Solbrent

Solbrent? Fortvil ikke!

Hvis du først blir solbrent finnes det flere måter å behandle huden på.

SOLBRENT: Solbrenthet kan være både ubehagelig og smertefullt. Vi gir deg forebyggende råd og tips til behandling. FOTO: Getty Images
SOLBRENT: Solbrenthet kan være både ubehagelig og smertefullt. Vi gir deg forebyggende råd og tips til behandling. FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Du blir solbrent fordi huden får en skade, forteller kosmetisk sykepleier Mojgan Abdeh.

Videre forklarer hun at solbrenthet er en reaksjon på at huden får en skade i det øvre hudlaget. Når du blir solbrent er det huden som reparerer seg selv.

Behandling av solbrent hud

Bjørn Bondevik er dermatolog og spesialist i hudsykdommer. Han forteller at solbrent hud kan behandles, men at det ikke er en nødvendighet.

- Det er ikke slik at man absolutt må behandle solbrent hud, huden reparerer seg selv over tid, sier Dr. Bondevik.

Videre påpeker han at når man solbrent hud kan være ubehagelig, i form av rød og flassende hud. Da anbefaler han at man kan bruke en lindrende kortisonkrem.

Hanna Reppen Kvikstad er apotekermedarbeider, og gir sine råd mot behandling av solbrent hud.

- Man kan kjøle ned huden, med for eksempel aloe vera, som har en kjølende effekt på huden, sier Hanna Reppen Kvikstad.

Kvikstad tipser også om at man kan bruke kalde omslag, som for eksempel våte håndklær. En kjølig dusj kan også fungere for å roe ned huden. Videre anbefaler hun after sun, som demper solens effekt på huden.

- Ved lett solforbrenning kan Aselli anbefales. Det er en sårsalve som inneholder sinkoksid og tran, som fremmer sårheling og beskytter huden ytterligere, sier hun.

Les også: Dette bør du vite om soleksem

Hva er UVA og UVB?

Abdeh forteller at UVA-stråler trenger gjennom flere hudlag, og går ned til bindevevet og bryter ned kollagen.

- Det er en faktor som bidrar til at rynker oppstår, sier hun.

Hun legger til at UVB-stråler hovedsakelig påvirker hudoverflaten, og skader det øverste hudlaget. Hun understreker at på sikt er det UVB-stråler som er mest kreftfremkallende.

- Hudkreft og sol henger sammen. Føflekk-kreft og sol har en klar korrelasjon, sier Dr. Bondevik.

Les også: Slik beskytter du barn i solen

Forhindre solbrenthet

- Vi anbefaler å bruke høy solfaktor, det beskytter mer mot UVB og UVA-stråler. På apoteket anbefaler vi minst solfaktor 15 med UVB. Dersom du skal på sydentur anbefaler vi minst solfaktor 30, sier Kvikstad.

Abdeh tipser om at du alltid bør beskytte deg mot solen i de lyse årstidene.

- Sola er sterkest på ekvator, her i Norden er solen sterkest om sommeren. Det er uansett viktig å beskytte huden, sier hun.

Kvikstad legger til at det er viktig å finne en solkrem som passer din hudtype. De fleste solkremer fungerer fint for de med sensitiv hud, men dersom du er hyperallergen finnes det også solkremer for dette.

- Det kan også være hensiktsmessig å ha en solkrem som er beregnet til bruk i ansiktet, selvfølgelig med høy solfaktor, påpeker hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning