dødelig andejakt

Mike (31) var antatt druknet og spist av alligatorer. Sannheten var verre enn noen hadde forestilt seg

Etter 17 år hadde de fleste slått seg til ro med at familiefaren Mike Williams var spist av alligatorer i Floridas sumper. Så dukket et lik opp langt unna der noen alligator ferdes.

<b>LAKE SEMINOLE:</b> Idyllisk for andejegere, men under overflaten lurer lumske undervannsskjær og alligatorer. 
LAKE SEMINOLE: Idyllisk for andejegere, men under overflaten lurer lumske undervannsskjær og alligatorer.  Foto: Wikimedia commons
Sist oppdatert

Lumske grunner, trestammer og skjær har forårsaket utallige båtulykker på Lake Seminole gjennom årene. Under vannskorpen kryr det av alligatorer som gjerne setter tennene i folk som måtte falle i vannet.

Hadde det ikke vært fordi Lake Seminole i den amerikanske delstaten Florida er optimal for andejakt, hadde folk holdt seg unna.

Men det er ikke bare ender som er skutt i Lake Seminole.

Forlatt bil og båt

Familiefaren og takstmannen Mike Williams (31) var én av dem lot seg begeistre av andejakt på den 152 kvadratkilometer store innsjøen − helt til han forsvant på en båttur i 2000.

– Ingenting tydet på annet enn at dette var en ren ulykke, uttalte parkvokter David Arnette i et intervju med Crime Watch Daily.

– Båten hans ble funnet i nærheten av der han normalt pleide sette den ut, og bilen hans sto på land like ved.

Letemannskaper brukte utallige timer ute i sumpen. Mikes bestevenn Brian Winchester førte an i søket. Han og Mike hadde pleid å dra på andejakt sammen. Derfor kunne Winchester peke ut flere steder Mike kunne tenkes å ha dratt.

Men Mike var og ble sporløst forsvunnet.

– Det ble derfor antatt at han hadde druknet, og at kroppen var blitt fortært av alligatorer, sa park-
vokter David Arnette.

<b>FUNNSTEDET:</b> Etter seks uker gjorde politifolkene funn ved elvebredden de hadde fått utpekt av mannen som tilsto drap.
FUNNSTEDET: Etter seks uker gjorde politifolkene funn ved elvebredden de hadde fått utpekt av mannen som tilsto drap. Foto: NTB scanpix/USA today

Erklært død

Igjen satt hans kone Denise Williams og deres lille datter. I sorgen måtte de forholde seg til en rykteflom. En kort stund verserte teorier om at Mike kunne ha stukket av på grunn av pengeproblemer.

Alligatorteorien ble også utfordret: Eksperter mente at det var for kaldt i vannet da Mike forsvant til at de vekselvarme alligatorene ville hatt matlyst.

– Dessuten; det var litt spesielt at liket var fullstendig borte. Av de mange andre drukningsofrene i Lake Seminole de siste årene har det blitt funnet levninger av samtlige. For alligatorer sluker ikke et menneske helt, sa etterforsker Michael DeVaney ved Florida-politiet til Crime Watch Daily.

Et halvt år etter at Mike forsvant dukket det plutselig opp spor etter ham i innsjøen. Ingen levninger riktignok, men jakke, hatt og støvler. Ingen av gjenstandene bar preg av å ha ligget lenge i vannet. Og det var ikke tegn til at alligatorer hadde vært bortpå dem.

Likevel ble Mikes forsvinning ansett som en ulykke. Myndighetene holdt fast ved teorien om at han måtte ha blitt spist av alligatorer.

Saken ble endelig avsluttet ved at en dommer offisielt erklærte Mike Williams for død.

Les også: (+) Hun ventet på Oslo S, men faren dukket aldri opp. Etterforskerne ble rystet da de fant ut hva som hadde skjedd

<b>LYKKELIGE DAGER:</b> Mike og Denise Williams fremsto som lykkelige med hverandre, Mike som en kjærlig og ansvarsfull far som aldri kunne reist fra familien, og spesielt ikke datteren som han forgudet.
LYKKELIGE DAGER: Mike og Denise Williams fremsto som lykkelige med hverandre, Mike som en kjærlig og ansvarsfull far som aldri kunne reist fra familien, og spesielt ikke datteren som han forgudet. Foto: Russel Grace

Overraskende vending

Men ikke alle var enige i konklusjonen. Blant dem var Mike Williams bror Nick og deres mor Cheryl.

– Vi var aldri i tvil om at gjenstandene myndighetene fant i vannet et halvt år etter Mikes forsvinning, var blitt plantet der, uttalte Nick Williams i et senere intervju med Crime Watch Daily. De snakket for døve ører i 17 år.

Men i desember 2017 innkalte Florida-politiet til pressekonferanse:

– Vi har funnet liket av Mike Williams. Vi vet med sikkerhet at han har blitt utsatt for et drap, kunne spesialetterforsker i Florida-politiet Mark Perez kunngjøre.

<b>FUNNET FORLATT:</b> Mike Williams’ båt ble funnet på Lake Seminole dagen etter forsvinningen; letemannskapene finkjemmet den grumsete bunnen etter liket.
FUNNET FORLATT: Mike Williams’ båt ble funnet på Lake Seminole dagen etter forsvinningen; letemannskapene finkjemmet den grumsete bunnen etter liket. Foto: Florida State Attorney’s Office

Bestemte seg for å samarbeide

På grunnlag av tips hadde politiet gravd langs bredden av en elv og tømt en innsjø en times kjøring fra Lake Seminole. To meter under bakken, finurlig plassert under finerplater, mudder og gjørme, dandert på en måte ingen alligator ville klart, på et sted der det ikke er alligatorer, fant man levningene etter Mike Williams.

Årsaken til at politiet omsider fant liket, var at Mikes drapsmann bestemte seg for å samarbeide. Høsten 2017 sto han tiltalt i en kidnappingssak og valgte å fortelle om drapet på Mike i bytte mot lavere straff.

Drapsmannen var Brian Winchester, bestevennen som utrettelig hadde ledet an i letingen etter kameraten.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>BEVISENE:</b> Mike Williams’ hansker og genser var forbausende godt bevart etter å ha ligget 17 år under jorden. Til høyre gifteringen, samt røntgenbilde av Mikes hodeskalle som beviste at han hadde blitt skutt med et våpen og ikke angrepet av alligatorer.
BEVISENE: Mike Williams’ hansker og genser var forbausende godt bevart etter å ha ligget 17 år under jorden. Til høyre gifteringen, samt røntgenbilde av Mikes hodeskalle som beviste at han hadde blitt skutt med et våpen og ikke angrepet av alligatorer. Foto: Florida State Attorney’s Office

Fikk medfølelse

Brian Winchester fortalte politiet at han hadde vært drevet av ønsket om å få være sammen med Mikes kone Denise. Fem år etter Mikes død hadde hun sagt ja til å gifte seg med mannen som hadde vært en god støtte og alltid hadde stilt opp for henne og datteren i tiden etter Mikes forsvinning.

Etter noen år hadde Denise Williams fått nok av ekteskapet med Brian Winchester. Han reagerte med å kidnappe Denise og true med å ta livet av seg dersom hun gjennomførte skilsmissen.

Denise Williams ble først møtt med støtteerklæringer fra lokalsamfunnet. Ikke bare hadde hun mistet sin første ektemann og blitt kidnappet av den neste. Nå viste det seg at mannen hun hadde støttet seg på og senere giftet seg med, var ektemannens drapsmann.

– Men det var noe som skurret med Denise Williams’ historie, uttalte sheriff Derrick Wester til Crime Watch Daily.

<b>DØMT:</b> Brian Winchester inngikk avtale med politiet om å slippe straff for drap for å tilstå forbrytelsen og påvise liket, men ble dømt for kidnapping av sin medsammensvorne – offerets kone Denise.
DØMT: Brian Winchester inngikk avtale med politiet om å slippe straff for drap for å tilstå forbrytelsen og påvise liket, men ble dømt for kidnapping av sin medsammensvorne – offerets kone Denise. Foto: NTB Scanpix/USA today

Fikk forsikringspengene

Flere på dødslisten

Brian Winchester og hans daværende kone Kathy hadde vært omgangsvenner av Mike og Denise Williams i flere år før drapet på Mike.

Ifølge Brian Winchester, planla Denise Williams at de også skulle ta livet av Kathy.

– Jeg ønsket ikke at mine barn skulle vokse opp uten sin mor, uttalte Brian Winchester i retten om hvorfor han nektet å ta livet av sin tidligere kone.

Da påtalemyndigheten bygget sak mot Denise Williams, brukte de Kathy som lokkedue. Hun tok blant annet opp flere telefonsamtaler med Denise Williams der hun snakket seg inn i saken.

Allerede kort tid etter Mikes forsvinning i 2000 hadde etterforskere stusset over at Denise ikke virket særlig berørt. Senere hadde hun fremstått som påfallende interessert i å få Mike erklært død. Til svigermoren hadde hun uttalt at hun nå ville legge Mike bak seg og «gå videre med livet sitt».

Påfallende var det også at Brian Winchester, som var forsikrings-
agent, hadde tegnet en livsforsikring pålydende én million dollar for Mike bare seks måneder før kameraten forsvant. Begunstiget i forsikringen: Kona Denise. Forsikringen kom i tillegg til en annen livsforsikring Denise Williams hadde tegnet for Mike på 500 000 dollar. Også i denne sto hun som begunstiget.

– Hun fikk forsikringspengene i det øyeblikk dommeren erklærte Mike for død, sa sheriff Derrick Wester til Crime Watch Daily.

<b>FRIFUNNET:</b> Alligatorene fikk skylden for å ha drept Mike Williams, men liket dukket opp langt unna de anklagede.
FRIFUNNET: Alligatorene fikk skylden for å ha drept Mike Williams, men liket dukket opp langt unna de anklagede. Foto: Wikimedia commons

Inngikk en pakt

Gjennom pengesporet oppdaget politiet at Denise hadde hatt pengeproblemer og kredittkortgjeld. Og av Brian Winchester fikk etterforskerne vite at romansen mellom ham og Denise Williams hadde pågått i flere år før Mike ble borte.

De to hadde ifølge Winchester inngått en pakt om å rydde Mike av veien så de kunne få hverandre og i tillegg sitte godt i det økonomisk.

I 2018 ble hun siktet for å ha medvirket til drapet på sin mann 18 år tidligere. Hennes svigermor Cheryl lå an til å få rett i sine bange anelser.

Les også: (+) Arvid, Ivar og tvillingene Agnes og Aslaug skulle bare ta en snarvei den vakre maikvelden – da skjedde det ufattelige

<b>KNUSENDE DOM:</b> Mike Williams’ kone fikk utbetalt to millioner dollar i livsforsikring etter sin mann. 20 år etter ble hun dømt for drap og med-virkning til drap. Senere er hun frifunnet for selve draps-handlingen, og soner en straff på 30 års fengsel.
KNUSENDE DOM: Mike Williams’ kone fikk utbetalt to millioner dollar i livsforsikring etter sin mann. 20 år etter ble hun dømt for drap og med-virkning til drap. Senere er hun frifunnet for selve draps-handlingen, og soner en straff på 30 års fengsel. Foto: NTB Scanpix/USA today

Fingerte drukning

Da drapssaken kom for retten, forklarte Brian Winchester hvordan han fikk Mike med på andejakt på Lake Seminole. Mike hadde ikke vært vond å be.

– Planen var å få det til å se ut som en drukningsulykke, sa Winchester i retten.

– Mike ante fred og ingen fare. Han så overrasket på meg da jeg dyttet ham ut av båten.

Så kjørte Brian Winchester vekk, sikker på at kameraten iført jakke og tunge støvler, ville drukne i det kalde vannet.

– Men han hadde greid å finne en trestamme å holde fast i, og begynte å rope etter hjelp. Jeg fikk panikk, kjørte båten tilbake, rettet våpenet mot ham og skjøt ham i ansiktet.

<b>ELSKET OFFERET:</b> Bestevennen og kona gikk sammen om å drepe Mike Williams. Offerets mor gikk med mistanker i 17 år.
ELSKET OFFERET: Bestevennen og kona gikk sammen om å drepe Mike Williams. Offerets mor gikk med mistanker i 17 år. Foto: NTB Scanpix/USA today

Livsvarig fengsel

Men Brian Winchester ville ikke sitte med ansvaret alene for drapet og fjerningen av liket.

– Det var Denise som var hjernen bak dette, hevdet han, og la til:

– Sannheten om Mikes død hadde aldri kommet for en dag om hun ikke hadde anmeldt meg for kidnappingen.

– Det rene sprøyt, kontret Denise Williams.

– Dette er Brian Winchesters verk alene, hevdet hun.

Men retten festet ikke lit til Denise Williams’ forklaring. Hun ble dømt til livsvarig fengsel for sin rolle i drapet på ektemannen. I 2020 ble straffen redusert til 30 års fengsel for medvirkning, og ikke for selve drapet.

Brian Winchester risikerte livstidsstraff for kidnappingen av Denise Williams. Avtalen med politiet ga ham strafferabatt i kidnappingssaken og immunitet i drapssaken i bytte mot hans vitnemål. Han soner en dom på 20 års fengsel.

Les også: (+) Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

Ga aldri opp

– Endelig har hun blitt stilt til ansvar. Mike har fått sin rettferdighet.

Mike Williams mor Cheryl fikk mye av æren for sakens oppklaring av politiet.

Sheriff Derrick Wester mener saken aldri ville fått en løsning om ikke moren hadde presset på i årevis, blant annet ved å sende et firesifret antall brev til myndighetene med innstendig bønn om å fortsette letingen etter sønnen.

– Etter at Mike ble erklært død, fortalte Denise meg at hun aldri ville høre Mikes navn nevnt igjen, sa hun i et intervju med Crime Watch Daily.

Ikke bare det; Denise Williams gjorde det klart for Cheryl at dersom hun fortsatte letingen etter sønnen, ville hun aldri få se sitt barnebarn igjen.

Cheryl Williams oppsummerte det slik i et intervju med Tallahassee Democrat:

– Mike ble drept av mennesker han trodde elsket ham.

Denne saken ble første gang publisert 03/08 2021, og sist oppdatert 19/08 2022.

Les også