frisørens hevntokt

Frisørens ofre ante ingenting – så begynte det å tikke inn skremmende meldinger

Frisøren Daryll (31) tok et ufattelig valg i fortvilelsen over egen vanskjebne. Det fikk alvorlige konsekvenser for et stort antall uskyldige ofre.

<b>NEKTET:</b> Daryll Rowe tok en grusom hevn for egen vanskjebne. Her i avhør med politiet der han nektet for alt.
NEKTET: Daryll Rowe tok en grusom hevn for egen vanskjebne. Her i avhør med politiet der han nektet for alt. Foto: NTB/REX
Sist oppdatert

Den utspekulerte frisøren lot seg ikke hindre av at Lenny Royal hadde mistet begge foreldrene i aids. Lenny Royal hadde tatt alle forholdsregler for å unngå samme skjebne. Men så ble han mål for frisøren Daryll Rowe.

– Hvordan kan noen være så grusomme? Jeg føler at jeg har vært utsatt for voldtekt, at jeg er blitt krenket på det frykteligste. Jeg føler at en av mine viktigste rettigheter er blitt fratatt meg uten mitt samtykke. Og det er noe jeg strever med hver eneste dag.

Lenny Royal var ett av ofrene for Daryll Rowes hevntokt.

Bakhold

Lenny møtte skotten Daryll Rowe vinteren i 2015, mens de begge bodde i Brighton. De kom i kontakt med hverandre via datingappen Grindr, begynte å flørte på nettet og utvekslet bilder. Da de to begynte å prate om å ha sex, ble Daryll mer krevende: Han gjorde det klart at han ikke ville bruke noen form for beskyttelse, mens Lenny med sine erfaringer hadde helt andre tanker om det.

Lenny, som arbeider som sminkør for kjendiser, forteller at han nettopp hadde avsluttet et lengre forhold da han fikk kontakt med Daryll Rowe. Etter at skotten begynte å snakke om å ha ubeskyttet sex, bestemte han seg bare for å overse ham.

Men så fikk han en melding fra Daryll om at han hadde skiftet mening; han gikk med på å bruke kondom. Kort etter sto han plutselig på døra til Lenny.

– Det er et øyeblikk jeg ofte tenker på. Jeg burde ikke ha åpnet for ham, forteller Lenny til BBC som har laget en dokumentar om frisøren og hans ofre.

<b>SPORET OPP:</b> Daryll Rowe gikk i dekning i badebyen Brighton i Sør-England for å fortsette sitt smitteraid. Men politiet kom raskt på sporet av ham.
SPORET OPP: Daryll Rowe gikk i dekning i badebyen Brighton i Sør-England for å fortsette sitt smitteraid. Men politiet kom raskt på sporet av ham. Foto: NTB/REX

Skremmende meldinger

Nektet behandling

Daryll Rowe ville helbrede seg selv.

Han brukte en serie naturpreparater – og han drakk sin egen urin. Han hadde lest på nettet at det skulle være helbredende, men at han var flau over at han gjorde det, og våget ikke å fortelle hverken helsepersonell eller de han hadde sex med at han drev med det. Han sa heller ikke noe om det til politiet, han mente de ikke ville forstå.

Selv om Daryll hadde gått med på å bruke kondom, prøvde han å presse Lenny til likevel å la det være.

– Jeg måtte dytte ham vekk. «Det var ikke det vi ble enige om, hvis du ikke bruker kondom, kan du gå,» sa jeg til ham.

Etter hvert ga Daryll seg og Lenny så på inntil han følte seg trygg på at kondomet var skikkelig på.

Noen dager senere begynte ondskapsfulle og skremmende meldinger å komme fra Daryll. Han forsøkte først å blokkere for tekstmeldinger fra frisøren. Men da fikk han en telefonoppringning i stedet.

– Din dumme amerikaner, hvordan våger du å blokkere meg. Du blir ikke kvitt meg. Du kommer til å få svi. Jeg ødela kondomet. Du er en dust. Jeg tok deg, sa han fylt av skadefryd.

«Tok deg» innebar at Lenny var blitt HIV-smittet. Han bestemte seg raskt for å melde fra om Rowe uten å vite at andre menn et helt annet sted i Storbritannia allerede hadde kontaktet politiet i samme ærend.

<b>BØD SEG FREM:</b> Med slike posteringer på sosiale medier som her på Twitter, lokket Daryll Rowe andre menn i HIV-fella.
BØD SEG FREM: Med slike posteringer på sosiale medier som her på Twitter, lokket Daryll Rowe andre menn i HIV-fella. Foto: skjermdump fra Twitter

Hevntokt

Daryll Rowe vokste opp delvis på barnehjem, delvis hos foster­foreldre i den skotske byen Edinburgh.

– Det var lett å elske Daryll fordi han var så desperat etter å bli elsket, sier fostermoren Jacqui til BBC.

Fortvilet i retten

– Det hadde vært bedre om han hadde tatt livet av meg enn at jeg må leve resten av livet på denne måten, sa én av de fem som hadde fått påvist smitten.

– Så lenge det er pust igjen i ham, vil han utgjøre en risiko. Han er en trussel mot samfunnet, en sosiopat som overhodet ikke tar hensyn til andre mennesker og deres følelser, sa en annen av mennene.

Andre hadde vurdert å ta sine liv etter å ha gått gjennom både fysiske og psykiske lidelser som følge av den HIV-smittede frisørens handlinger.

Det var i den skotske storbyen Rowe selv ble smittet. I april 2015 at Rowe ble varslet om at han kunne ha HIV. Legene ved klinikken som tok kontakt, mente at han tok meldingen bra, men de ble bekymret da han nektet å ta imot medisiner og vaksine mot mulige følgesykdommer av hiv, som for eksempel lungebetennelse.

I stedet gikk Daryll i gang med å spre smitten videre til andre homofile menn.

En av de første han kom i kontakt med, var Stuart. De ble via en datingapp enige om å møtes for å ha sex.

– Bare kom inn, jeg har ventet på deg, sa Rowe, fortalte Stuart senere og la til at han rolig hadde bedt Daryll om å ta på kondom. Så vidt han kunne huske, hadde det blitt gjort.

Les også: Mike (31) var antatt druknet og spist av alligatorer. Sannheten var verre enn noen hadde forestilt seg

<b>FORELDRELØS:</b> Dartyll Rowe vokste opp som en foreldreløs, kjærlighetssøkende gutt i Edinburgh i Skottland. Her ble han også HIV-smittet og startet deretter sitt hevntokt.
FORELDRELØS: Dartyll Rowe vokste opp som en foreldreløs, kjærlighetssøkende gutt i Edinburgh i Skottland. Her ble han også HIV-smittet og startet deretter sitt hevntokt. Foto: Getty Images/Bloomberg

Blant de heldige

Men etter at de hadde ligget sammen, hadde Stuart kikket på kondomet og oppdaget at det ikke var noe sæd i det. Han konfronterte straks sexpartneren som bare kastet håret vekk fra ansiktet, og svarte «er du en av disse paranoide typene? Ja, jeg hadde kondom på.»

Åtte dager etter at de hadde vært sammen, sendte Daryll en serie korte tekstmeldinger etter hverandre. Der gjorde han narr av Stuart, kalte ham «en opprørsk dust» før han skrev: «Ha, ha, ha, ha. Jeg hadde tatt kondomet av.»

Et annet av Darylls Rowes ofre ble Andrew. En måneds tid etter at de to hadde ubeskyttet sex fikk Andrew en tekstmelding mens han var ute og tok en øl med sjefen sin.

– Jeg håper du hadde glede av mine fire ladninger. Jeg har HIV, skrev Daryll Rowe og la til et smile­fjes. Heldigvis for Andrew ble han ikke smittet.

– Jeg antar jeg var blant de heldige, sier han – og kjenner på en viss skyld for at han ikke «varslet om gærningen» han hadde kommet ut for.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>VARSLET:</b> Lenny Royal mistet begge foreldrene i Aids, og gjorde derfor alt som sto i hans makt for ikke selv å bli smittet. Men Daryll Rowe klarte å lure ham. Lenny gikk til politiet og tipset om HIV-hevneren.
VARSLET: Lenny Royal mistet begge foreldrene i Aids, og gjorde derfor alt som sto i hans makt for ikke selv å bli smittet. Men Daryll Rowe klarte å lure ham. Lenny gikk til politiet og tipset om HIV-hevneren. Foto: Politiet

Timet advarsel

For Stuart, derimot, var utfallet av testen dårlig nytt. Han kom seg raskt over lammelsen av sjokket, varslet politiet, ga dem Darylls adresse, telefonnummer, beskrev utseendet hans og ga fra seg kopier av tekstmeldingene han hadde fått.

– I det øyeblikket jeg fikk diagnosen, var jeg fullstendig klar over at jeg måtte slå alarm. Han var en farlig person som måtte stanses, sier Stuart.

Daryll timet tekstmeldingene til sine ofre optimalt: Personer som tror de kan ha vært utsatt for et virus, har i dag muligheten til å ta en medisin som kan stanse infeksjonen. Men dette må skje innen 72 timer etter at smitten er kommet inn i kroppen.

Daryll varslet aldri sine sex­partnere om at han hadde HIV før det var for sent å ta dette medikamentet.

<b>VARSLET:</b> I slike meldinger varslet Rowe sine sexpartnere om at han bevisst hadde utsatt dem for HIV-smitte.
VARSLET: I slike meldinger varslet Rowe sine sexpartnere om at han bevisst hadde utsatt dem for HIV-smitte. Foto: Politiet

I dekning

Men Daryll skjønte trolig at det begynte å brenne under bena hans. I oktober 2015, før politiet hadde rukket å reagere, forsvant han fra Edinburgh. Han etterlot seg ingen adresse, han hadde ingen bankkonto og han byttet telefonnummer.

– Han fortalte oss at han ville dra til Brighton fordi byen var homo-hovedstaden i UK, at livet ville bli bedre for ham der. Han fortalte at han kunne få en frisørjobb der. Han hadde funnet seg et sted å bo. Alt hørtes veldig positivt ut, og vi gledet oss på hans vegne, fortalte fostermoren Jacqui til BBC.

Les også: (+) Grete (25) våknet etter fire dager og fant kjæresten død med et smil om munnen

− Det er helt utrolig at han bevisst har gått inn for å smitte andre med HIV. Men det er absolutt ingen unnskyldning for det han har gjort, sier hun.

I den idylliske feriebyen på den engelske sørkysten fortsatte Daryll å lure godtroende menn.

I løpet av sommeren og høsten hadde han sex med en hel serie menn – og smittet fire av dem med HIV.

<b>SMITTET 30:</b> Valentino Talluto ble tiltalt i Italia for å ha smittet 30 kvinner med hiv gjennom ubeskyttet sex.
SMITTET 30: Valentino Talluto ble tiltalt i Italia for å ha smittet 30 kvinner med hiv gjennom ubeskyttet sex. Foto: NTB/Riccardo De Luca/Agf/REX

Gummi-våpen

Selv om Rowe hadde forsøkt å gjøre seg usynlig, brukte han stadig de samme nettstedene og appene som han tidligere hadde benyttet for å finne partnere. I februar 2016 ble han sporet opp av politiet. Da han ble pågrepet, fant politiet en ryggsekk i huset til hans siste offer. I den lå det en eske med kondomer klargjort for bruk mot nye menn.

Kondomene var tatt ut av pakningen. Et lite hull var skåret i enden av dem før de var rullet sammen og lagt tilbake i pakningene. Ett av ofrene fortalte under rettssaken at han hadde funnet et brukt kondom med hull i vasken etter at de hadde hatt sex, men Rowe nektet for at det var hans.

Alle mennene som hadde blitt utsatt for Rowes hevntokt, vitnet mot ham da saken kom for retten i 2017. De fortalte hvordan de var blitt lurt, og hva det hadde gjort med dem.

