Orgasme:

Kan gi sex-kløe som varer i en time

«Eventyrlystne må gjerne prøve 250-500 milligram før de har sex.»

ORGASMISK: For lave eller for høye histaminnivåer i blodet kobles til orgasmen man får, eller ikke får.
ORGASMISK: For lave eller for høye histaminnivåer i blodet kobles til orgasmen man får, eller ikke får. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Klikk Helse skrev for litt siden om histamin, et stoff som er sterkt inne i bildet når vi rødmer voldsomt under sex, og som kan varsle om en intens orgasme.

Klar, ferdig orgasme

Over hele kroppen finnes mastceller som utløser histamin, men særlig mange finnes i klitoris og mannens glans (ytterst på penis). Histaminproduksjon er en del av allergireaksjoner, men i dette tilfellet produserer mastcellene histamin ved seksuell opphisselse.

Histamin er med på å utvide blodårene, pumpe opp kjønnsorganene og gjøre dem klar til orgasme.

Histamin og intense orgasmer

Det er anerkjente Carl Pfeiffer, lege, forsker, lærer og filantrop, som er mest kjent for koblingen mellom histamin og orgasme, og flere refererer han, som Sveriges kjente erotikkpedagog Ylva Franzén.

- Jo mer opphisset man er, jo mer histamin produseres. Jo mer histamin, desto større er sjansen for å oppleve en intens orgasme. Der har du koblingen mellom histaminet og den intense orgasmen, sier Franzén som er mest kjent for boken Kvinners nytelsesbibel, som er pensumlitteratur på sexologistudiet ved Universitetet i Göteborg, og som finnes på et stort antall kvinne- og ungdomsklinikker.

Ylva Franzén

Svensk erotikkpedagog som driver Afrodites Apotek i Stockholm og kursstedet Venusgården i Skåne.

Bakgrunn som lærer. Holder kurs som hjelper kvinner å få orgasme og finne veier til å forsterke sin egen nytelse.

Mest kjent for boken Kvinnenes nytelsesbibel, som er pensumlitteratur på sexologistudiet ved Universitetet i Göteborg.

- Etter at jeg skrev om histaminets rolle i min bok, har jeg fått utrolig mange henvendelser fra kvinner som har vanskelig for å få orgasme, og som lurer på om det kan bero på histaminmangel. Dessverre spiller histamin også en så stor rolle ved mannens orgasme, at for mye histamin kan forårsake for tidlig utløsning hos menn, sier Franzén som driver Afrodites Apotek i Stockholm og kursstedet Venusgården i Skåne.

Sexlyst med histaminrik føde

Dessverre er ikke histaminnivået i blodet noe man bare kan gå og sjekke, ifølge Franzén.

- Det man derimot kan gjøre, er å prøve erotisk mat, som for eksempel histidinrik føde, tipser hun.

Histidin er en aminosyre som er forstadiet til histamin.

- Prøv derfor å spise tunfisk, alger og parmesanost. Bare vær klar over at tunfisk som ikke er fersk, inneholder så mye histamin at man kan få en allergisk reaksjon av det, sier hun.

Vitamin B3 (niacin)

SEX-KLØE: 250-500 milligram vitamin B3 skal trolig kunne gi en spennende kløe i visse kroppsdeler i en times tid etter inntak.
SEX-KLØE: 250-500 milligram vitamin B3 skal trolig kunne gi en spennende kløe i visse kroppsdeler i en times tid etter inntak. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

En annen som refererer Pfeiffer er den amerikanske legen Michael Lesser, kalt ortomolekylærmedisinens far.

HISTAMIN

Histamin er et nitrogenholdig stoff som finnes i de fleste vev, særlig i underhuden, langs tarmene, i lungevev og i en bestemt type hvite blodceller.

Histamin lagres først og fremst i en type celler som kalles mastceller. Kalles også et vevshormon.

Har en rekke forskjellige virkninger, men først og fremst forårsaker det utvidelse av de minste blodårene (kapillarene) og sammentrekning av glatte muskler.

Sprøytes histamin inn i huden, forårsaker det lokal rødhet på grunn av utvidelse av kapillarene. Slik kan man påvirke blodforsyningen til bestemte områder av huden.

Histamin frigjøres ved allergiske reaksjoner, som matvareallergi, høysnue, astma, elveblest o.a.

Kilde: Store Norske Leksikon

I sin bok Nutrition and vitamin therapy (New York: Grove Press, 1980) videreformidler han følgende:

Kvinner som ikke oppnår orgasme grunnet for lave histaminnivåer, kan vurdere å ta vitamin B3 (niacin), som gjør at mastcellene tømmer seg for histamin. Menn som kommer for fort kan vurdere å ta kalsium og få i seg aminosyren metionin en time før samleiet, som senker histaminnivået.

