Harald Eia og Bård Tufte Johansen

– Vi trodde hele tiden at noen voksne skulle komme og stoppe oss

Nå er det mer enn 25 år siden Harald Eia og Bård Tufte Johansen møttes i gangene på Marienlyst. En lang rekke TV-show og høy kjendisstatus senere står vennskapet like støtt.

HUMORISTISK VENNSKAP: Bård Tufte Johansen og Harald Eia startet sin karriere i NRK i 1994. Siden den gang har de fått nordmenn til å gapskratte gjennom sine mange humorshow.
HUMORISTISK VENNSKAP: Bård Tufte Johansen og Harald Eia startet sin karriere i NRK i 1994. Siden den gang har de fått nordmenn til å gapskratte gjennom sine mange humorshow. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
Publisert

I fjor var det 25 år siden radarparet Harald Eia (53) og Bård Tufte Johansen (50) begynte å jobbe sammen i NRK.

Resultatet ble en perlerad av norske humorøyeblikk. Først med «Lille Lørdag», deretter med blant annet «Team Antonsen» og «Ut i vår hage».

Duoen har utvilsomt sørget for at nordmenn har fått trimmet lattermusklene.

IKONISK: De velkjente karakterene fra «Lille Lørdag» er blitt ikoniske. De sto for Harald og Bårds store gjennombrudd på 90-tallet. Den gangen bodde de i kollektiv sammen.
IKONISK: De velkjente karakterene fra «Lille Lørdag» er blitt ikoniske. De sto for Harald og Bårds store gjennombrudd på 90-tallet. Den gangen bodde de i kollektiv sammen. Foto: Janne Møller-Hansen

Veien til de to vennene krysset hverandre første gang i korridorene på NRK i 1994, og i den spede starten av deres humorkarriere bodde de i kollektiv sammen.

Les også: Harald Eia: – Det kunne vi ikke gjort i dag, det ville blitt ubehagelig

Da Bård giftet seg med Beate Halkjelsvik i San Francisco i 1997, var det Harald som fikk æren av å følge bruden opp kirkegulvet.

GRENSESPRENGENDE: – Vi hadde hele tiden en følelse av det skulle komme noen voksne og si «sånne kan dere ikke holde på», har Bård Tufte Johansen tidligere uttalt til NRK.
GRENSESPRENGENDE: – Vi hadde hele tiden en følelse av det skulle komme noen voksne og si «sånne kan dere ikke holde på», har Bård Tufte Johansen tidligere uttalt til NRK. Foto: Janne Møller-Hansen

Etter noen år i hver sin TV-kanal er gutta i dag gjenforent der eventyret begynte for mange år siden: I statskanalen NRK.

– Hva har Bård betydd i livet ditt?

– Bård betyr veldig mye for meg. Vi har på en måte blitt voksne sammen. Vi var sammen da Bård giftet seg, da jeg giftet meg første gangen, og da vi fikk barn. Vi har jobbet sammen, og ble kjente sammen. Og det å bli kjent er en litt rar ting som forandrer veldig mye. Da var det fint å være to som kunne dele de erfaringene. Det var det ingen andre rundt oss som kunne forstå, husker Eia tilbake.

Les også: Harald Eia: – Jeg måtte skjule hvor sær jeg var

Forstår hverandre

– Det har vært en reise, og vi har vokst sammen. Vi er veldig tette sånn sett. Det er mye med Bård som bare jeg kan forstå, og omvendt. Han er en nær venn, og nærmest som en bror for meg, utdyper Eia om det fine vennskapet.

NÆRE: Harald Eia og hans kjære Nadina Bouhlou kom for å vise sin støtte til sine nære venner og kollegaer i showet «12 gode råd».
NÆRE: Harald Eia og hans kjære Nadina Bouhlou kom for å vise sin støtte til sine nære venner og kollegaer i showet «12 gode råd». Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå
ELLEVILT: Harald og Bård i uforglemmelige øyeblikk som en del av Team Antonsen.
ELLEVILT: Harald og Bård i uforglemmelige øyeblikk som en del av Team Antonsen. Foto: Lasse Eriksson

Eia tror deres helt spesielle yrkesvalg har bidratt til å styrke vennskapsbåndet ytterligere.

– Når du driver med komedie, høres det ut som du driver og finner opp vitser. Men det du egentlig gjør er å grave i ditt eget liv. Jeg kan for eksempel si: «I dag snakket jeg med kjæresten min, så ble jeg lei meg da hun sa det». Da kan vi jakte på det morsomme i det, for der kan det ligge noe personlig. Ved å dele erfaringer kommer vi gjerne enda nærmere hverandre enn to som jobber i forsikringsselskap, tror den kritikerroste komikeren.

«TEAM ANTONSEN»: Atle Antonsen, som står på scenen med Bård Tufte i «12 gode råd», har vært med på flere av guttas prosjekter.
«TEAM ANTONSEN»: Atle Antonsen, som står på scenen med Bård Tufte i «12 gode råd», har vært med på flere av guttas prosjekter. Foto: Marte Vike Arnesen

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2020.

Les også