Aldersforskjell i parforhold

Vrient når gutter vil ha modne kvinner

- Seksuelt er modne kvinner og unge menn en god match. Men det kan bli vanskelig, sier sexologen.

FORTVILET: Han er 23 år gammel, hun er 34. Etter en stund tok forholdet slutt, men han vil ha en fremtid med henne. Følelsesmessig kan forhold med store aldersforskjeller være en utfordring.
FORTVILET: Han er 23 år gammel, hun er 34. Etter en stund tok forholdet slutt, men han vil ha en fremtid med henne. Følelsesmessig kan forhold med store aldersforskjeller være en utfordring. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert
TREND: Tv-serien Cougar Town med Courteney Cox (46) i hovedrollen handler om forviklinger og intriger som kan oppstå når modne innleder forhold til yngre menn.
TREND: Tv-serien Cougar Town med Courteney Cox (46) i hovedrollen handler om forviklinger og intriger som kan oppstå når modne innleder forhold til yngre menn. Foto: Foto: Bulls

Slik lykkes du

Familien

Familien kan være din største kritiker, særlig barna hvis din partners alder er for nær deres egen. De kan bli usikre på dine eller parnerens motiver, men om forholdet varer vil de slå seg til ro med det etter hvert. Men forbered deg på motstand, avstand og misforståelser innledningsvis.

Kulturkrasj

Noe så enkelt som ikke å kunne, eller ikke å kjenne til, hverandres populærkulturelle referanser, kan skape trøbbel. En overraskende stor del av din bakgrunn er knyttet til historiske og kulturelle begivenheter. Prøv å fylle inn alle huller med humor, tålmodighet og iherdighet.

Aldersspørsmål

Ingen liker å snakke om alderdommen. Men er det stor aldersforskjell, er problematikken sammensatt og må adresseres.

Felles venner

Det kan bli vanskelig å finne felles venner. Selv om partneren kan være voksen for alderen, kan det være at hans/hennes venner ikke er det. Det samme gjelder den andre veien: Selv om du er hip og oppdatert, kan vennene dine være helt på jordet. Er det viktig for deg å ha felles venner, kan dette bli en stor utfordring.

Oppfatning

Andres kommentarer eller tause dom over aldersforskjellen kan føre til stress i forholdet. Ingen liker å måtte forsvare forholdet sitt. Gjentatt forsvar kan føre til tvil, og du kan bli utslitt. Det beste forsvaret er å ha et svar klart, både for din egen del, og for å få forklart at forholdet er mer enn bare et ligg.

Alder er kanskje bare et tall, men har allikevel betydning for alle livets aspekter, også forhold. Innser du det, kan du lykkes.

Kilde: Two of us

Tv-serien Cougar Town går sin seiersgang over hele verden, og nå engasjerer både kvinner og menn seg i forhold med yngre partnere.

Share

Men som i andre forhold, kommer også disse forholdene med en rekke komplikasjoner.

Ønsker langt samliv

Doktor Online-brukeren "anonym mann" er nettopp blitt dumpet av sin 11 år eldre kjæreste fordi hun ønsker seg barn. Men det gjør han også.

"Jeg mener at når du går inn i et forhold, så må du ha som utgangspunkt at det skal vare. Ellers sier vel resultatet seg selv. Har ingen ting vondt å si om henne og har sagt at jeg håper at det blir oss to igjen. Det er noe hun ikke avviser, men hun sier at jeg bare må gå videre", skriver 23-åringen.

Lurer du på noe om sex og samliv? Spør sexolog Gro Isachsen her.

Vanlig problem?

En diskusjon på Klikks samlivsforum kan tyde på at dette ikke er en unik problemstilling.

"Jeg er en 22 år gammel mann som hadde et forhold til en 38 år ung dame. Uavhengig av alder ble vi kjempegode venner før forholdet. Etter 3,5 år sier hun plutselig at vi ikke kan holde sammen lengre da vi egentlig ikke lever på samme stadium i livet.

Jeg tror det handler mye om usikkerheten til eldre damer med tanke på kropp og utseende da de føler de ikke er "gode" nok for mannen. At de ikke kan gi oss barn er vel vårt valg og ikke omvendt", skriver knust, ung mann".

Provoserende sak

Mange har latt seg provosere av saken om den 41 år gamle kvinnen som ønsket sex med en 17-åring.

"Hormonene er veldig sterke i den alderen, og vettet ofte tilsvarende svekket, ergo er det den voksne som må ta ansvar for begge", mener brukeren "mil".

Nettopp hormonene spiller en stor rolle når det kommer til forhold mellom eldre kvinner og yngre menn.

Kan bli sårt

Gro Isachsen har uttalt til Side2 at det er fysiologiske faktorer som spiller inn på forholdet mellom en ung mann og en eldre kvinne.

- En kvinne i slutten av trettiårene eller begynnelsen av førtiårene får en boost av testosteron, og det samme skjer med menn i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene. Derfor er det en god match, seksuelt sett. Men når overgangsalderen kommer, er det ofte over for kvinnes del, sier sexologen.

Hun tror at forhold med stor aldersforskjell, som man ser noen vellykkede eksempler på, allikevel kan være vanskelig.

- Det kan bli veldig sårt hvis det blir mye følelser involvert, sier hun til Side2.

Forvirrende

Når Doktor Online-brukeren og eksen snakker med hverandre om forholdet og bruddet, er det hun som trenger trøst. Det opplever han som forvirrende.

KJENDISCOUGAR: Selv om det er Courteney Cox som spiller "pumaen" i Cougar town, er Demi Moore (48) verdens mest kjente cougar. Hun og Ashton Kutcher (32) har vært gift  i fem år. Hun er 16 år eldre enn ham. Dessverre ender mange cougarforhold i virkeligheten raskt.
KJENDISCOUGAR: Selv om det er Courteney Cox som spiller "pumaen" i Cougar town, er Demi Moore (48) verdens mest kjente cougar. Hun og Ashton Kutcher (32) har vært gift i fem år. Hun er 16 år eldre enn ham. Dessverre ender mange cougarforhold i virkeligheten raskt. Foto: Foto: MATT SAYLES/AP Photo

"Jeg har hatt det vondt, men det er vel sånn det skal være når man har mistet den som betyr mest for deg her i verden."

"Det rare er at ofte er det jeg som må trøste henne etter en vanskelig samtale. Det er tross alt jeg som er forlatt, men jeg hater at jeg gjør henne vondt", skriver han.

Vil ha henne

Han er fortsatt forelsket i henne, og vil ha henne tilbake.

"Jeg skal nå til byen hun bor i, og vi skal møtes. Men hvordan skal jeg forholde meg til henne? Jeg vil jo gjerne ha henne tilbake, men til syvende og sist er det opp til henne. Er så spent på om det fortsatt er "noe" der, noe jeg tror det er."

Kortene på bordet

"At hun gråter og du må trøste henne, kan tyde på at hun fortsatt egentlig ønsker kontakt. Men det må dere to avklare og det er umulig å si noe om det kun ut fra din beskrivelse", svarer sexolog Gro Isachsen.

"Du bør legge kortene på bordet og fortelle henne om dine forhåpninger om å få forholdet til å fungere sammen med henne og at du tenker langsiktig. Så får du heller ta et eventuelt avslag om hun fortsatt ikke tror dere har en framtid sammen."

Les hele innlegget og svaret til sexologen her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning