the hillside strangler

Da Dolores (12) og Sonja (14) ble kidnappet og drept, engasjerte hele USA seg i jakten på seriemorderen. Men politiet hadde oversett et viktig spor

Rekken av unge kvinner som ble funnet voldtatt og drept ble lengre og lengre. Samtlige ofre hadde til felles at de tilsynelatende ikke var blitt bortført mot sin vilje, men var blitt med drapsmannen ­frivillig. Fortvilede politifolk begynte å lete i egne rekker.

<b>DØDENS VERKSTED:</b> Etterforskere holder vakt utenfor Angelo Buonos hus.
DØDENS VERKSTED: Etterforskere holder vakt utenfor Angelo Buonos hus. Foto: Los Angeles Public Library Photo Collection
Sist oppdatert

Den 21 år gamle servitøren Elissa Kastin må ha ant fred og ingen fare da hun satte seg i bilen etter endt skift. Men hun skulle aldri komme hjem denne novemberkvelden i 1977. Bilen hennes ble senere funnet hensatt i veikanten. Elissa var sporløst borte.

– Det var ingen tegn til kamp ved bilen. Hun må ha blitt med sin overfallsmann uten å gjøre motstand, sa etterforsker Frank Salerno i et intervju med CBS.

Etterlot spor

Det avkledde liket hennes ble funnet neste morgen utenfor en golfklubb et kvarters kjøring fra Los Angeles sentrum. Hun var blitt voldtatt og kvalt. Politiet koblet drapet på Elissa med to ferske drapssaker fra samme område.

– Likhetstrekk gjorde at vi antok samme person måtte stå bak, men de to første drapsofrene hadde vært prostituerte, noe som dessverre ikke alltid fanger allmennhetens interesse. Det var først etter drapet på Elissa Kastin at mediene begynte å få øynene opp, for nå så folk at dette kunne ramme hvem som helst, uttalte Frank Salerno.

Bare noen dager senere ble en 20 år gammel kunststudent kidnappet fra sitt hjem. Det avkledde liket hennes ble funnet dagen etter i samme område som liket av Elissa Kastin var blitt dumpet.

Kunststudenten etterlot et spor som kunne stanset drapsmannen, men etterforskerne skulle ikke oppdage sporet før det var for sent.

<b>PÅ AVSTAND:</b> Los Angeles – et vakkert skue på avstand fra åsene utenfor byen. Men i de samme åsene ble flere kvinnelik funnet i 1977. 
PÅ AVSTAND: Los Angeles – et vakkert skue på avstand fra åsene utenfor byen. Men i de samme åsene ble flere kvinnelik funnet i 1977.  Foto: Wikimedia Commons

– Vi så nå at drapsmannen også hadde begynt å torturere ofrene sine, sa Frank Salerno til CBS, og pekte på at den 20 år gamle kunststudenten hadde fått injisert rengjøringsmiddel i blodet før drapsmannen til slutt kvalte henne.

– Det er ikke til å legge skjul på at hun må ha gjennomgått store lidelser, sa han.

Lette blant egne

Flere unge kvinner ble funnet drept i Los Angeles-området de kommende ukene. Spesielt vekket kidnappingen og dobbeltdrapet på to skolejenter på bare 12 og 14 år avsky, og gjorde at hele USA engasjerte seg i jakten på den som sto bak.

Men nå kunne etterforskerne gå ut med en opplysning som skulle ryste befolkningen ytterligere:

– Det var ingen tegn til kamp på noen av stedene der ofrene var blitt kidnappet, og det fantes heller ingen skader på noen av ofrene som var forenlige med at de hadde satt seg til motverge. Personen som hadde utført drapene måtte inneha en viss autoritet for å kunne få ofrene til å bli med frivillig, sa LAPD-etterforsker Frank Salerno til CBS.

– Vi jobbet derfor ut fra en teori om at en av våre egne kunne stå bak.

Hypotesen om at en politimann kunne være drapspersonen skapte stor frykt, og medførte at enslige kvinner ikke lenger torde svinge til siden dersom en politibil stoppet dem.

