soleksem

Klør det? Kan være tegn på soleksem

Dette hjelper mot soleksem.

SOLEKSEM: Røde utslett og kløe er typisk for soleksem. Noen får også blemmer i huden.
SOLEKSEM: Røde utslett og kløe er typisk for soleksem. Noen får også blemmer i huden. Foto: colourbox
Publisert

- Soleksem er en plagsom, men ufarlig hudtilstand der huden reagerer «allergisk» mot solstrålene, forteller hudlege ved Snapmed, Chinh K. Le.

Selv om mekanismen rundt dette ikke er 100% kjent, er det en klar sammenheng med UV-stråler som lager en kjemisk reaksjon i huden:

- Soleksem kjennetegnes ved at det avgir rødt, kløende og irritert hud på soleksponerte områder, sier Le.

- Symptomene kommer oftest tidlig om våren, da huden er minst motstandsdyktig mot solen.

Disse er mest utsatt for soleksem

- Vi ser at de med lys hudtype, kvinner i alderen 20-40 år får hyppigere soleksem enn andre. I flere studier er det også blitt vist at det kan være arvelig, ettersom det i rundt 15-45% av tilfellene er flere i familien som sliter med soleksem, forteller Le.

Selv om vi ikke vet årsaken til soleksem, er det noen faktorer som øker faren:

- Alle hudtyper kan få soleksem, men særlig lys hudfarge og bruk av produkter eller legemidler kan gjøre huden mer solsensitiv, sier Synne Bakker, som er fagrådgiver for hudpleie og kosmetikk i Apotek 1.

Soleksem vil som regel gå over av seg selv etter noen dager uten sol på kroppen, men i mellomtiden kan utslettet klø og være betent.

Les også: Gjør dette om du har blitt solbrent

Forebyggende tips mot soleksem

- Soleksem kan forebygges ved å bruke høy solfaktor, eksempelvis faktor 50, samt allergitabletter, sier Le.

- Du bør ikke oppholde deg ofte i solen i starten av året, vær heller gradvis mer ute i solen for å tilvenne og «herde» huden din, sier Le.

For de som er svært plaget kan det være verdt å oppsøke hudlege for å teste ut lysterapi, noe som kan «herde» huden og dermed også forebygge soleksemen.

- Smør deg inn 30 minutter før du skal ut i solen slik at solbeskyttelsen får god tid til å trekke seg inn, og bruk nok solkrem, sier Bakker.

Dette hjelper mot soleksem:

1. Bruk kalde, fuktige omslag for å lindre kløe i huden

2. Smør deg gjerne med Aftersun eller Aloe Vera for å kjøle og lindre utslettet

3. På områder som har fått eksem kan du smøre på et tynt lag med Hydrokortison eller Mildison Lipid i korte perioder, eksempelvis morgen og kveld i to til tre dager. Dette vil kunne dempe rødhet og kløe.

4. Xylocain salve virker lokalbedøvende og kan brukes for å lindre kløe og smerte i huden.

(Kilde: Synne Bakker, fagrådgiver Apotek 1.)

- Voksne trenger en stor håndfull krem eller lotion for å smøre inn hele kroppen, mens barn trenger en barnehåndfull, sier Bakker.

Gjenta smøringen hver andre til tredje time, samt etter bading.

- Dekk gjerne til hudpartier som lett får soleksem, med tettvevde klær. Tynne sommerklær kan slippe gjennom stråler og er derfor ikke nok til å beskytte deg, forteller Bakker.

Les også: Så mye solkrem bruker du på barna

Gode råd når du først har fått soleksem

- Når soleksem har oppstått kan plagene lindres med kalde omslag. Ved plagsom kløe kan allergimedisiner og kløestillende medisiner benyttes. Slike får du kjøpt reseptfritt på apoteket, forteller lege og chief operating officer ved Legevisitt AS, Michael Kumar.

Utslettet kan gjerne dempes med kortisonholdig salve, vanligvis er den reseptfrie man får kjøpt på apoteket tilstrekkelig, forteller han videre.

- Du bør kontakte lege dersom du er sterkt plaget, usikker på diagnosen eller har tilleggssymptomer. Det er ikke beskrevet noen alvorlige komplikasjoner eller økt risiko for senkomplikasjoner ved soleksem, sier Kumar.

Les også: Stor test av innholdet i solkrem til barn

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2019.

Les også