KoronasymptomER

Utslett kan være tegn på koronasmitte

Leger jobber med å undersøke om en type hudfunn kan være et tidlig tegn på at man har blitt smittet av korona-viruset.

<b>BLÅMERKER:</b> Slik blåmerker kan være en indikasjon på tidlig smitte av koronaviruset, ifølge spanske leger.
BLÅMERKER: Slik blåmerker kan være en indikasjon på tidlig smitte av koronaviruset, ifølge spanske leger. Foto: Spanish General Council of Official Podiatrist
Sist oppdatert

En nylig publisert legeartikkel fra et sykehus i Nord-Italia har rapportert om observasjoner med hudutslett hos COVID-19 pasienter.

Det har også blitt gjort observasjoner om det samme i både Frankerike og Spania, ifølge New York Post.

Fagrådet for fotterapeuter i Spania ber nå side kolleger og medlemmer være på vakt for disse symptomene fordi det kan være et tegn som kan hjelpe med å avdekke Covid-19-smitte, skriver avisen.

Det vanligste utslettet var rødt utslett på kroppen, noen få hadde utslett som lignet på elveblest, og det er rapportert om ett tilfelle av vannkopplignende utslett.

Sammenhengen mellom hudutslett og alvorlighetsgrad av sykdommen i denne artikkelen var derimot ikke sikker.

Artikkelen poengterer at utslettet kan ligne på utslett man ellers kan se ved virussykdom. Men det kreves ytterligere observasjoner og publikasjoner for å konkludere med sammenheng mellom hudfunn og COVID-19.

Les også: Advarer mot «skjult» korona-symptom

Hos barn og unge voksne

<b>KUN OBSERVASJONER: </b>Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal sier det er vanskelig å trekke konklusjoner om hudsymptomet siden det kun er basert på observasjoner.
KUN OBSERVASJONER: Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal sier det er vanskelig å trekke konklusjoner om hudsymptomet siden det kun er basert på observasjoner. Foto: Trond Erik Brekke

Anne Birgitte Thomas Nordal er hudlege ved Hudklinikken.no og Snapmed.no.

– De siste dagene har jeg blitt gjort oppmerksom på, via hudkollegaer i utlandet, at det har vært gjort observasjoner hos noen pasienter, særlig barn og unge voksne uten andre symptomer på COVID-19, av blålig, punktvis utslett ytterst på tærne eller under føttene, sier hun.

– Det er imidlertid svært viktig å poengtere at dette kun er observasjoner og at man ikke kan trekke noen sikre konklusjoner ennå, sier Nordal.

Hun sier at utslettet kan ligne litt på blåmerker ytterst på tærne, og at hudlegene kaller det Pernio eller Chillblain.

Det har også vært gjort enkelte observasjoner av en type utslett som beskrives som et livedoid utslett, som vil si blålig nettaktig utslett, på armer eller ben.

– Når det er sagt er det mange som har nettopp et slikt blåaktig nettaktig utslett på armer og ben uten å være syke, det er da rett og slett en normalvariasjon, sier hun.

– Så vidt meg bekjent har man foreløpig ikke sett noen sikker sammenheng med hudfunn og alvorlighetsgrad av koronasykdom. Det ser ut til at hudfunnene som er beskrevet er milde og går over av seg selv, eventuelt med litt kortisonkrem. Men her kreves det ytterligere observasjoner før man kan konkludere med noe som helst, sier Nordal.

Vet ikke helt årsaken

Hun sier at det kan være vanlig ved ulike typer virus å ofte se uspesifikt, oftest mildt hudutslett, som gjerne klør lite.

Det er ikke er så uvanlig, og det er kroppens eget immunforsvar som lager denne hudreaksjonen.

– Når det gjelder disse siste observasjonene med blålillarøde, blåmerkeliknende forandringene på tærne, eller det nettliknende utslettet på ben eller armer vet man ikke helt årsaken. Det kan se ut til at det er en midlertidig sammentrekning av de små blodårene i huden, om dette skyldes såkalte immunkomplekser, nervesystemet eller ørsmå blodtilstopninger vet man ikke, sier Nordal.

Les også: Dette tar knekken på viruset

<b>KAN FORVEKSLES:</b> Utslettet kan forveksles med annen sykdom, som for eksempel vanlige vannkopper.
KAN FORVEKSLES: Utslettet kan forveksles med annen sykdom, som for eksempel vanlige vannkopper. Foto: Spanish General Council of Official Podiatrist

Kan forveksles med annen sykdom

Nordal sier at det er publisert en artikkel om en pasient i Thailand hvor ble det funnet små hudblødninger på kroppen, som man misoppfattet som tropesykdommen Dengue feber. Det viste seg i stedet å være utslett assosiert med COVID-19.

– Ved blålilla ømt utslett på fingre eller tær, eller ved blålilla marmorert utslett på armer og ben, tenker man ofte på en normalvariant hos pasientene eller en bindevevsykdom, og ville kanskje utredet nærmere med tanke på dette. Ved småprikkete rødt utslett på brystet og ryggen tenker man ofte at det kan være en reaksjon på et legemiddel, sier Nordal.

Hudlegen sier at hun ikke har fått noen direkte henvendelser om dette hudsymptomet, men at hun nå følger nøyere med ettersom hun er klar over enda et mulig symptom.

– Jeg er ekstra obs på disse hudsymptomene nå siden dette kan være med på å oppdage COVID-19 i tidlig fase og hindre videre smittespredning, sier Nordal.

Les også: Dette vet vi om koronaviruset

<b>ULIKE SYMPTOMER: </b>Lege Trine Hessevik Paulsen fra Folkehelseinstituttet.
ULIKE SYMPTOMER: Lege Trine Hessevik Paulsen fra Folkehelseinstituttet. Foto: Privat

Svært mange ulike symptomer

Lege Trine Hessevik Paulsen fra Folkehelseinstituttet forteller at det nye koronaviruset kan gi svært mange ulike symptomer, noe de stadig lærer mer om, men at hudsymptomer har blitt rapportert kun ved få tilfeller.

– De vanligste symptomene hos personer med COVID-19 i Norge har vært hoste og feber. Hudsymptomer har i liten grad vært rapportert, men vi vet heller ikke hvor godt dette har vært undersøkt, sier Paulsen.

De vanligste koronasymptomene

Infeksjon med koronavirus kan gi uspesifikke og milde symptomer.

  • Hoste og feber.
  • Magesmerter forekommer, og diaré tidlig i sykdomsforløpet er rapportert.
  • Nedsatt smak- og luktesans er også rapportert.
  • Sidene på FHI.no holdes ofte oppdatert, det samme gjelder COVID-19-sidene på helsenorge.no.

    Sjekk derfor nettsiden for å få med om det er oppdaget nye symptomer man må legge merke til.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Hun sier at man fra tidligere vet at en rekke luftveisvirus og bakterier kan gi symptomer på huden.

I tillegg kan komplikasjoner ved infeksjon, eller tilleggsinfeksjoner, gi hudsymptomer.

Dette betyr at hudsymptomene ikke nødvendigvis er et symptom på COVID-19.

– Det må derfor undersøkes om symptomene som observeres kan ha en annen forklaring enn COVID-19. Det er likevel en interessant observasjon som det er verdt å kjenne til for leger eller annet helsepersonell som intervjuer og undersøker personer med mistenkt covid-19, sier Paulsen.

Kan ikke uttale seg basert på enkelte observasjoner

Ivar Greiner Kommunikasjonsrådgiver ved Oslo Universitetssykehus sier at deres sykehus har for lite volum av pasienter til å si noe sikkert om symptomet.

– Det kan gi et feil inntrykk om sykehuset skulle uttalt seg basert på enkelte observasjoner, sier Greiner.

Denne saken ble første gang publisert 17/04 2020, og sist oppdatert 17/04 2020.

Les også