Vaginakuler har ingen effekt

Vaginavekter, som skal styrke kvinners skjedemuskulatur, viser seg å ha liten effekt, ifølge norsk forskning.

TRENING AV BEKKENBUNN: Alle har godt av å trene bekkenbunnen. Og enkle knipeøvelser er det beste, ifølge norsk forskning.
TRENING AV BEKKENBUNN: Alle har godt av å trene bekkenbunnen. Og enkle knipeøvelser er det beste, ifølge norsk forskning. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Både menn og kvinner har nytte av å gjøre knipeøvelser.

Bedre sex

En sterk bekkenbunn forebygger urinlekkasje , gir menn bedre ereksjon og seksuell utholdenhet og kvinner sterkere orgasmer.

Bekkenbunnstrening er spesielt nyttig for eldre og for kvinner som har født barn.

Vaginakuler eller vaginavekter som selges i sexbutikker, er ikke bare et erotisk leketøy, men blir også markedsført som hjelpemidler som skal hjelpe kvinner med å trene opp skjedemuskulaturen og slik forebygge inkontinens.

VAGINAKULER: Skal plasseres i skjeden og holdes på plass ved hjelp av bekkenbunnsmusklene. Men nå viser forskning at disse ikke har like god effekt som antatt.
VAGINAKULER: Skal plasseres i skjeden og holdes på plass ved hjelp av bekkenbunnsmusklene. Men nå viser forskning at disse ikke har like god effekt som antatt.

Kulene plasseres i skjeden og man kniper skjedemusklene sammen for å hindre at de faller ut.

Nå viser det seg at disse har mindre effekt enn man skulle tro.

Les også:

Knipeøvelser får fart på ereksjonen

Ny metode for større penis

Slik bør menn fjerne kjønnshår

Slik får du «Sex og singelliv»-kropp

Knipeøvelser godt nok

Ifølge Kari Bø, professor i treningsvitenskap og fysioterapeut ved Norges Idrettshøyskole i Oslo, har bruken av vaginakuler og -vekter liten, om noen, effekt på bekkenmuskulaturen. Dette ifølge en ny studie hun har stått i spissen for.

- Det viste seg at det ikke var endring i styrke i bekkenbunnsmusklene under løp og hopp etter bruk av vaginale vekter, når effekten ble sammenlignet med en kontrollgruppe. Gruppen som fikk bekkenbunnstrening hadde en betydelig effekt i forhold til kontrollgruppen på alle mål, sier Bø til Klikk.no.

Enkel kniping uten hjelpemidler er det enkleste og det beste.

- Bekkenbunnstrening alene var mer effektivt enn både elektrostimulering og vaginale vekter.

Prinsippet bak vaginavektene er den samme som ved vekttrening av annen muskulatur i kroppen.

Bø vil likevel ikke helt avvise at vaginale vekter kan ha en viss effekt.

- For kvinner som klarer å bruke vektene på riktig måte og som er motivert, kan det være et hjelpemiddel. Men det er mange kvinner som ikke liker å bruke vaginavekter og derfor dropper ut av treningsopplegget, sier professor Bø, og understreker at det viktigste er at kvinner forstår hvordan de skal trene disse musklene og at treningen gjennomføres intensivt og regelmessig over tid.

Knip korrekt

Kari Bø har i 20 år forsket på utvikling av treningsteknikker for kvinner med problemer i bekkenbunnen.

- Det er mange kvinner som ikke klarer å trekke sammen musklene i bekkenbunnen riktig, og disse anbefaler jeg å kontakte en fysioterapeut med spesialutdanning på feltet som kan undersøke og veilede dem i rett og effektiv trening, sier professoren.

Det viste seg at det ikke var endring i styrke i bekkenbunnsmusklene under løp og hopp etter bruk av vaginale vekter.

Bekkenbunnstreningen blir utført korrekt når musklene løfter seg opp og inn i bekkenet uten medbevegelse av mage, sete og lårmuskler, forklarer Bø.

Kritisk til kuler

Sexolog Gro Isachsen sier seg enig med professor Kari Bø at vanlige knipeøvelser er å foretrekke framfor vaginakuler eller vaginavekter.

Isachsen har jobbet mye med bekkenbunnstrening som skal gi kvinner et bedre sexliv i form av trangere skjede, større følsomhet og sterkere orgasmer.

- Dessverre hjelper vaginalvekter minimalt, de gir ikke rett type trening. Det blir som å stå på et helsestudio og holde på en manual i en og samme posisjonen hele tiden og tro at armmusklene skal bli sterkere. Det gjør de bare ikke, selv om vekter er bedre enn ingen trening i det hele tatt, fastlår Isachsen, og understreker at det ikke bare dreier seg om vaginavekter.

- Det gjelder også kuler og andre hjelpemidler som skal trene bekkenmusklene, som ikke har noe for seg. Enkel kniping uten hjelpemidler er det enkleste og det beste, sier sexologen.

Flere alternativer

Sexolog Kjersti Antonsen i Kondomeriet er ikke enig i dette, og hevder at det ikke stemmer med de erfaringer hun har med vaginavekter.

- Dette er svært individuelt. Det kommer an på hvilke typer vaginavekter du prøver, og hvor sterk du er i bekkenmuskulaturen fra før, sier Antonsen til Klikk.no.

Personlig anbefaler hun kvinner som har hatt dårlig erfaring med de vanlige kulene å teste Smartball.

SMARTBALLS: Kjersti Antonsen anbefaler kvinner som ikke får til å bruke vaginakuler å teste ut såkalte Smartballs.
SMARTBALLS: Kjersti Antonsen anbefaler kvinner som ikke får til å bruke vaginakuler å teste ut såkalte Smartballs.

- Smartballs er enkle å holde på plass, former seg etter kjeden og gir mye bedre trening enn andre vaginavekter på markedet, mener Antonsen.

Inni hver kule er det en mindre kule som beveger seg, og er vaginalvektene er dermed i bevegelse hele tiden, forklarer sexologen, som sier at hun utelukkende har fått gode tilbakemeldinger fra kvinner som har prøvd produktet.

- Smartball er et godt alternativ på markedet, sier Antonsen.

Les mer på Klikk Samliv

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også