Les også: Hun sendte venninnens datter i døden: – Det kommer til å hjemsøke meg resten av livet

<b>OPPRØRENDE:</b> Dolores Cepeda (12) og Sonja Johnson (14) var seriemordernes yngste ofre. De ble holdt fanget i flere dager før de ble voldtatt og drept. – De må ha gjennomgått et rent helvete, uttalte etterforsker Bob Grogan til Real Crime.
OPPRØRENDE: Dolores Cepeda (12) og Sonja Johnson (14) var seriemordernes yngste ofre. De ble holdt fanget i flere dager før de ble voldtatt og drept. – De må ha gjennomgått et rent helvete, uttalte etterforsker Bob Grogan til Real Crime. Foto: Wikimedia Commons

Kort tid senere ble enda en ung kvinne funnet avkledd, voldtatt og kvalt. Siden flere av likene hadde blitt funnet i åsene ovenfor Los Angeles, døpte mediene nå drapsmannen for The Hillside Strangler.

– Dette tok seriemorderen til seg, noe som snart skulle bli bevist, sa rettspsykolog Helen Morrison til programmet Real Crime.

Politifolk i hopetall kjørte rundt i åssidene rundt Los Angeles på jakt etter drapsmannen. Noen av politifolkene syntes kanskje det var kjedelig å kjøre rundt alene på leting. Noen av dem fikk selskap av en sivilist i bilen. En sivilist som visste mye mer om saken enn politifolkene skulle tro.

<b>DEN MØRKE MÅNEDEN:</b> Åtte av ofrene ble drept innen utgangen av november 1977, som dermed ble en mareritt-måned for Los Angeles’ befolkning. 
DEN MØRKE MÅNEDEN: Åtte av ofrene ble drept innen utgangen av november 1977, som dermed ble en mareritt-måned for Los Angeles’ befolkning.  Foto: Los Angeles Public Library Photo Collection

Ville demonstrere sin makt

<b>BORTFØRT:</b> Lauren Rae Wagner ble bortført fra sitt eget hjem av en falsk politimann, og funnet voldtatt og drept dagen etter. 
BORTFØRT: Lauren Rae Wagner ble bortført fra sitt eget hjem av en falsk politimann, og funnet voldtatt og drept dagen etter.  Foto: Wikimedia Commons

Mens politiet fortsatte jakten på mannen de antok kunne finnes i egne rekker, slo han til igjen. Neste offer var den 18 år gamle studenten Lauren Rae Wagner. En nabo hadde observert Lauren bli dratt inn i en bil utenfor hjemmet sitt, og hadde fått inntrykk av at hun var i ferd med å bli arrestert. Med kunngjøringen om at seriemorderen kunne være politimann friskt i minne, forsto naboen at noe var galt og slo alarm.

Men det var for sent. Lauren ble funnet voldtatt, torturert og drept neste dag. Det avkledde liket hennes var blitt plassert godt synlig noen få meter nedenfor en trafikkert vei i åsene ved Mount Washington, med ansiktet vendt mot Los Angeles by.

– Et klart tegn på en seriemorder som vil demonstrere sin makt, uttalte rettspsykolog Helen Morrison til Real Crime.

Etter at til sammen ti kvinner var blitt voldtatt og drept fra oktober 1977 til mars 1978, opphørte drapene. Månedene gikk og politiet famlet i blinde.

Så kom gjennombruddet.

<b>FUNNSTEDET:</b> Et av ofrene for The Hillside Strangler fraktes vekk. De fleste ofrene ble funnet avkledd og bar preg av å ha blitt torturert før de ble voldtatt og kvalt. 
FUNNSTEDET: Et av ofrene for The Hillside Strangler fraktes vekk. De fleste ofrene ble funnet avkledd og bar preg av å ha blitt torturert før de ble voldtatt og kvalt.  Foto: Los Angeles Public Library Photo Collection

Avslørt i småby

Vinteren 1979 fikk Los Angeles-politiet en oppringning fra politiet i småbyen Bellingham i delstaten Washington. De hadde pågrepet en 28-årig sikkerhetsvakt ved navn Kenneth Bianchi for drapet på to unge jenter.

Bellingham-politiet hadde dessuten oppdaget at Kenneth Bianchi tidligere hadde hatt bostedsadresse i samme gate som den 20-årige kunststudenten som var blitt drept i november 1977. I tillegg hadde han bodd i leilighetskomplekset ett av de andre ofrene var blitt bortført fra.

– Jeg må innrømme at jeg klandret meg selv, sa etterforsker Bob Grogan til Real Crime.

– I kunststudentens dagbok hadde nemlig Kenneth Bianchis navn stått nedtegnet: Hun hadde reagert på noe ved oppførselen hans mens de var naboer.

En bekymret mor hadde dessuten tipset politiet om en kar datteren hadde kontakt med en kort periode. Hun hadde fått et svært dårlig inntrykk av ham og magefølelsen hennes tilsa at mannen kunne være «The Hillside Strangler». Mannen het Kenneth Bianchi. Tipset var aldri blitt fulgt opp.

– Der og da var hans navn bare ett av veldig mange vi skulle sjekke, uttalte Bob Grogan, og la til:

– Men i ettertid er det lett å se at vi burde gått ham nærmere etter i sømmene mye tidligere.

Mens Kenneth Bianchi satt fengslet fikk han sin daværende kjæreste til å lure med seg en kvinne til et motellrom for å drepe henne. Tanken var å få det til å se ut som et drap begått av The Hillside Strangler, og at Kenneth Bianchi således ville ha alibi siden han selv satt i fengsel. Offeret overlevde drapsforsøket.

Les også: Ingen visste at familiefaren levde et bestialsk dobbeltliv. Så gjorde han en tabbe

<b>AVSLØRT:</b> Sikkerhetsvakten Kenneth Bianchi ble dømt til livsvarig fengsel for mer enn ti drap. Han var også mistenkt for å stå bak de uløste Alfabetmordene fra 1971–1973.
AVSLØRT: Sikkerhetsvakten Kenneth Bianchi ble dømt til livsvarig fengsel for mer enn ti drap. Han var også mistenkt for å stå bak de uløste Alfabetmordene fra 1971–1973. Foto: Los Angeles Public Library Photo Collection

Én ble to

Kenneth Bianchi innrømmet etter hvert at han sto bak drapene, men hevdet å ha vært sinnssyk da drapene ble utført. Frank Salerno og hans politikolleger følte på lettelsen over at drapsmannen var fakket og at han ikke var en av deres egne. Men så fikk etterforskerne bekreftet en mistanke de en stund hadde hatt, men ikke villet offentliggjøre av hensyn til etterforskningen:

Det fantes en drapsmann til.

– Spor på flere av åstedene tydet på at to personer måtte ha samarbeidet om drapene, uttalte Frank Salerno til CBS.

Kenneth Bianchi pekte ut sin medsammensvorne: hans egen fetter Angelo Buono; en småkriminell hallik i 40-årene som også var kjent for konemishandling og for å ha en umettelig appetitt på kvinner.

<b>OVERSÅ SPOR:</b> En av mange pressekonferanser politiet måtte holde i månedene The Hillside Strangler fikk herje. Montasje over flere av ofrene i bakgrunnen; alle var unge kvinner.
OVERSÅ SPOR: En av mange pressekonferanser politiet måtte holde i månedene The Hillside Strangler fikk herje. Montasje over flere av ofrene i bakgrunnen; alle var unge kvinner. Foto: Los Angeles Public Library Photo Collection

Dreper i følge

Seriemordere som opptrer i par er ikke så uvanlig,

– Vi antar at mellom 15 og 25 prosent av alle seriedrapsmenn i USA i realiteten er minst to personer, sier rettspsykolog og professor Katherine Ramsland til Vi Menn.

