Kjøpe solkrem

Dette bør du vite når du kjøper solkrem

Huskeliste for deg som bruker solkrem,

NY: Husk å kjøpe solkrem som passer huden din - og som du liker duften av - da kommer du til å bruke den ofte!
NY: Husk å kjøpe solkrem som passer huden din - og som du liker duften av - da kommer du til å bruke den ofte! Foto: gettyimages.no
Publisert

- Når du skal velge solkrem er det lurt å ta utgangspunkt i hvilken hudtype du har, hvor du skal oppholde deg i verden og hva du skal gjøre utendørs, sier fagrådgiver for hudpleie og kosmetikk i Apotek 1, Synne Bakker.

- Om du har lys og sensitiv hud er det viktig å velge en uparfymert variant med høy solfaktor, forteller

En god hovedregel er ifølge Bakker å bruke solfaktor 15 dersom du skal oppholde deg i Norge, og solfaktor 30 dersom du skal reise til sydligere strøk.

Dyrest er ikke alltid best

- Hvorvidt de dyre alternativene er bedre enn de billigere solkremene vil variere fra merke til merke. Noen dyre merker er store selskaper som bruker mye penger på utvikling og forskning for å skape de beste produktene, disse er oftest de dyreste. Billigere solkremer kan likevel være vel så bra, sier Bakker.

Hun mener at det viktigste er å finne en solkrem man liker å bruke, slik at det blir lettere å gjennomføre smøringen:

- Om du bruker en solkrem du egentlig ikke liker konsistensen eller duften på, vil det være mye lettere å la være. Det er veldig individuelt hva man foretrekker og ikke, så min anbefaling er å teste ulike typer og gå for den du liker best.

Les også: Slik smører du barna dine riktig

Oppbevaringen er viktig

For å sikre at solkremen holder seg godt er det viktig å passe på hvordan den oppbevares når du kjøper den; det gir en pekepinn på hvor du skal oppbevare den selv etter kjøp.

- Oppbevaringen er viktig for at ikke kvaliteten skal forringes. Sterk varme og direkte sollys er det viktig å unngå, derfor er det heller ikke anbefalt å handle solkrem i en butikk der den har stått i solsteken hele dagen, forteller Bakker.

Uåpnede pakninger som ikke er i kontakt med luft og som oppbevares riktig, har lang holdbarhet.

- Solkrem som har vært utsatt for mye direkte lys og varme kan få redusert effekt og bør byttes ut. Hvis du har oppbevart solkremen mellom 20 og 25 grader vil den ha den holdbarheten som står på pakningen, sier Maria Øygarden. Hun er apoteker ved Vitus Apotek i Briskeby.

Les også: Dette er tegn på soleksem

Allergi mot enkelte ingredienser

Allergiske eller irriterende reaksjoner på kosmetikk oppleves forskjellig fra person til person.

- Ved allergi mot en eller flere av ingrediensene i solkremen kan det oppstå eksem, kløe, svie og rødhet på det området solkremen ble påført. I mer alvorlige tilfeller kan man oppleve å få blemmer og hevelse, sier Øygarden.

En sensitiv hud kan reagere på ulike ting, men en generell anbefaling vil være å unngå parfyme, ettersom det er noe mange reagerer på.

- Vi vet også at det er mer vanlig å reagere på kjemiske stoffer enn på fysiske. Det kan være lurt å bruke en solkrem med et kombinasjonsfilter der begge variantene brukes, eller kun fysisk filter, for å teste om det hjelper dersom du tidligere har reagert på solkrem eller annet kosmetisk produkt, forteller Bakker.

En god pekepinn kan også være å se etter solkremer som er godkjent av Astma- og allergiforbundet. Det kvalitetssikrer at produktet er spesielt godt egnet for de med sensitiv og allergisk hud.

Les også: Gjør dette om du har blitt solbrent

Dette er viktig å huske på:

- Står solkremen ute i solen eller inne i kjølige lokaler? Ikke kjøp solkrem som har stått ute i stekende sol, sier Øygarden.

- Sjekk at solkremen har både UVA og UBV-beskyttelse. Dersom du har sensitiv hud bør du være ekstra oppmerksom på ingredienslisten og parfymering. Om du vet at du har reagert på enkelte ingredienser i kosmetikk før, sjekk alltid at solkremen du kjøper ikke inneholder disse, sier hun.

Velg seriøse forhandlere slik at du ikke får gamle produkter eller produkter som er oppbevart feil.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning