skuespill med dødelig utgang

Julie (23) ble funnet drept i leiligheten til vennen Sam (26). Saken virket opplagt, men så tok den en rystende vending

Den unge kvinnen ble funnet skutt i leiligheten til en ekssoldat, og ekssoldaten var forsvunnet. Men tre dager etter drapet fikk politiet en ny ledetråd som skulle snu opp ned på alt.

<b>ÅSTEDET:</b> Politiet sperret av inngangen til Sam Herrs leilighet etter at hans venninne Julie Kibuishi ble funnet drept på innsiden. 
ÅSTEDET: Politiet sperret av inngangen til Sam Herrs leilighet etter at hans venninne Julie Kibuishi ble funnet drept på innsiden.  Foto: Orange County District Attorney's Office
Sist oppdatert

En fortvilet fars stemme nådde frem til nødetaten i Cosa Mesa i Orange County i California 21. mai 2010.

– Det ligger en død kvinne i min sønns leilighet, forklarte han til operatøren. – Det er blod overalt.

– Hvor er din sønn?

– Jeg vet ikke.

Krigsveteranen Sam Herr (26) hadde lenge slitt med posttraumatisk stresslidelse etter å ha deltatt i kamper i Afghanistan. Overfor venner og familie hadde han uttrykt ønske om å legge tiden som soldat bak seg.

– Han hadde gjenopptatt studier og var i ferd med å få orden på livet sitt, fortalte faren Steve Herr i et intervju med ABC News.

Seksuelt overgrep

Kvinnen som lå død i Sam Herrs leilighet var hans medstudent Julie Kibuishi (23). Julie og Sam hadde ifølge felles bekjente utviklet et nært vennskap.

<b>SKUTT:</b> Julie Kibushi stilte lojalt opp da hun fikk melding om at hennes gode kompis trengte noen å snakke med.
SKUTT: Julie Kibushi stilte lojalt opp da hun fikk melding om at hennes gode kompis trengte noen å snakke med. Foto: June Kibuishi

– «Som et søskenforhold», beskrev faren Steve Herr vennskapet i intervjuet.

Julie var skutt to ganger i hodet. Buksene hennes var klippet opp og dratt ned, noe som indikerte et seksuelt overgrep.

– På T-skjorten hennes hadde drapsmannen skrevet «all yours, f*ck you» med tusj, forteller etterforsker ved Costa Mesa Police Department, Ed Everett til Vi Menn.

Invitasjonen

På stuebordet like ved liket sto en bryllupsinvitasjon. Den som skulle gifte seg bare noen dager senere, var Sams nabo og nære venn, Daniel Wozniak.

– Vi snakket med naboen, forteller Ed Everett.

– Og han forklarte at Sam hadde hjulpet ham med bryllupsforberedelser tidligere på dagen. Så hadde de gått hver til sitt.

Hva Sam så hadde gjort, var uklart for etterforskerne. På telefonen til den døde 23-årige kvinnen fant politiet et spor:

– Vi fant tekstmeldinger der Sam ba henne komme innom samme kveld fordi han trengte noen å snakke med, forteller Everett.

Tekstmeldingen knyttet Sam Herr til Julie Kibuishi på tidspunktet for drapet, og dem begge til leiligheten der Julie ble funnet død mens Sam Herrs var forsvunnet.

Les også: (+) Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

<b>SMS:</b> Julie Kibuishi utvekslet flere tekst­meldinger med det hun trodde var en beste­venn i nød.
SMS: Julie Kibuishi utvekslet flere tekst­meldinger med det hun trodde var en beste­venn i nød. Foto: Orange County District Attorney's Office

Elektronisk villspor

Tre dager etter drapet mottok etterforskerne opplysninger om at Sams bankkort var blitt brukt i en minibank i Long Beach, en halvtimes kjøretur fra Costa Mesa. Like etter ble kortet brukt til å betale for noen pizzaer.

– Vi sporet pizzaleveringen og var sikre på at en desperat og bevæpnet Sam Herr lå i dekning på adressen vi slo til mot, sier Ed Everett.

Isteden fant politistyrkene en vettskremt 17 år gammel gutt. Han bekreftet at han sto bak minibankuttakene. Bankkortet hadde han fått av en eldre kamerat, med instruks om å ta ut penger på det.

– Gutten fortalte at denne vennen nettopp hadde hentet noe av pengene som var tatt ut med bankkortet, sier Ed Everett.

Vennen var den 26 år gamle teaterskuespilleren Daniel Wozniak, Sams kamerat og nabo som han snart skulle i bryllup til.

– Daniel Wozniak var allerede interessant for oss, for da jeg pratet med ham rett etter funnet av Julie, slo han meg som uærlig og unnvikende.

<b>SLET MED KRIGS­TRAUMER:</b> Sam Herr hadde lagt tiden som soldat bak seg og hadde gjen­opptatt studier da han ble beskyldt for å være sin beste venninnes drapsmann. 
SLET MED KRIGS­TRAUMER: Sam Herr hadde lagt tiden som soldat bak seg og hadde gjen­opptatt studier da han ble beskyldt for å være sin beste venninnes drapsmann.  Foto: Privat

Mistenkelig forklaring

Ed Everett og kollegene mistenkte først Daniel Wozniak for å ha hjulpet Sam med å flykte.

– Kontantuttakene underbygget en slik teori. Vi oppsøkte Wozniak i hans eget utdrikningslag. Jeg husker fortsatt at han ble hvit i ansiktet. Han sa til meg at han skulle fortelle oss alt, fordi han var lei av å dekke over for Sam.

I avhør tilsto Daniel Wozniak at han hadde hjulpet Sam med å flykte, men hevdet samtidig at det var fordi Sam hadde truet ham på livet. Derfor hadde han kjørt kameraten til et kjøpe­senter og sluppet ham av – på et sted med overvåkningskameraer og potensielle vitner.

– For oss virket forklaringen fabrikkert. Vi begynte å mistenke Daniel Wozniak for å ha gjort mer enn bare å hjelpe Sam Herr med å komme unna, forteller Everett.

Etterforskerne hadde allerede tatt en DNA-prøve av Daniel Wozniak.

– Han virket synlig nervøs etter at vi tok prøven, og begynte uoppfordret å fortelle at han hadde vært i Sams leilighet drapsdagen.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

<b>ARRESTFOTO:</b> Daniel Wozniak
ARRESTFOTO: Daniel Wozniak Foto: Costa Mesa Police Department

DNA-bløffen

Nå spurte etterforskerne Daniel Wozniak hvorfor hans DNA var å finne på liket av Julie. Dette var en ren bløff: Svaret på DNA-analysene forelå ennå ikke. Men Daniel Wozniak bet på agnet og satte i vei med den rene teaterforestilling der han skiftet mellom å være rasende, medgjørlig og uforstående.

– Hele tiden justerte han sine forklaringer, sier Ed Everett.

– Wozniak var bedre på å fremføre innøvde replikker enn å holde orden på historiene sine.

<b>NY SCENE:</b> Daniel Wozniak prøvde å overbevise politifolkene med skuespill under avhørene, men ble gjennomskuet.
NY SCENE: Daniel Wozniak prøvde å overbevise politifolkene med skuespill under avhørene, men ble gjennomskuet. Foto: Costa Mesa Police Department

Plutselig innrømmet Daniel Wozniak at han hadde vært inne i leiligheten og funnet liket av Julie. Han hadde raskt observert at hun hadde to kulehull i bakhodet. Hans DNA måtte ha havnet på liket i forbindelse med at han hadde lent seg over det, mente han.

Under en pause i avhørene ba Daniel Wozniak om å få ringe sin forlovede. Over telefonen ba han forloveden om å sørge for at Wozniaks bror kvittet seg med «noen gjenstander». Ellers ville han være ferdig, for han hadde gjort «det verst tenkelige».

– Han kan ikke ha tenkt på at fengselssamtaler blir tatt opp på bånd, sier Ed Everett til Vi Menn.

– Det var på dette tidspunktet vi konfronterte ham med at vi trodde han var Julies drapsmann.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

BEVISENE: Sekken med drapsvåpenet, patronhylser og klær som drapsmannen forsøkte å bli kvitt.
BEVISENE: Sekken med drapsvåpenet, patronhylser og klær som drapsmannen forsøkte å bli kvitt. Foto: Orange County District Attorney's Office

Cruise-planene truet

Og nå endret Daniel Wozniak karakter igjen.

– Han tilsto å ha tatt livet av Julie, sier Ed Everett.

Men ikke bare det. Han kom med enda en opplysning etterforskerne ikke hadde vært forberedt på: Han hadde også drept Sam. Motiv: Pengenød.

Trengte bevis

– Vi følte oss trygge på fellende dom, sa statsadvokat Matt Murphy til Crime Watch Daily.

– Men selv om vi hadde Wozniaks tilståelse, ønsket vi naturligvis håndfaste bevis.

Det skulle ikke bli vanskelig for påtalemyndigheten å fremskaffe.

