Følsomhet hos menn og kvinner

Her er det mest følsomt hos både menn og kvinner

Dette kan være grunnen til at orgasmen ikke kommer.

FØLSOMME OMRÅDER: Det er her det er mest følsomt hos både menn og kvinner. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
FØLSOMME OMRÅDER: Det er her det er mest følsomt hos både menn og kvinner. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det er kjønnsorganenes hoder som er poenget hos menn og kvinner, og ikke lengden og skaftet det kommer an på.

Kjønnsorganenes hoder

- Det er kjønnsorganenes hoder som er poenget, da det er hodene som er mest forsynt med nerver, sier Stine Kühle-Hansen, seksualunderviser (NACS).

Hun forteller at da skjønner man også at det ikke er lengden og skaftet det kommer an på (heller ikke når det gjelder menn).

- Det er ikke stimulering av skaftet, men av glans og undersiden av hodet som er mest følsomt og som lettest gir orgasmer uansett kjønn, sier Kühle-Hansen.

Klitorishodet til kvinnen

Alle kroppsåpninger, uavhengig kjønn, er rikt forsynt med nerveender, så hos kvinnen er steder som munn, nese, øyne, øre, brystknopp, urinåpning, skjedeåpning, anus og klitorishode (glans klitoris) særlig følsomme.

- Hodet på klitoris er mest følsomt hos kvinnen, med 8000 nerveender. Blir hodet berørt vil det kunne bli nesten dobbelt så stort og reise seg og hetten trekkes bakover, sier Kühle-Hansen.

Resten av klitoris ligger innover i kroppen, men den svulmer også opp.

Følsomme, lette kjærtegn av klitorishodet

- Touch screen er en gave fra himmelen til kvinnene. Slik man følsomt, lett og raskt berører disse skjermene, slik trives klitorishodets nerver også, sier Kühle-Hansen.

De tre vanligste feilene er

  • Å glemme hodets sensitivitet. Man treffer ikke nervene og orgasmen lar vente på seg.
  • Å glemme å variere stimuleringen. Man blir monoton uten et par sekunders pauser. Korte pauser pirrer og bygger opp intensiteten og øker sjansen for å oppnå orgasme.
  • Å glemme smøring. Man bruker ikke nok spytt eller lubrikasjon. Det blir tørt, varmt og vondt.

- Mange kvinner synes at direkte berøring av hodet blir alt for intenst, og foretrekker en indirekte tilnærming, og gjerne myk massasje av ytre og indre kjønnslepper, påpeker Peder Kjøs, psykolog i klinisk voksenpsykologi og spaltist i Klassekampen (også kjent som tidligere sex- og samlivsspaltist i KK).

Det gjelder også ved munnsex, det anbefales å slikke med lette, myke bevegelser i begynnelsen, eller at man slikker ved siden av klitoris.

Penishodet til mannen

Hos mannen er det steder som munn, nese, øyne, øre, brystknopp, anus, urinåpning og penishode (glans penis) som er  særlig følsomme.

- Penishodet er mest følsomt med 4000 nerveender. Blir det berørt vil både hodet og skaftet bli blodfylt, altså erigert, og reise seg, også forhuden vil trekkes bakover, sier Kühle-Hansen.

Dette gjelder for menn som har forhud. Hos omskårne menn som ikke har forhud blir glans herdet og mindre følsom.

Våte, myke kjærtegn av penishodet

- Penishodet trives best akkurat som klitorishodet med våte, myke og dvelende kjærtegn, sier Kühle-Hansen.

- Glans er «mannens klitoris», og på samme måte som kvinnens, er det best med forsiktig stimulering i begynnelsen og så kan den bli mer intens mot slutten, sier Kjøs.

Det gjelder også ved munnsex, inntil man får signaler om at han ønsker kraftigere stimulering. 

Følsomme frenulum

På undersiden av penishodet ligger også følsomme frenulum, hudfolden i midten der hodet møter skaftet. Det tilhørende vevet langs kanten av penishodet (corona) er også veldig følsomt.

- Med fare for å isolere det mannlige kjønnsorganet for mye; følsomt er også hullet på penishodet, for det er der den hudfolden ender opp. For noen er selve hullet så følsomt at det er for mye at man tar på det, sier Kjøs.

Igjen er sammenligningen med klitoris rimelig:

- Å få en finger på hullet som første berøring vil for mange være alt for intenst, mens det senere kan være bra med ganske kraftig stimulering, sier Kjøs.

Berøring av kjønnsorganene

Selv om alle har en ekstrem følsom erogen sone på kjønnsorganet vil tørr, hard og monotom berøring bli oppfattet ubehagelig. Det kan bli turn off, direkte smertefullt og i verste fall gi skader.

- Når det er snakk om erogene soner (hvor) er det like viktig å snakke om type berøringer (hvordan) , sier Kühle-Hansen .

Kunsten er å finne de individuelle favorittberøringene som kan være med på å øke nytelsen.

Det å fokusere på tilpasset stimulering av kjønnsorganenes hoder, betyr for øvrig ikke at man bortprioriterer alt annet som mental kontakt og de andre erogene sonene.

Tips til alle kjønn

Seksualunderviser Stine Kühle-Hansens tips til alle kjønn:

- Bygg opp spenningen gradvis med å berøre rundt før du berører direkte på hodet. Lytt og se etter respons. Masser inderlig i sirkler eller åttetall. Spør om du skal gjøre det hardere eller fortere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning