten og vinteren når folk i større grad samles innendørs. Siden viruset fremdeles finnes i Norge, og befolkningen ikke er immun, er epidemien ikke over i Norge.»

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2020, og sist oppdatert 14/09 2020.

Les også