lystmorderne

Ben og Erika fremsto som det perfekte par, men sammen var de en dødelig cocktail

Ben og Erika lokket det intetanende samboerparet i en drapsfelle: – For dem var dette en lek.

<b>VENNLIGHETEN SELV:</b> Erika Sifrit ble beskrevet som en lovende basketspiller og var student med toppkarakter; det var før hun møtte eks NAVY Seal Ben Sifrit.
VENNLIGHETEN SELV: Erika Sifrit ble beskrevet som en lovende basketspiller og var student med toppkarakter; det var før hun møtte eks NAVY Seal Ben Sifrit. Foto: Facebook/privat
Sist oppdatert

Stemningen steg i takt med drinkene som passerte over bordet på restauranten i feriebyen Ocean City i den amerikanske delstaten Maryland. Samboer­paret Martha Crutchley (51) og Joshua Ford (32) hadde truffet et fremmed ektepar, og kontakten virket å være uvanlig god.

Den var i alle fall god nok til at Martha og Joshua takket ja til å bli med det hyggelige paret de hadde tilbrakt kvelden med, videre til deres ferie­leilighet.

Etter det var det ingen som så mer til Martha og Joshua.

Fryktet at noe hadde skjedd

Venner og kolleger av Martha og Joshua ble bekymret da de ikke møtte på jobb hjemme i Virginia den påfølgende mandagen 27. mai 2002.

– De ble beskrevet som ryddige folk som ikke ville forsvunnet uten å gi beskjed. Da vi oppsøkte ferieleiligheten deres, fant vi Marthas bil parkert utenfor og tingene deres inne i leiligheten. Vi fryktet at noe kunne ha tilstøtt dem, sa etterforsker Rick Moreck ved Ocean City-politiet til TV-programmet «Snapped: Killer Couples» før han la til:

– Men lite kunne vi ane hva vi faktisk sto overfor.

<b>SUVENIR-JAKT:</b> Erika Sifrit og Ben Sifrit brøt seg inn i denne Hooters-restauranten etter stengetid. Det skulle resultere i oppklaringen av dobbeltdrapet på et savnet turistpar. 
SUVENIR-JAKT: Erika Sifrit og Ben Sifrit brøt seg inn i denne Hooters-restauranten etter stengetid. Det skulle resultere i oppklaringen av dobbeltdrapet på et savnet turistpar.  Foto: Wikimedia Commons

Avslørt av angstmedisin

31. mai 2002 pågrep Ocean City-politiet ekteparet Erika (24) og Ben (24) Sifrit mens de brøt seg inn i lokalene den lokale Hooters-restauranten etter stengetid. De to ble tatt med inn på politistasjonen for avhør.

– Erika Sifrit innrømmet at hun hadde en særegen interesse for samlegjenstander fra nettopp Hooters-kjeden, sa Rick Moreck til TV-programmet.

Da politiet ransaket det pågrepne paret, fant de en pistol og en revolver. På Erika Sifrit fant de dessuten en kniv med blodrester på. I parets bil fant betjentene håndjern, ansiktsmasker og en kniv.

Les også: (+) Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

Ofrenes ID-kort

Under det påfølgende avhøret ba Erika Sifrit politibetjentene om en tjeneste: Hun led av angst, og trengte medisinene sine, sa hun. De lå i vesken politifolkene hadde tatt beslag i. Om de kunne være så snille å hente dem?

Men det lå mer enn medisiner i vesken:

– Betjenten som lette i vesken fant to ID-kort som ikke så ut til å tilhøre de to pågrepne.

Og da betjenten leste av navnene som sto på ID-kortene, må det ha gått kaldt nedover ryggen hans. I Erika Sifrits veske lå ID-kortene til Martha og Joshua, paret som på uforklarlig vis var forsvunnet.

<b>SISTE BILDE:</b> Dette bildet av Martha Crutchley og Joshua Ford ble tatt bare noen timer før de ble drept. 
SISTE BILDE: Dette bildet av Martha Crutchley og Joshua Ford ble tatt bare noen timer før de ble drept.  Foto: Facebook/privat

Gjennomsøkte leiligheten

Etterforskere gjennomsøkte ferie­leiligheten Ben og Erika Sifrit hadde leid i et leilighetskompleks i Ocean City. Der fant de et polaroidbilde av Sifrit-paret sammen med de savnede Martha og Joshua. På badet fant etterforskerne blodrester som viste seg å stamme fra Martha og Joshua. På stuebordet lå to brukte kuler tilsølt med blod.

Ballistiske undersøkelser avslørte at kulene var avfyrt med ett av våpnene ekteparet Sifrit hadde på seg da de ble pågrepet. Blodet på kulen stammet fra Joshua, og blodet på kniven kom fra Martha. Dermed følte politiet seg sikre på at Erika og Ben Sifrit var innblandet i Martha og Joshuas forsvinning.