− Daniel Wozniaks bror var av det enklere slaget, om vi kan si det slik. Blant gjenstandene han hadde blitt bedt om å kvitte seg med, var en veske som inneholdt drapsvåpenet. Han kastet alt sammen over et gjerde i en bakgård på foreldrenes eiendom, der politiet enkelt kunne finne tingene. Her var fingeravtrykk, patronhylser, ja, alt en etterforsker kan drømme om av bevismateriale – en ren «home run», sa aktor i saken.

Daniel Wozniak ble av venner og bekjente beskrevet som en arbeidsløs deltidsskuespiller som stadig måtte låne penger for å holde kreditorene unna.

Han var på vei til å bli kastet ut av leiligheten. Dessuten manglet han penger til å betale for luksus­cruiset han hadde forespeilet for­loveden som deres bryllupsreise.

Da Sam fortalte ham at han hadde mer enn 60 000 dollar i oppsparte midler etter sin tid i Afghanistan, bestemte Wozniak seg for få tak i disse pengene.

Han tok med seg Sam til et teater de ofte øvde i, og skjøt ham der. Liket lot han ligge igjen mens han holdt forestilling i et annet teater samme ettermiddag.

Dumpet kroppsdeler

Så kom del to av Daniel Wozniaks plan. Han brukte Sams telefon til å lure Julie over til Sams leilig­het ved å få henne til å tro at hennes gode venn slet med tunge tanker og trengte en samtalepartner.

Men istedenfor Sam var det Daniel Wozniak som ventet på henne.

– Han skjøt og drepte henne, og arrangerte åstedet på en måte som først fikk oss til å tro at en ustabil og sjalu Sam hadde tatt livet av henne og stukket av, medgir Ed Everett.

REDSKAP: Sagen han brukte til å partere sin venn Sam Harr ble hengt opp igjen blant hageredskapene.
REDSKAP: Sagen han brukte til å partere sin venn Sam Harr ble hengt opp igjen blant hageredskapene. Foto: Orange County District Attorney's Office

Dagen etter dro Daniel Wozniak tilbake til teateret der kameratens lik lå gjemt, parterte det med sag og dumpet deretter kroppsdeler i et friluftsområde. Senere samme kveld reiste han tilbake til det andre teateret og holdt en ny forestilling.

Overvurderte seg selv

– Av bilder fra forestillingen kan man se ham smile og le som om ingenting var hendt. Jeg glemmer ikke hvor følelsesløs han var, forteller Ed Everett.

– Han hadde planlagt alt ned til minste detalj, men overvurderte seg selv i møte med garvede etterforskere som raskt avslørte de dårlig improviserte løgnene hans, sa statsadvokat Matt Murphy til ABC.

– Han var kanskje dreven i å holde teaterforestillinger, men når det kom til stykke var han allikevel ingen stor skuespiller.

Les også: I nesten 80 år hadde søsknene fått være i fred i sin egen lille verden på gården øverst i dalen. Så skjedde det ufattelige

<b>SMILTE FORNØYD:</b> Daniel Wozniak på scenen dagen etter drapene på sine to venner.
SMILTE FORNØYD: Daniel Wozniak på scenen dagen etter drapene på sine to venner. Foto: Facebook
<b>VEL FORBEREDT:</b> Fra PC-en hjemme gjorde Daniel Wozniak forberedelser gjennom søk etter drap man kunne slippe unna med.
VEL FORBEREDT: Fra PC-en hjemme gjorde Daniel Wozniak forberedelser gjennom søk etter drap man kunne slippe unna med. Foto: Orange County District Attorney's Office

Kilder: https://abcnews.go.com/, https://www.insideedition.com/, https://www.ocregister.com/, wikipedia.org, https://abc7.com, https://www.youtube.com/, https://www.cbsnews.com

Cruise til døden

Da det kom frem under rettssaken i 2016 at Daniel Wozniak drepte for å skaffe penger til bryllupsreise, var ikke dom­stolen nådig. Han ble dømt til døden for drapene på Julie Kibuishi og Sam Herr.

– Bare 50 minutter tok det juryen å treffe en avgjørelse. Det er det raskeste en jury har kommet til i en dødsstraff-sak i Orange Countys historie, sier politietterforsker Ed Everett til Vi Menn.

Den erfarne etterforskeren innrømmer at saken sitter i ham:

– Det faktum at Sam ble drept fordi drapsmannen trengte penger til et luksuscruise, samt at Julie måtte dø bare for at Daniel Wozniak trengte å ha et drap Sam kunne få skylden for, er forferdelig og noe jeg fortsatt tenker på.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2021, og sist oppdatert 17/03 2023.

Les også