- Menn kan også ta vitamin C i doser på 2-3 gram, som har samme effekt, kommenterer ernæringsfysiolog dr.philos. Dag Viljen Poleszynski, redaktør av helsemagasinet VOF (Vitenskap og fornuft).

Eventyrlystne må dessuten gjerne prøve 250-500 milligram vitamin B3 (niacin) før de har sex, noe som kan gi en spennende kløe i visse kroppsdeler en times tid.

- I praksis starter imidlertid kløen i ansiktet og sprer seg nedover halsen og brystet. Er man ikke vant til det, kan man føle seg solbrent etter inntak av en dose på 3-400 mg og oppover, kommenterer ernæringsfysiologen.

Viktig å spise optimalt

- Det er fortsatt slik at seksuell lyst sitter i hodet (det øverste). Det viktigste er å spise optimalt, slik at hormonene i kroppen fungerer etter hensikten, sier Poleszynski.

Han forklarer at fett og protein blant annet fremmer syntesen av testosteron, og høykarbokosthold fører til østrogendominans hos kvinner og for lav testosteronproduksjon hos menn.

Som kjent er diabetikere ofte impotente fordi hyperinsulinemi fører til at blodårene trekker seg sammen, inkludert dem som går til penis og skjeden.

- Forholdet mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer er også viktig fordi sistnevnte fører til at årene trekker seg sammen. Røyking har samme effekt, og alkohol øker lysten, men reduserer evnen. Søvnunderskudd er også ugunstig, og trening kan øke tilførselen av blod til underlivet, sier han.

- Optimal ernæring, røykeslutt, måtehold med alkohol, nok søvn, riktig trening og personlig tiltrekning er følgelig de viktigste faktorene for et vellykket seksualliv (når man har en partner). I parentes bemerket tar jeg 1500 mg niacin hver dag (og mye annet) fordi Abram Hoffer (en lege som opererte før Michael Lesser, red.anm.) mente at det var et av de viktigste antialdringsvitaminene vi kunne innta, sier Poleszynski.

En seksuelt «allergisk» reaksjon

- Det er også interessant at allergier har økt mye i befolkningen. Dette får mange kvinner til å ta anti-histaminer, siden histamin også skilles ut ved allergiske reaksjoner. Anti-histaminer kan gi orgasmeproblemer og døsighet, sier Franzén.

- Histamin er det samme stoffet som forårsaker elveblest som mange allergikere kjenner til, og som utløses når man kommer i skade for å ta på en brennesle, sier lege Ellen Skjelbred som jobber med medisinsk sexologi, tilknyttet Sexologisenteret.

Hun kan fortelle at det er gjort forsøk der histaminoppløsning er blitt injisert i menns penis, noe som har forårsaket en ereksjon.

- Vi vet at alt erektilt vev (penis hos mann og klitoris hos kvinner) inneholder histamin2-reseptorer, så ut fra dette kan det indikere at det er mulig at det spiller en viss rolle, sier hun.

- Når man derimot har testet denne hypotesen i «real life» og målt innholdet av histamin i blodet fra erigerte peniser, finner man riktig nok ikke endring, heller tvert imot, fortsetter legen.

Trengs mer sexforskning

I 2006 kom det en amerikansk publikasjon fra The Rockefeller University som hadde undersøkt seksuell opphisselse og betydning av ulike kjemiske substanser.

De fant at i et senter i hjernen (hypotalamus) fyrer nerveceller av signaler om «generell seksuell opphisselse» under påvirkning av histamin, noradrenalin og enkefalin.

Ellen Skjelbred

Ellen Skjelbred er lege og driver privat praksis innen medisinsk sexologi, tilknyttet Sexologisenteret i Oslo. Sexologisentetet er et kontorfellesskap med lege Esben Esther Pirelli Benestad og psykolog Elsa Almås.

- Men vi vet at allergimedikamenter (anti-histaminer) kan redusere seksuell evne litt hos noen. Så histamin kan nok være involvert på en eller annen måte, sier Skjelbred.

- Svært mange kjemiske substanser bidrar aktivt direkte i vevet og i samspill med hverandre. Alt dette er kompliserte sammenhenger, og mer forskning trengs. Men jeg regner med at i løpet av noen år har vi mer forståelse for hva som egentlig skjer med i kroppen under seksuell respons og kanskje vi kan gi mer entydige svar da, sier Skjelbred.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Ja, kvinner har også ståtiss

Er oralsex egentlig sex?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning