DE BLÅ SIDENE

Mamma og pappa boikottet bryllupet mitt. Så skjedde det som er enda mer absurd

Jeg hadde aldri vært mer lykkelig enn da jeg traff Martin, men foreldrene mine var langt ifra begeistret. Det resulterte i to hendelser som jeg har vanskelig for å tilgi.

Pluss ikon
Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Jeg var mel­loms­te av en  søs­ken­flokk på tre jen­ter. Utad vir­ket opp­veks­ten vår nor­mal, men det var den slett ikke. For­eld­re­ne våre var eks­tremt do­mi­ne­ren­de og be­stem­te alt til den mins­te de­talj. In­nerst inne tror jeg det­te var de­res for­skrud­de måte å vise sin kjær­lig­het på.

Vi bar­na fikk ikke rom til å ut­vik­le oss som selv­sten­di­ge in­di­vi­der, men måt­te føl­ge den sti­en våre for­eld­re sta­ket ut.

De styr­te alle be­slut­nin­ger, alt fra hvil­ken sko­le­sekk vi skul­le ha til hvor­dan burs­da­ge­ne skul­le fei­res i ten­å­re­ne. Hvis vi pro­tes­ter­te, spil­te de på vår dår­li­ge sam­vit­tig­het, og til slutt ga vi oss.

Et­ter vi­de­re­gå­en­de flyt­tet jeg til Oslo. Det føl­tes fan­tas­tisk å bo for seg selv. Men man­ge mils av­stand til tross, så treng­te for­eld­re­ne mine seg frem­de­les på.

Mam­ma ring­te hver dag, de send­te meg mel­din­ger på mo­bi­len og fulg­te med og kom­men­ter­te alle inn­leg­ge­ne mine på Face­book.

Jeg gjor­de det jeg kun­ne for å hol­de dem på en arm­leng­des av­stand. Jeg løy til og fant på ak­ti­vi­te­ter jeg skul­le på, bare for å få slip­pe å sva­re på te­le­fo­nen hver enes­te dag. Egent­lig lik­te jeg godt ste­det jeg hadde vokst opp, men jeg viss­te med meg selv at jeg ald­ri kun­ne flyt­te til­ba­ke dit.

Jeg kom ikke til å hol­de ut å ha mine for­eld­re så nært inn­på meg igjen.

Fant lyk­ken

Et­ter tre års stu­di­er fikk jeg jobb. Jeg kjøp­te meg en lei­lig­het og fort­sat­te å bygge opp min nye til­væ­rel­se i Oslo, hvor jeg stor­triv­des.

I høy­ti­de­ne, til mine for­eld­res burs­da­ger og en og an­nen lang­helg inn­imel­lom dro jeg hjem til dem på be­søk, men jeg had­de ald­ri med meg noen kjæ­res­te hjem dit.

Men da jeg var 28 år gam­mel, traff jeg Martin, og med ham ble det straks litt mer se­ri­øst. Vi flyt­tet sammen et­ter et års tid, og jeg had­de ald­ri vært mer lyk­ke­lig.

For­eld­re­ne mine, der­imot, var slett ikke be­geist­ret for ham. Martin og jeg tok våre egne be­slut­nin­ger og la pla­ner for en frem­tid i Oslo. Vi kjøp­te ny og stør­re lei­lig­het sam­men og begynte å plan­leg­ge bryl­lup, uten å in­vol­ve­re noen av foreldrene våre.

Martins for­eld­re had­de in­gen pro­ble­mer med at vi tok selvsten­di­ge valg, men for for­eld­re­ne mine betydde det­te at de mis­tet all sin van­te makt og på­virk­nings­kraft.

De be­gyn­te å finne feil og mang­ler ved alt vi gjor­de, og de kland­ret Martin for mine «ugjen­nom­tenk­te» be­slut­nin­ger. I bunn og grunn star­tet de å bak­ta­le ham så ofte de kun­ne.

Når de ring­te meg, spur­te de ald­ri om Martin, men maste all­tid om når jeg skul­le kom­me på be­søk til dem igjen. Og hvis jeg sa at jeg ikke had­de an­led­ning med det før­s­te, tok de på seg en for­uret­tet og skuffet mine som det ab­so­lutt ikke var noe grunn­lag for.

Den som der­imot had­de grunn til å føle skuf­fel­se, var jeg. Mine for­eld­re har så­ret og skuf­fet meg man­ge gan­ger, men det er spe­si­elt to hen­del­ser som jeg har van­ske­lig for å til­gi.

Bryl­lup og brudd

Det før­s­te til­fel­let var da vi skul­le gif­te oss. Jeg fikk fø­lel­sen av at de gjor­de sitt beste for å sa­bo­te­re alle bryl­lups­pla­ne­ne våre, og da bryl­lu­pet til slutt ble en rea­li­tet, duk­ket de ikke en­gang opp.

I må­ne­de­ne forut for bryllupet had­de de spredt ryk­ter i hele slek­ten om at vi ikke øns­ket å ha dem der, og at det var der­for vi had­de lagt bryl­lu­pet til Oslo.

Dess­uten had­de vi vært mot­vil­li­ge til å la dem bo hjemme hos oss.

Sa­ken var at jeg had­de re­ser­vert rom til dem på ho­tel­let der vi skul­le ha bryl­lups­fes­ten, iste­den­for å innlosjere dem hjem­me hos oss, slik de øns­ket.

De ville kom­me to da­ger før bryl­lu­pet og bo hos oss, men de var al­le­re­de opp­hav til så mye unø­dig stress og ne­ga­ti­vi­tet, at jeg ikke en­gang or­ket tan­ken på å ha dem bo­en­de hjem­me hos oss slik de øns­ket.

Der­med valg­te de ikke å kom­me i det hele tatt. Søst­re­ne mine kom, selv om de syn­tes hele si­tua­sjo­nen var vel­dig kin­kig. De bod­de frem­de­les på hjem­ste­det vårt og var fort­satt vel­dig styrt av for­eld­re­ne våre, slik også jeg had­de vært i opp­veks­ten.

Et­ter bryl­lu­pet var jeg så skuf­fet at jeg ikke fikk meg til å søke kon­takt med for­eld­re­ne mine igjen. Jeg send­te dem julekort, men fikk ikke noe til­ba­ke. Og si­den ble det helt stil­le. Jeg or­ket ikke mer. Det åp­net seg en li­ten av­grunn mel­lom oss, og hvis noe skul­le gjø­res for å re­pa­re­re vårt øde­lag­te for­hold, måt­te det bli på de­res ini­tia­tiv.

Når sant skal sies, så had­de jeg vel inn­sett at re­la­sjo­nen mel­lom oss ald­ri kom til å bli slik jeg helst had­de øns­ket meg, og da fant jeg det best ikke å ha dem i li­vet mitt i det hele tatt.

Den and­re sto­re hen­del­sen som jeg har van­ske­lig for å til­gi, er enda mer ab­surd. Tre år et­ter bryl­lu­pet støt­te jeg til­fel­dig­vis på en gam­mel be­kjent som ga meg en god klem og kon­do­ler­te meg.

Jeg for­sto in­gen­ting. Det ble på den­ne må­ten jeg fikk vite at min egen far var gått bort.

Mis­tet fa­mi­li­en

Jeg skalv da jeg et­ter­på fis­ket opp mo­bi­len og ring­te den ene søs­te­ren min. Vi had­de spo­ra­disk kon­takt, men nå had­de jeg ikke hatt kon­takt med noen av søst­re­ne mine på nær­me­re et halv­år.

De had­de beg­ge sagt at de ikke øns­ket å ta noens side i kon­flik­ten mel­lom meg og for­eld­re­ne våre, men i prak­sis fun­ger­te det slik li­ke­vel.

De gjor­de sjel­den noe an­net enn det våre for­eld­re øns­ket.

Nå for­tal­te søs­te­ren min at pap­pa had­de fått på­vist le­ver­kreft for fire må­ne­der si­den, men at for­eld­re­ne mine had­de satt seg imot at jeg skul­le få vite om det. Hun for­tal­te at hun had­de for­søkt å få dem til å end­re me­ning, men når det ikke var mu­lig, kom beg­ge søst­re­ne mine frem til at de ikke had­de noe med å tros­se våre for­eld­res be­slut­ning.

Før pap­pa døde, gjor­de han det klart for dem at jeg ikke var vel­kom­men i be­gra­vel­sen. Så der­for had­de in­gen latt meg få vite at han døde, ikke en­gang mine egne søst­re. To uker før jeg fikk vite at han var død, ble han be­gra­vet.

Jeg ring­te mam­ma, men iste­den­for en unn­skyld­ning el­ler en ut­strakt hånd, klandret hun meg for pappas død. Hel­ler ikke fra min and­re søs­ter fikk jeg noen støt­te. Det føl­tes som jeg med ett had­de mis­tet hele fa­mi­li­en, og det på ube­gri­pe­lig svi­ke­fullt vis.

Det var ald­ri snakk om at jeg skul­le del­ta på noen gjennomgang av boet, og det skul­le ikke for­und­re meg om mam­ma nå pas­ser på å gi bort så mye hun bare kan til søstrene mine, før hun selv et­ter hvert går bort.

Les også (+) Jeg så ham naken – og jeg forsøkte å roe ned pusten min

Ser fremover

Noen år har gått si­den pap­pa døde, og jeg be­gyn­ner å kom­me meg et­ter hen­del­sen. Den rev opp alle mine gam­le sår, og svi­ket var van­ske­lig å hånd­te­re.

At søst­re­ne mine had­de tatt del i det­te svi­ket, var sær­lig van­ske­lig å svel­ge. For nå ble det alle mot meg. Selv om søst­re­ne mine ikke had­de noe øns­ke om å hol­de meg uten­for, så had­de de mu­lig­he­ten til å ret­te opp mine for­eld­res urett, men løf­tet ikke en fin­ger.

Jeg har ikke hatt noe mer kon­takt, hver­ken med mam­ma eller med søst­re­ne mine. Hva frem­ti­den bringer, vet jeg ikke – men det som er klart er at det er Martin og bar­na våre som er fa­mi­li­en min nå, og jeg fo­ku­se­rer på oss.

Man vel­ger kan­skje ikke hvil­ken fa­mi­lie man fø­des inn i, men man vel­ger hvor­dan man be­hand­ler hverandre. Nå øns­ker jeg bare å leg­ge alt det gam­le bak meg og gå vi­de­re med den fa­mi­li­en som jeg selv har valgt.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2020, og sist oppdatert 03/06 2022.

Les også