<b>AVSLØRENDE:</b> HIV-tester viste at flere av Daryll Rowes sexpartnere var blitt smittet under frisørens smitteraid.
AVSLØRENDE: HIV-tester viste at flere av Daryll Rowes sexpartnere var blitt smittet under frisørens smitteraid. Foto: NTB/John Raby

Litt trøst

– Daryll Rowe bestemte seg for å ta fra meg retten til å beskytte meg og mitt eget liv. Jeg er knust av Rowes handlinger, men jeg er fast bestemt på at dette ikke skal skje med andre, sa Lenny − mannen som hadde mistet sine foreldre på grunn av aids.

Rowe benektet gjennom hele saken at han bevisst hadde gått inn for å smitte sine sexpartnere med HIV, og han benektet at han hadde fiklet med kondomene.

De syv kvinnene og fem mennene i juryen brukte 18 timer på å enes om at Rowe var skyldig i de fire viktigste anklagene mot ham, mens det var et flertall på 11–1 for at han også var skyldig på seks andre punkter i tiltalen.

Kriminalinspektør Andy Wolstenholme i Sussex-politiet karakteriserte Daryll Rowe som en farlig mann.

– Det er første gang noen i dette landet er tiltalt for bevisst å ha smittet andre mennesker med hiv. Denne dommen vil gi litt trøst til ofrene som har vist seg svært sterke og verdige gjennom etterforskningen, sa politimannen.

Kilder: BBC, The Guardian, 4Sky News, Wikipedia, VG

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

Les også: (+) Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

NÅDELØS DOMMER

Dommeren i saken mot Rowe, Christine Henson, gjorde det klart at det ikke lå villfarelse bak gjerningene hans.

– Du visste utmerket godt hva du gjorde, hvilken risiko du innebar for andre i ditt felttog for å smitte
andre menn med HIV. Uheldigvis lyktes du hos fem av dem du møtte. Du utgjør en potensiell trussel mot andre mennesker resten av ditt liv, sa Henson.

Dommeren gjorde det klart at hun ikke fant mange formildende omstendigheter.

– Mange av dine ofre var unge menn i 20-årene da de ble rammet av den ulykken det var å møte deg. Når vi ser på fakta i saken og den bevisste, ondskapsfulle måten du har opptrådt på, kan jeg ikke se at du nå ikke lenger utgjør en fare for andre homofile menn. Etter mitt syn er dine forbrytelser så alvorlige at det er godt belegg for en livstidsdom.

Hvor lenge Rowe må sitte i fengsel er et åpent spørsmål. Livstid i Storbritannia innebærer at han kan settes på frifot etter et visst antall år, i dette tilfellet minimum 12 år.

En rekke andre eksempler finnes på hiv-smittede som bevisst har ført viruset videre til andre mennesker:

I 2012 ble finnen Aka Harakkainen dømt til fengsel i 12 år for med viten og vilje å ha smittet minst fem kvinner, og for å ha hatt ubeskyttet sex med minst 14 andre.

Italia har hatt flere slike saker. I 2018 ble den da 36 år gamle Claudio Pinti pågrepet i byen Ancona og senere siktet for å hat sex med mer enn 20 partnere, til tross for at han visste at han var smittet. Pinti holdt på i 11 år etter at han visste at han var blitt smittet. Han ble omsider anmeldt av en kvinne han hadde hatt et lengre forhold til.

Da hun ble smittet, fattet hun mistanke om at det var Pinti som hadde smittet henne. Da han ble pågrepet, erklærte Pinti seg som en fornekter av viruset.

I 2017 ble italienske Valentino Talluto dømt til fengsel i 24 år for å ha smittet minst 30 kvinner med hiv.

Mannen forførte flere titall kvinner via datingsider på nettet og hadde ofte forhold til flere kvinner samtidig. Den yngste var bare 14 år da forholdet startet, den eldste 40. Flere av dem var studenter, noen var mødre. I tillegg ble tre menn og en baby smittet.

Høsten 2010 ble en 31 år gammel mann tiltalt for å ha smittet fire personer i Bergen med viruset med viten og vilje.

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2022, og sist oppdatert 26/01 2022.

Les også