Medaljevinner i karantene:

Anita Moen satt i karantene i seks uker

Anita Moen er trener for kinesiske langrennsløpere og måtte
sitte i karantene både i Asia og på hytta i Trysil etter koronautbruddet. Savnet etter å holde rundt barna ble veldig stort.

GJENFORENT: Barna Karoline og Kristian syntes det var godt å få mamma trygt hjem igjen fra Kina.
GJENFORENT: Barna Karoline og Kristian syntes det var godt å få mamma trygt hjem igjen fra Kina. Foto: Jørn Grønlund / Her og Nå
Publisert

26. februar var dagen tidligere langrennsløper Anita Moen (52) hadde lengtet etter i over seks uker. Et fem uker langt opphold i Kina som trener for kinesiske langrenns­løpere ble etterfulgt av ni dager i karantene på hytta i Trysil.

Etter å ha tilbrakt tid i landet der koronaviruset har sitt utspring, tok den tidligere OL-helten sine forholdsregler da hun kom hjem. I slutten av februar kunne Anita endelig gi barna sine en god klem.

– Klemmene og nærkontakten med barna etter isolasjonen var det beste. Det hadde jeg virkelig savnet. Så har jeg satt mer pris på alt det gode vi har i Norge, som frisk luft, god plass og rent vann. Det har satt ting i perspektiv, sier Moen til Her og Nå når vi møter henne 3. mars.

TRENER I KINA: Etter fem uker i Asia, og ni dager i karantene på hytta vanket det kos og klem på Anitas to barn. - Savnet etter familien er alltid sterkt, sier hun. Her sammen med familiehunden Max.
TRENER I KINA: Etter fem uker i Asia, og ni dager i karantene på hytta vanket det kos og klem på Anitas to barn. - Savnet etter familien er alltid sterkt, sier hun. Her sammen med familiehunden Max. Foto: Jørn Grønlund / Her og Nå

Fryktet hun ikke skulle komme seg hjem

Savnet har vært gjensidig for barna Kristian (11) og Karoline (28). Mens moren har vært i Kina, har datteren vært med på å drive hennes suksessfulle skiskole i Trysil videre.

Anita selv fryktet en liten stund at hun ikke skulle komme seg hjem fra karantenen i Kina, og dermed gå glipp av vinterferien med sønnen. Selv om hun oppholdt seg alene inne på hytta, var savnet så stort at medaljevinneren fortsatt tilbrakte mye tid med Kristian. Dog måtte mor og sønn holde en viss avstand.

– Det ble en litt spesiell vinterferie, ja. Jeg kunne oppholde meg utendørs, det går bra så lenge du ikke omfavner folk. Så Kristian og jeg gikk på ski og akte på dagen, men alltid noen meter unna hverandre. Så lagde han middag til meg ute. Han fyra opp bål og grilla fisk til «mamsen». Jeg hadde så lyst til å kose med ham, men det ble en liten trøst at vi fortsatt kunne gjøre noe sammen, forklarer Anita.

Til tross for karantenen og savnet etter familien, innrømmer den tidligere «Mesternes mester»-stjernen at hun også koste seg alene på hytta. I forkant hadde datteren fylt opp både kjøle- og kjøkkenskap med morens favorittmat.

– Jeg tilbrakte tiden med film, ukeblader og et glass rødvin. Jeg gikk lange, fine skiturer, både alene og med Kristian. Hadde jeg vært en som måtte ha mennesker rundt meg hele tiden, ville nok oppholdet vært kjipt, men jeg koste meg for meg selv, smiler hun.

Det første hun gjorde da hun kom hjem fra hytta, var å gi barna en lang og god klem. De to første nettene lå hun og holdt rundt sønnen. «Jeg slipper deg ikke nå», fikk Kristian høre.

– Mamma var veldig kosete etterpå. Jeg savnet henne litt, og det var godt å få klemmer av henne, sier sønnen.

– Når jeg er i Kina, «face­timer» vi mye, så sånn sett går det greit. Kristian er aktiv med fotball og ski, og har alltid mye å gjøre. Men da jeg kom hjem denne gangen merket jeg at han hadde savnet å holde rundt meg. Vanligvis er jeg ganske flink til å stenge det ute når jeg jobber, men du savner så klart familien når du er borte. Samtidig er jeg kjempeheldig som kan være skiboms, sier Anita lattermildt.

Les også: Unngå smitte av koronavirus

LYKKELIG TRIO: – Jeg var ikke bekymret for mamma da hun var borte. Hun bodde så langt unna utbruddet, sier datteren Karoline. Familien har en aktiv livsstil hjemme i Trysil.
LYKKELIG TRIO: – Jeg var ikke bekymret for mamma da hun var borte. Hun bodde så langt unna utbruddet, sier datteren Karoline. Familien har en aktiv livsstil hjemme i Trysil. Foto: Jørn Grønlund / Her og Nå

Tok hensyn til eldre og syke

Det var kommunelegen i Trysil som anbefalte at Moen holdt seg unna andre etter oppholdet i Kina.

– Hadde jeg hatt koronaviruset så hadde det ikke vært farlig for meg, annet enn at jeg hadde fått en mild influensa. Men av hensyn til de eldre og syke i bygda, så tok jeg mine forholdsregler, forklarer hun.

Siden 2018 har den tidligere langrennsstjernen vært trener for kinesiske skitalenter som håper å konkurrere i vinter-OL i Beijing i 2022. Dermed har Anita reist i skytteltrafikk mellom Kina og Trysil i over ett år.

14. januar i år reiste hun til provinsen Hebei for å fortsette treningen med elevene. Rundt samme tid ble viruset identifisert i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen.

Selv om sykdommen ikke ble påvist der Anita oppholdt seg, tok alle sine forholdsregler. Treningsleiren ble derfor isolert, og ingen slapp inn. Alle måtte bruke munnbind når de beveget seg mellom rommene og matsalen. Stadig ble tempen målt, og de ble ofte sprayet med desinfiserende midler. Antibac var et must.

– Vi levde veldig isolert i fjellene der, og merket ikke noe til sykdommen. Selv om ingen slapp inn eller ut, så fikk vi trent og stått på ski. Jeg hadde det superfint. Det eneste som hang ved var frykten for å ikke komme meg hjem til planlagt tid, og å måtte bli værende der, sier Moen.

PERSPEKTIV: Anita Moen fryktet aldri koronaviruset under oppholdet i Kina. Hun mener frykten er blitt overdimensjonert, og håper folk ikke lever i unødig frykt.
PERSPEKTIV: Anita Moen fryktet aldri koronaviruset under oppholdet i Kina. Hun mener frykten er blitt overdimensjonert, og håper folk ikke lever i unødig frykt. Foto: Jørn Grønlund / Her og Nå

Mener treningen holder henne frisk

Gjennom idretten har Anita lært seg viktigheten av å holde riktig fokus. Da hun var i ski­eliten gjennom 90-og 2000-tallet tok hun hele ni medaljer for Norge i VM og OL. Treningsgleden har hun fortsatt, og Moen mener det er en stor grunn til at hun holder seg frisk.

– Jeg er mye ute i frisk luft, og da blir man mindre syk når kroppen ellers er i balanse. Jeg spiser mye vitaminer, frukt og grønt, og lite rødt kjøtt. Er du bevisst på hva du putter i kroppen, har du gjort mye allerede, bedyrer hun.

Moen er så avslappet til koronaviruset at hun har takket ja til å dra tilbake til Kina allerede i midten av mars. Planen er å være i landet i seks til åtte uker av gangen i flere bolker frem mot OL i 2022. Men ett krav firer hun ikke på – nemlig at hun skal være like mye sammen med barna og ektemannen i Trysil.

– Det er viktig å være sammen med familien selv om det blir mye reising, og klemmene må jeg ha, smiler Anita Moen.

SKI­STJERNE: Anita Moen har vunnet syv stafettmedaljer i VM og OL. I 2017 var hun også deltager i «Mesternes mester» på NRK. Her under OL i Lillehammer i 1994.
SKI­STJERNE: Anita Moen har vunnet syv stafettmedaljer i VM og OL. I 2017 var hun også deltager i «Mesternes mester» på NRK. Her under OL i Lillehammer i 1994. Foto: NTB scanpix
SAMLET: Når mamma er i Kina er det datteren Karoline som driver «Anita Moens skiskole» i Trysil. Etter karantenen synes familien det er godt å være tilbake i hverdagen.
SAMLET: Når mamma er i Kina er det datteren Karoline som driver «Anita Moens skiskole» i Trysil. Etter karantenen synes familien det er godt å være tilbake i hverdagen. Foto: Jørn Grønlund /Her og Nå
SVEVER HØYT: Anita har et godt og nært forhold til barna sine. Hun har savnet å tulle med og klemme på 11-åringen sin under karantenetiden.
SVEVER HØYT: Anita har et godt og nært forhold til barna sine. Hun har savnet å tulle med og klemme på 11-åringen sin under karantenetiden. Foto: Jørn Grønlund / Her og Nå

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2020.

Les også