Det var ellers lite som tilsa at Erika og Ben Sifrit skulle havne på kant med loven. Erika Sifrit hadde vært toppstudent og basketstjerne på college. 20 år gammel giftet hun seg med Ben Sifrit, en sporty NAVY Seal-soldat. For omverdenen virket de som det perfekte par, der de drev en liten fotoforretning sammen i Pennsylvania. De ble omtalt som vennlige og imøtekommende.

– Den Erika jeg gikk på skole med var rett og slett en fantastisk person, sa hennes venninne Kristen Heinbaugh i et intervju med «Snapped: Killer Couples».

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>ETTERTRAKTEDE EFFEKTER:</b> Inventar og utstyr fra den fyrige restaurantkjeden Hooters var ettertraktet, særlig om de var stjålet, mente Erika Sifrit.
ETTERTRAKTEDE EFFEKTER: Inventar og utstyr fra den fyrige restaurantkjeden Hooters var ettertraktet, særlig om de var stjålet, mente Erika Sifrit. Foto: Twitter

Skyldte på mannen

I politiavhør ble Erika Sifrit konfrontert med funnene i leiligheten og spurt ut om sin rolle i Martha og Joshuas forsvinning. Det tok ikke lang tid før hun sprakk og bekreftet det etterforskerne hadde fryktet: Martha og Joshua var blitt drept.

– Hun innrømmet at hun hadde vært til stede under drapene, sa etterforsker Brett Case til Crime Watch Daily.

– Men hun la all skyld på ektemannen, som hun sa hun var livredd for.

Erika Sifrit forklarte at de to parene hadde satt seg utenfor ekteparet Sifrits ferieleilighet lørdag 25. mai 2002, og inntok diverse rusmidler. På et tidspunkt gikk Erika Sifrit inn i leiligheten etter mer drikkevarer og oppdaget at vesken hennes var borte. Overbevist om at gjestene hadde stjålet den, ringte hun politiets nødnummer. Men politiet rykket aldri ut.

– Nødsamtalen ble brutt før Erika Sifrit oppga noen adresse til operatøren, sa etterforsker Brett Case.

<b>DRAPSFELLE:</b> I dette leilighetskomplekset i den amerikanske feriebyen Ocean City, skjedde et brutalt dobbeltdrap på et turistpar. 
DRAPSFELLE: I dette leilighetskomplekset i den amerikanske feriebyen Ocean City, skjedde et brutalt dobbeltdrap på et turistpar.  Foto: Facebook

Ba for sine liv

På samme tid kom de andre inn i rommet; ifølge Erika Sifrits forklaring ble ektemannen hennes rasende da han fant ut at vesken var borte. Martha og Joshua bedyret sin uskyld.

– Ben trodde ikke på dem da de nektet for å ha tatt vesken, sa Erika Sifrit i politiavhøret.

Hun fortalte videre at hennes mann da fant frem en pistol og truet med drepe gjestene. Martha og Joshua låste seg inne på badet mens de ba for sine liv.

– Vi kunne høre Martha banke på vinduet og rope hysterisk for å påkalle oppmerksomhet utenfra. Ben skjøt flere skudd gjennom døren før han brøt den opp. Joshua så på ham, og spurte hva han holdt på med. Ben rettet våpenet mot ham og fyrte av, fortalte Erika Sifrit.

Deretter skal hun ha trukket seg unna mens ektemannen drepte Martha med flere knivstikk.

<b>FANT LEVNINGER:</b> På denne søppelfyllingen i Delaware fant politiet levninger etter Martha og Joshua. 
FANT LEVNINGER: På denne søppelfyllingen i Delaware fant politiet levninger etter Martha og Joshua.  Foto: Skjermdump Crime Watch Daily

Slapp nesten unna

– Jeg var livredd. Jeg fryktet for min egen sikkerhet dersom jeg prøvde å stoppe ham fra å gjennomføre drapene, hevdet Erika Sifrit, som også påsto at ektemannen tvang henne til å være med på å partere likene og dumpet levningene i en søppelcontainer.

Politiet fant senere levninger etter Martha og Joshua på en søppelfylling i delstaten Delaware.

– Men vi fant bare det ene benet til Martha samt overkroppen og armene til Joshua. Marthas dødsårsak kunne derfor ikke fastslås. Funnet av to kuler i Joshuas brystkasse bekreftet at han var blitt skutt, sa etterforsker Scott Bernal til «Snapped: Killer Couples».

Les også: Mike (31) var antatt druknet og spist av alligatorer. Sannheten var verre enn noen hadde forestilt seg

<b>JAKTMARKEN:</b> Politiet mener de fikk stoppet en serie drap da de nærmest ved en tilfeldighet pågrep Erika og Ben Sifrit for noe så trivielt som innbrudd i en restaurant. Ferieparadiset Ocean City var valgt ut som jaktmarker for det politiet mener var rene lystmordere.
JAKTMARKEN: Politiet mener de fikk stoppet en serie drap da de nærmest ved en tilfeldighet pågrep Erika og Ben Sifrit for noe så trivielt som innbrudd i en restaurant. Ferieparadiset Ocean City var valgt ut som jaktmarker for det politiet mener var rene lystmordere. Foto: Patrick Smith/Getty Images

Et vitne

En stund festet politiet lit til Erika Sifrits utsagn om at hun hadde latt være å gripe inn i frykt for selv å bli offer. Hun var i ferd med å inngå en avtale om å slippe straff i bytte mot en vitneforklaring som knyttet ektemannen Ben til drapene. Men så endret hun forklaring: Det var hun som hadde drept Martha.

– Martha lå i fosterstilling under vasken mens jeg kjørte kniven inn i henne gjentatte ganger, fortalte Erika Sifrit til etterforskerne.

For politiet fremsto det hele som en tilfeldig tragedie utløst av en spontan krangel om en forsvunnet veske. Men så meldte det seg et nytt vitne.

Forbilde: Bonnie & Clyde

Etterforskerne tror politiet fikk stoppet Erika og Ben Sifrit i starten av det som kunne blitt en lang drapsrekke.

– De var totalt avstumpet. Etter drapene fortsatte de ferien i Ocean City, og gikk rundt og smilte og lo som om ingenting var hendt. Vi tror at det var Erika Sifrit som var hjernen og at det var hun som manipulerte ektemannen, akkurat slik hun lenge greide å manipulere oss, sa etterforsker Moreck i TV-programmet «Snapped: Killer Couples».

– Erika Sifrit inntok rollen som en skjør jente som ikke kunne gjøre en flue fortred. I virkeligheten var hun en psykopat som trodde hun kunne manipulere alle og slippe unna med det, sier Scott Bernal.

Han mener ekteparet Sifrits var lystmordere.

– På feriebilder de tok etter drapene, kan man se Erika Sifrit gå med smykker fra ofrene, smykker som fortsatt har spor av ofrenes blod og hudrester. Kniven hun drepte Martha med, hadde hun også på seg ved flere anledninger. Bare det at hun ikke tørket den ren for offerets blod, sier mye, mener etterforskeren.

– Drapene fremsto som en ren lek for dem.

Rick Moreck mente at Erika Sifrit så for seg at hun og mannen skulle bli de neste Bonnie & Clyde.

– Vi tror det var hennes store mål, noe notater i dagboken hennes underbygger. Heldigvis fikk vi stoppet dem.

Veske-påskuddet

26 år gamle Melissa Seling (26) kunne fortelle politiet at hun hadde møtt Ben og Erika Sifrit ute på byen i Ocean City noen dager tidligere. Også Melissa og kjæresten opplevde å få veldig god kontakt med Erika og Ben Sifrit, og takket ja å bli med til Sifrit-parets leilighet. Men vel inne i leiligheten hadde ekteparets vennlige tone endret seg. Erika Sifrit hevdet at Melissa og kjæresten måtte ha stjålet vesken hennes. Ben Sifrit ble ifølge Melissas forklaring rasende.

– Han sa at om vi stjal fra dem, skulle han drepe oss akkurat slik det forrige paret hadde blitt drept, forklarte Melissa.

Melissa Seling hadde avslørt for politiet at en bortkommen veske ikke var årsaken til drapet, men et påskudd for å drepe.

– Dette var et triks de kjørte på ofrene, sa etterforsker Rick Moreck til «Snapped: Killer Couples»:

– For dem var dette en lek.

Men i motsetning til Martha og Joshua klarte Melissa og samboeren å flykte.

Les også: Hun sendte venninnens datter i døden: – Det kommer til å hjemsøke meg resten av livet

<b>HYGGELIGE PAR:</b> Disse to polaroid­bildene ble tatt samme kveld som drapene på Martha og Joshua fant sted, og ble funnet i Erika og Ben Sifrits ferieleilighet. Erika og Ben Sifrit øverst, Martha og Joshua underst.
HYGGELIGE PAR: Disse to polaroid­bildene ble tatt samme kveld som drapene på Martha og Joshua fant sted, og ble funnet i Erika og Ben Sifrits ferieleilighet. Erika og Ben Sifrit øverst, Martha og Joshua underst. Foto: Facebook/privat

Dømt

Under rettssaken i 2003 påsto Ben Sifrit at han sov i bilen mens drapene fant sted. Han innrømmet imidlertid å ha vært med på å partere og dumpe likene. Ben Sifrit fikk en dom på 38 års fengsel for drapet på Martha Crutchley, mens Erika Sifrit ble dømt for begge drapene og fikk livsvarig fengsel.

Kilder: https://caselaw.findlaw.com, wikipedia.org, https://mdcoastdispatch.com, https://www.youtube.com, https://www.oxygen.com, murderpedia.org, https://forensicfilesnow.com

Denne saken ble første gang publisert 24/08 2021, og sist oppdatert 14/09 2021.

Les også