– I slike drapsduoer er det nesten alltid én som er den dominerende part. I tilfellet The Hillside Strangler var dette Angelo Buono.

I ett tilfelle stoppet Kenneth Bianchi og Angelo Buono en ung dame som viste seg å være datteren til en kjent skuespiller. Da de forsto hvem hennes far var, besluttet Angelo Buono at de skulle avbryte kidnappingen da han mente et drap på henne ville tiltrekke for mye oppmerksomhet.

Men Ramsland mener at selv om Angelo Buono var lederen, var ikke Kenneth Bianchi avhengig av ham.

– Det ble sagt at den sadistiske Buono voldtok og torturerte ofrene og at Bianchi så drepte dem, men jeg tviler på at forklaringen er så enkel, sier Katherine Ramsland til Vi Menn.

– Personlig tror jeg de var sammen om begge deler, men siden Angelo Buono aldri tilsto noe, kan vi ikke vite sikkert.

Slapp dødsstraff

Kenneth Bianchi fortalte etterforskerne om hvordan de to hadde begynt å kidnappe og drepe unge jenter sammen. Kenneth Bianchi hadde vært besatt av tanken på å bli politi, og hadde ved flere anledninger fått lov å sitte på med patruljebiler i jakten på The Hillside Strangler. Det hadde gitt ham verdifull informasjon om politiets rutiner og metoder.

Overfor ofrene hadde Kenneth Bianchi utgitt seg for å være politimann, mens Angelo Buono hadde vært sjåfør. Men istedenfor å kjøre til politistasjonen, hadde de tatt kvinnene med til Angelo Buonos bilinteriørforretning.

– Der ble de avkledd og bundet fast, før de ble voldtatt og drept, sa Frank Salerno.

Les også: (+) Solveig våknet stadig av at mannen lå og skrek. Til slutt måtte hun ta sitt livs tøffeste avgjørelse

<b>HJERNEN BAK:</b> Angelo Buono etter at han ble fremstilt for fengsling, mistenkt for drapene på ti unge kvinner. 
HJERNEN BAK: Angelo Buono etter at han ble fremstilt for fengsling, mistenkt for drapene på ti unge kvinner.  Foto: Los Angeles Public Library Photo Collection

I lydklipp fra politiavhør kan man høre Kenneth Bianchi beskrive hvordan de bortførte Jane King (28) fra en busstasjon i Hollywood ved hjelp av falske politiskilt:

– «Dere er da ikke politi», sa hun til meg mens Angelo og jeg holdt henne fast i hver arm. Så tvang vi henne inn i bygget og bandt henne fast til stolen. Hun var redd, svært redd.

Kenneth Bianchi inngikk en avtale der han unngikk dødsstraff mot å samarbeide med påtalemyndigheten og vitne mot fetteren, som nektet all skyld. Angelo Buono ble i likhet med sin fetter dømt til livsvarig fengsel. Han døde i 2002. Kenneth Bianchi sitter fengslet i Washington State Penitentiary.

Kilder: Murderpedia.org, Wikipedia.org, calisphere.org, crimemuseum.org, bellinghamherald.com, jstor.org, law.justia.com, youtube.com, caselaw.findlaw.com

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

Alfabetmordene

Kenneth Bianchi var en av flere som gjennom årene har vært mistenkt for de såkalte Alfabetmordene i Rochester i New York i årene 1971 til 1973.

Tre unge jenter i alderen 10 til 11 år ble funnet voldtatt og kvalt. Felles for alle ofrene var at de hadde samme forbokstav i etternavnet sitt som i fornavnet, og samtlige ble funnet dumpet i småbyer som begynte på den samme bokstaven.

Kenneth Bianci ble aldri siktet for drapene, men hadde allikevel status som interessant for etterforskningen da han jobbet og bodde i nærheten av der to av ofrene ble bortført, og bilen hans i tillegg lignet på én som ble observert ved hvert av åstedene.

Alfabetmordene er per dags dato uoppklart.

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2021, og sist oppdatert 26/10 2021.

Les også