solfaktor og solkrem:

Slik velger du riktig solfaktor

Dette betyr solfaktor-tallene.

SOL: Vann reflekterer sollyset, og da må du bruke høyere solfaktor enn ellers.
SOL: Vann reflekterer sollyset, og da må du bruke høyere solfaktor enn ellers. Foto: gettyimages.no
Publisert

- Strålingen er sterkere jo nærmere du kommer ekvator, og når solen står høyt på himmelen, sier apoteker ved Vitus Apotek Briskeby, Maria Øygarden.

- Både snø og vann reflekterer solens stråler, så hvis du oppholder deg ved sjøen vil du trenge høyere solfaktor enn vanlig.

Strålingen er også høyere hvis du befinner deg høyt over havet, for eksempel på en fjelltopp.

- Det anbefales å ta en pause fra solen mellom klokken 12.00 og 15.00, fordi UV-strålingen er høyest i det tidsrommet, sier Øygarden.

Dette forteller solfaktoren deg

Solfaktor er et tall som forteller deg hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli solbrent, sammenlignet med om du ikke bruker solkrem.

- Solfaktoren angir beskyttelse mot UVB-stråler, sier apotekeren.

30-faktor betyr at du kan oppholde deg i solen tretti ganger lenger enn uten solkrem, uten å bli solbrent.

Hvor høy faktor du trenger på solkremen din avhenger av hvilken hudtype du har og hvor sterk solen er.

- Alle bør bruke minimum faktor 15 i råd med Kreftforeningens anbefalinger. Dersom du er lys i huden trenger du ofte høy solfaktor. Om solen er sterk der du er, trenger du enda høyere. Tidlig om sommeren trenger man ofte høyere faktor enn senere på sommeren når huden har fått litt farge, forteller Øygarden.

Les også: Dette kan gi deg bedre nattesøvn

Hvilken solfaktor trenger du?

- Det kan være lurt å begynne med høy faktor for så å redusere gradvis. Da unngår du solbrenthet og flassing, sier Øygarden.

Ansiktet er mer utsatt for sol enn resten av kroppen og huden er gjerne mer sensitiv, så en høy solfaktor burde brukes i ansiktet:

- Også her er minimumsfaktoren 15, men ta gjerne høyere.

Fagrådgiver for hudpleie og kosmetikk i Apotek 1, Synne Bakker, anbefaler at du bruker minimum solfaktor 15 i Norge og minimum solfaktor 30 i sydligere strøk:

- Det viktigste er imidlertid at du smører deg ofte nok og med nok solkrem. Det de fleste gjør feil er nemlig å smøre seg for sjelden og med for lite krem og dermed ender opp med å bli solbrent likevel, sier hun.

Barn og solfaktor

- Barn trenger god solbeskyttelse ettersom de har tynnere hud og mindre pigment enn voksne. Man anbefaler minst faktor 15 også til barn, men gjerne høyere, sier Øygard.

Klær, solhatt og solbriller som beskyttelse mot solen anbefales også.

- Små barn under ett år bør ikke være i solen over lengre tid, og smøres gjerne med solkrem med partikkelfilter fremfor kjemisk filter, forteller Øygard.

Les også: Slik smører du barna dine riktig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning