SKAL VI DANSE AVSLØRT?

Nei, dette er ikke argentinsk tango

«Marsj- og helikopterdansen» som i det populære tv-programmet kalles argentinsk tango, har ekstremt lite til felles med den argentinske dansen.

HELIKOPTER INN FOR LANDING: Marte og Benjamin leverte et fantastisk dansenummer, men det var definitivt ikke argentinsk tango.
HELIKOPTER INN FOR LANDING: Marte og Benjamin leverte et fantastisk dansenummer, men det var definitivt ikke argentinsk tango. Foto: TV2
Sist oppdatert

Dette er en kommentar fra journalist Fredrik Drevon, og representerer forfatterens meninger.

– Marte og Benjamin i en argentinsk tango! erklærte programleder Kathrine Moholt.

Marte Bratberg og Benjamin Jayakoddy hadde nettopp svingt seg på parketten i Skal vi danse-episoden kalt Dommedag.

Programmet med vinnerformelen ivrige kjendiser, flinke dansere og overtente dommere, er inne i sin 16. sesong.

Ja, jeg er enig med Martes stolte foreldre i at paret var dyktige. Jeg er også enig i dommer Tore Pettersons vurdering:

– Det går i et sinnsykt tempo her. Men det betyr bare at du har det gøy, og jeg synes du hele tiden klarer å hente deg inn, sa dommer Tore med et smil som strålte om kapp med diamantslipset.

Men det er bare ett problem.

SINT SOM EN OKSE: Matador-sekvensen til Marte og Benjamin hadde mye temperament, men finnes ikke i argentinsk tango.
SINT SOM EN OKSE: Matador-sekvensen til Marte og Benjamin hadde mye temperament, men finnes ikke i argentinsk tango. Foto: Skjermbilde TV2

Det Marte og Benjamin danset på et sjakkbrett-pyntet dansegulv, var overhodet ikke argentinsk tango. Det var ikke i nærheten.

To helt ulike danser

Noen vil kanskje føle at dette er flisespikking. Har det noe å si hva man kaller en dans så lenge den er morsom å se på?

Hvis man kan sprite opp koronadugnaden i de tusen hjem med et underholdende show, spiller det noen rolle hva man kaller dansen?

Kjernen i Skal vi danse er sportsdans, der man konkurrerer i såkalte standarddanser og latinamerikanske danser.

Sportsdans blir også kalt selskapsdans eller ballroom.

Hovedforskjellen på «sportsdans-tango», og argentinsk tango, er at den første går i rigide mønstre og stiliserte positurer, mens den andre er improvisert og ført.

Argentinsk tango danses av en fører og en følger. De har ikke avtalt på forhånd hvordan dansen skal se ut, men improviserer underveis.

Omfavnelsen i argentinsk tango er avslappet, ikke rigid eller bakoverlent. Danserne skal være i sin egen akse. Stegene er myke, jevne og katteaktige. Både stegene og figurene blir ført.

Les også: Norges villeste hytte er åpen for alle

Startet i bordeller

I boken En dans på roser: Argentinsk tango før og nå (2006), skildrer jeg hvordan tangoen oppsto i bordeller i Buenos Aires på slutten av 1800-tallet, og senere ble importert fra Paris til Norge av maleren Per Krohg og hans kone Lucy Vidil, som hadde tangoshow på Chat Noir i 1913.

Utgangspunktet for argentinsk tango er dans i sosiale settinger som tangoklubber (milonga, osv.), men de samme grunnprinsippene gjelder også for mer akrobatiske scenevarianter.

Spillefilmer som The Tango Lesson og Assassination Tango viser argentinsk tango både som sosial dans, og som scenedans. Begge uttrykkene ligger langt unna sportsdans og ballroom.

Marte og Benjamin «stanget» som to sinte okser.

De gjorde heseblesende spark og sekvenser som ikke var ført, men koreografert.

De marsjerte «militant» rundt med en høy omfavnelse kjent fra sportsdans, der armene befinner seg horisontalt i skulderhøyde.

De spant og virvlet rundt, ikke ulikt de nye redningshelikoptrene til 14 milliarder som ikke kan lande der de trengs mest. Når Marte blir båret av Benjamin i en lang serie av 360 graders rotasjoner, er det i praksis bare Benjamin som danser.

Les også: Her er «Skal vi danse»-dansernes virkelige jobber

Egentlig egyptisk tango

Spøk til side. Ja, det var artig å se på de dyktige danserne Marte og Benjamin.

Den hjertelige applausen og den høye poengsummen var velfortjent. Både Marte og foreldrene hennes har all grunn til å være stolte. Men dansen som ble presentert har ingenting med argentinsk tango å gjøre.

Det blir omtrent som hvis du går tur med din irske setter, og noen spør om de kan klappe din egyptiske setter.

Når Katrine Moholt kaller opp neste deltakerpar til en «argentinsk tango», foreslår jeg at de enten faktisk danser argentinsk tango, eller man legger inn en opplysning nederst på skjermen: OBS! Dette er egentlig egyptisk tango!

Denne saken ble første gang publisert 13/11 2020, og sist oppdatert 14/11 2020.

Les også