Finne partner:

Ikke gjør daten til et jobbintervju

Mange av oss går rett i «positiv-fellen».

PARFORHOLD: Parforholdet må ofte gjennom harde prøvelser, og noen ganger er gode tips og råd løsningen som berger forholdet.
PARFORHOLD: Parforholdet må ofte gjennom harde prøvelser, og noen ganger er gode tips og råd løsningen som berger forholdet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det er lett å tenke på daten som et jobbintervju der målet er å gå videre til neste runde, uansett hvor lyst du har på jobben eller ikke.

Vi prøver å fremstille oss selv i et nesten urealistisk positivt lys, og etterpå sitter vi kanskje igjen med følelsen av at intervjuet har vært vellykket.

- Definisjonen av vellykket blir i hvilken grad man har greid å juge på seg positive egenskaper, men definisjonen av vellykkethet skal jo ikke være dét, men derimot om man har funnet ut om man kan ha det fint sammen én gang til eller tusen andre ganger til, sier psykolog Andreas Løes Narum.

Det er mange ting vi bør unngå på date. Går vi i «positiv-fellen» kan et eventuelt forhold også bli basert på en løgn.

Og det er vel ikke det vi vil, selv om det gjør aldri så godt for selvtilliten å gå videre til en neste runde.

«Positiv-fellen»

Det å bare vise et positivt glansbilde av seg selv er en måte å tilpasse seg en partner på, det å vise at man passer for den andre (og hva som passer for den andre er jo i starten høyst uvisst, men ved å være et positivt glansbilde «passer» man for de fleste).

- I starten av et forhold undertrykker man sin egentlige personlighet for å tilpasse seg hverandre. Konflikter ligger i kortene, og det er bare et spørsmål om tid før de stiger til overflaten. Alle par har konflikter. De er et naturlig resultat av medfødte ulikheter, sier Narum.

At man er positiv i interaksjoner med nye mennesker og vil vise seg fra smørsiden er helt naturlig, men når to tilsynelatende «utadvendte optimister» møtes kan de fort ende opp med å skyte seg selv i foten dersom dette bare er et spill for galleriet.

- På første date prøver mange å se ut som utadvendte optimister, men om man prøver å vise noe annet enn et glansbilde så kan man kanskje treffe noe hos den andre, noe den andre kjenner seg igjen i - ja, også kan man kanskje finne hverandre da, sier Narum.

Personlig date

Et tips er derfor å ikke bare vise frem det «rosa», men flette inn det «grå» også. Slik kan man kanskje komme nærmere svaret på om daten er den man søker,og vice versa. Kanskje er det lurt å være tydelig om noen ting som er viktige - ting som du ønsker at livet skal eller ikke skal inneholde.

- Da handler det om å bruke ørene og øynene, puste med nesen innimellom, slippe til den andre og se an reaksjonene, tipser Narum.

Det er lurt å ha et langsiktig perspektiv samtidig som du er i datingsituasjonen, og eksperimentere litt med hvordan du fremstiller deg selv.

- Et råd er å si at i den og den situasjonen er man ikke så rosa, men mer grå. Det gjelder å være litt personlig, samtidig som du ikke blir privat for tidlig og blottstiller deg selv, råder Narum.

Datingtips

Denne balansegangen er imidlertid ikke helt enkel, men hvis vi nå klarer å gjøre positiv-fellen til et allment kjent begrep, påpeker Narum, så kan man jo lufte begrepet for den man dater.

- «Skal vi unngå å gå i positiv-fellen?», også kan man jo tøyse litt med å ta den helt ut på det negative og helt ut på det positive. Men det fordrer jo at det er en kjemi der selvfølgelig, sier han.

Men det å kunne dele sine svakheter krever mot. Man har mye å hente på å lære seg å dele, anerkjenne og le av egne svakheter - slik standup-komikerne gjør, og som gjør dem attraktive.

- Et tips er å øve seg seg på å dele sine egne svakheter sammen med sine gode venner. Det vil si å beskrive egne svakheter og le av dem. Nå er det heller ikke alt man ønsker å dele, så da må man finne ut hvilke svakheter man kan dele, og øve seg på venner, sier Narum.

Det finnes også personlighetstester, som den Narum har utviklet som baserer seg på Big Five, verdens mest anerkjente peronlighetsmodell.

- Jeg har også utviklet en partest basert på modellen, og de spesielt tøffe kunne jo i og for seg tatt denne, sendt linken til daten sin, og så kunne man diskutert resultatene på daten. Poenget er å komme inn på ulikheter tidlig. Ulikheter fører ofte til vonde ting senere, så hvorfor ikke finne måter å løse dem på i stedet?, sier psykologen og samlivseksperten.

Vær deg selv

Det handler om å være seg selv, som igjen handler om å ikke late som om man er en annen. Dette betyr ikke nødvendigvis at man skal blottlegge alle sine svakheter og mangler, men heller at man er åpen og ærlig.

- Man er for eksempel ikke globetrotter og jetsetter fordi man jevnlig drar på shoppingtur til Sverige eller tar danskebåten en gang i året, og man er ikke interessert i friluftsliv fordi man liker å se på Animal planet. Likevel har mange en tendens til å spille opp slike ting dersom de antar at den andre vil anse det som attraktive trekk, sier livsstilscoach Torkel Guttormsen som er aktuell med boken Skap det livet du alltid har drømt om (Achehoug forlag; 2012).

En mye mer effektiv måte å skape en ekte forbindelse med et annet menneske på, mener han, er skape en kobling over de ulikhetene en har. Her er det muligheter til å lære nye ting, til å vokse sammen og til å utforske hvem den andre er på en enda bedre måte.

- Jeg tror at grunnen til at mange feilrepresenterer seg selv er ønsket om å imponere. Men selv om det kanskje er imponerende å være jetsetter og friluftslivekspert, så kan det ikke slå det å være et ekte menneske, med egne meninger, som er trygg både på sine styrker og svakheter og enda viktigere, oppriktig interessert i å lære om den andres styrker og svakheter, sier Guttormsen.

Vær deg selv

Her er et lite tips til alle, et tips som burde være overflødig, som burde være så banalt at det var unødvendig og si, men som dessverre ikke er det: Vær deg selv.

Dette innebærer tre spesielt viktige punkter, sier coach og forfatter Torkel Guttormsen:

PARFORHOLD: Parforholdet må ofte gjennom harde prøvelser, og noen ganger er gode tips og råd løsningen som berger forholdet.
PARFORHOLD: Parforholdet må ofte gjennom harde prøvelser, og noen ganger er gode tips og råd løsningen som berger forholdet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

1. Vis ham/henne hvem du virkelig er, ha dine egne meninger og stå for dem - ingen vil ha nikkedukker og man har respekt for dem som tør utfordre en med sine egne meninger.

2. Ikke vær redd for at han/hun skal se dine svakheter - alle vet at den ufeilbarlige mann/kvinne ikke finnes, og dessuten er det lite som er så morsomt som å la noen som er flink til noe lære deg hvordan det skal gjøres!

3. Ikke skryt for mye av dine styrker - ingen liker noen som er forelsket i seg selv.

Les også:

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Dette kan skje med menn som ser porno

Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang

Forum: - Kjæresteforholdet ble borte.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning