ukjent symptom?

Advarer: Tap av smak- og luktesans kan være et «skjult» korona-symptom

Britiske eksperter tar til ordet for at dette er et symptom på koronasmitte det bør rettes mer fokus mot.

ISOLAT: Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr ser ut av en sluse på isolatposten på Ullevål sykehus. Arkivfoto, Heiko Junge / NTB scanpix
ISOLAT: Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr ser ut av en sluse på isolatposten på Ullevål sykehus. Arkivfoto, Heiko Junge / NTB scanpix
Sist oppdatert

Flere som har testet positivt for koronasmitte melder om at de har opplevd tap av smak- og luktesans, eller anosmi på fagspråket.

Det var den tyske professoren Hendrik Streeck som rettet søkelyset mot dette i tyske medier i forrige uke, gjengitt av VG.

Lørdag fulgte britiske øre-nese-hals-eksperter opp. I en felles uttalelse tar de til ordet for at dette er et symptom man må være mer obs på for å hindre unødvendig spredning av viruset.

– Vi vil øke bevisstheten blant folk om at dette er et tegn på at man er smittet og at alle som utvikler tap av smak- eller luktesans bør isolere seg selv. Det kan bidra til å senke smitten og redde liv, sier professor Claire Hopkins, president i British Rhinological Society i en epost gjengitt av New York Times.

Les også: Slik kan sommeren din bli med koronaviruset

Skjulte smittebærere

Hun har forfattet uttalelsen sammen med Nirmal Kumar i ENT UK, en gruppe som representerer øre-nese-hals-leger i Storbritannia.

Fraværet av andre symptomer enn dette, gjør at det er mindre sannsynlig at man blir testet eller isolert, noe som kan føre til at smittebærere sprer viruset uten å vite det.

– Disse pasientene kan utgjøre en del av de skjulte smittebærerne som har bidratt til den raske spredningen av Covid-19, påpeker de i uttalensen.

Kumar sier til Sky News at særlig unge pasienter kan oppleve symptomene med tap av smak- og luktesans, uten å ha de andre, mer kjente korona-symptomene som høy feber og vedvarende hoste.

Derfor kan denne gruppen være mulige smittespredere uten at de vet det.

FHI: – Vi følger med på dette

Verken WHO eller Folkehelseinstituttet (Helsenorge.no) nevner tap av smaks- eller luktesans spesifikt i sine oversikter over symptomer, men Folkehelseinstituttet opplyser om at de følger med på dette.

– Vi har sett uttalelsene som du refererer til, og følger med på videre forskning på dette. Foreløpig har verken WHO eller det europeiske smittevernbyrået (ECDC) inkludert symptomet på sine lister, så vi avventer dette. Dette gjelder også råd om hjemmekarantene, sier Siri Helene Hauge Overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet.

Ikke like smittsomt

Hauge påpeker at at anosomi ikke er en ukjent komplikasjon av øvre luftveisinfeksjoner, men at det kan også være forårsaket av medikamentbruk eller være et aldringstegn.

– Langvarig tap av smak- og luktesans bør sjekkes av lege og pasienter som opplever dette symptomet bør opplyse sin lege om dette før oppmøte, så kan legen vurdere hvordan han/hun skal forholde seg til dette.

Hun mener også disse pasientene er mindre smittsomme enn de med hoste.

– Dersom en person er smittet med covid-19 og ikke har feber eller hoste, kan man også gå ut i fra at vedkommende er mindre smittsom – da smitten først og fremst smitter via hosting – dråpesmitte.

Les også: Derfor frykter eksperter vi aldri blir kvitt koronaviruset

Klarte ikke lukte bleie

Den tyske virologen Hendrik Streeck forteller om foreldresom plutselig ikke kunne lukte noe til bæsjebleien. Mannesker som plutselig ikke smaker karri eller hvitløk på kjøkkenet, og andre som forteller at de ikke kan lukte sjampoen sin.

Flere har også fortalt om slike symptomer i sosiale medier.

Kvinneguidens korona-forum diskuteres saken mandag morgen i en tråd det en av brukerne forteller at hun har dette symptomet.

I VGs intervjuer med 24 koronasmittede på fredag, var det flere som fortalte om at de hadde mistet lukte- og smakssansen.

Den britiske uttalelsen peker på at det i Kina, Italia, Sør-Korea og Tyskland er kommet frem tall som viser at en stor del av de med bekreftet koronasmitte opplever anosmi. I Tyskland har så mange som to av tre dette symptomet, mens Sør-Korea har meldt om at 30 prosent har dette symptomet.

Viruset formerer seg på tunga?

Christine Hanssen Rinaldo, professor i virologi ved Universitetet i Tromsø og seniorforsker ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, sier hun ikke utelukker at anosmi kan være et vanlig korona-symptom.

– Men jeg kan fortsatt ikke se at tap av lukt og smak er publisert i en vitenskapelig studie, sier hun til Klikk.no.

– Det kan imidlertid ikke utelukkes at virus formerer seg i epitelceller på tungen og dermed påvirker smakssansen. Som kjent har vi smaksløkene i tungen. Foreløpig har man bare vist at disse cellene har reseptoren som gjør at viruset kan komme seg inn i disse cellene men ikke at viruset faktisk formerer seg der.

Det kan også være andre årsaker.

– Kanskje infiserer SARS-CoV-2 også sanseceller i nesen som gjør at vi kan lukte. Det tidlige SARS viruset (2003 -2004), kunne infisere nerveceller, og det er derfor sannsynlig at også SARS-CoV-2 kan gjøre det, som nylig diskutert i Journal of Medical Virology.

– Er det noe helsemyndighetene bør kommunisere ut?

– Jeg ville nok ha ventet til disse dataene er publisert, sier Rinaldo.

– De vanlige symptomene på Covid-19 skiller seg ikke nevneverdig fra symptomer ved andre luftveisinfeksjoner. Hvis tap av smak og luktesans skjer uten at man er tette i nesen, vil dette kunne være et viktig symptom. I følge den tyske professoren Hendrik Streeck, skjer imidlertid tap av smak og lukt først senere i infeksjonen. De fleste er sannsynligvis mest infeksiøse i en tidlig fase av infeksjon. Derfor er det ikke sikkert at dette vil få noen praktisk betydning.

Helsenorge.no: Les om korona-symptomer her

Helsenorge.no: Les om karantenereglene her

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2020, og sist oppdatert 23/03 2020.

Les også