DE BLÅ SIDENE

Da min manns ekskone ble syk, måtte jeg ta et valg

Venninnen min er helt oppgitt.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Idag har jeg hatt en lang diskusjon med en av mine nærmeste venninner. Hun er oppgitt over at jeg stiller opp for min manns ekskone, som nå er syk.

Selv har hun vært i en langvarig strid med sin egen eksmann etter skilsmissen, og har ingen tro på at en konflikt kan avsluttes og at man kan bli venner igjen.

Jeg er gift med Håkon på det femte året. Da vi møttes, fortalte han meg om den vanskelige skilsmissen mellom ham og hans ekskone Frida, som endte med en rettssak.

De kranglet om alt, om barna, huset og fordelingen av innboet. Det var noen tøffe år han beskrev for meg, men han avsluttet historien med at de hadde bestemt seg for å legge alt bak seg etter at retten hadde lagt føringene for hvordan alt skulle bli.

Frida og Håkon hadde en grei dialog rundt barna da jeg traff ham, og etter et par år var samarbeidet en saga blott. Ungene flyttet ut for å studere, og Håkon hadde lite kontakt med Frida etter det.

Les også (+) Først fikk mannen hennes nok, så min mann. Og til slutt meg

Ble syk

For noen måneder siden fikk vi vite at Frida var blitt syk. Det var barna som fortalte oss det. Hun skulle opereres for det ene og utredes mer for det andre. Hva det handlet om, visste ikke barna helt ennå, men de var veldig bekymret.

Selv hadde de nok med sine studier og jobber ved siden av, i nabobyen. De fortalte at Frida slet med mye smerter, at hun hadde vanskelig for å gå i trapper og at hun ofte var svimmel. Jeg kjente at jeg også ble bekymret, og spurte om hun hadde noen til å hjelpe seg.

Forsiktig sa Håkons yngste datter Tina at hun hadde håpet at faren kunne hjelpe til, slik at hun visste at moren ble godt ivaretatt. Hun så bort på meg idet hun sa det, som om hun ventet en negativ reaksjon.

Men min første tanke var at selvfølgelig skulle vi bidra med det vi kunne, og det sa jeg høyt også. Ikke bare Håkon, men også jeg kunne stille opp.

Jeg var usikker på om Frida ønsket at jeg skulle inkluderes i hennes sykdomsprosess, men da Håkon ringte henne dagen etter, sa at hun at hun satte pris på at vi kunne hjelpe henne.

Hun hadde venner og familie, men ettersom Håkon og jeg bor såpass nærme, ble alt så mye enklere, sa hun og takket Håkon for at vi tilbød oss.

Slik har det blitt de siste månedene. Vi har handlet for henne, jeg har vært opp med middagsmat flere ganger og jeg har fylt fryseren hennes med næringsrike supper og hjemmebakt brød.

Hun er sliten, og hun tar mye medisiner. Håkon har hjulpet henne med noen praktiske ting, og vi vet at hun setter stor pris på at vi er der for henne.

Les også (+) Vi hadde alltid dårlig råd. Da mannen min døde, kom sjokket

Hun er ingen trussel

Min venninne mener at dette er helt på kanten og veldig unormalt. I hennes verden burde ikke Håkon og Frida ha noe som helst med hverandre å gjøre, og aller minst jeg burde ha noen interesse av min manns ekskone. Men jeg er ikke slik, jeg kan ikke se noe annet enn et menneske som har kommet i en sykdomskrise i livet sitt og som trenger støtte og hjelp.

Hun er moren til mine stebarn og hun er Håkons ekskone, som han en gang elsket og var gift med. For meg er hun ingen trussel, men en som har vært en viktig del av Håkons liv gjennom mange år. Derfor er det naturlig for meg å hjelpe til.

Venninnen min sier også at jeg utsetter mitt eget ekteskap ved å la Håkon ha kontakt med Frida, men jeg vet at de er ferdige med hverandre følelsesmessig. Dette handler ikke om en romantisk kjærlighet mellom dem, det handler om å bry seg om og vise medmenneskelighet.

Det gode er at Frida er på bedringens vei og at legen har funnet mer ut av diagnosene hennes. Men hun har fortsatt dårlige dager. Jeg ringer henne innimellom og sender meldinger for å høre hvordan hun har det.

Av og til drar jeg bort med friske blomster og noen ukeblader, fordi hun har så lange dager. Det har hun sagt at hun verdsetter og er takknemlig for.

Det er ikke alle som opprettholder uvennskap med eksen sin, og jeg er glad for at Håkon har vist storsinn overfor Frida. Det er et godt trekk ved ham.

Og ikke minst vet jeg at barna hans setter pris på den hjelpen vi bidrar med. Det betyr så uendelig mye og koster oss så lite. Det handler rett og slett om å være et medmenneske.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2022, og sist oppdatert 21/09 2022.

Les også