Ideell aldersforskjell

Derfor er mannen ofte eldst

Det er ikke tilfeldig at mange kvinner velger en eldre mann.

PERFEKT ALDERSFORSKJELL: Ben Stiller er fem år eldre enn sin kjære Christine Taylor. De er dermed ganske nærme det britene oppfatter som det perfekte par.
PERFEKT ALDERSFORSKJELL: Ben Stiller er fem år eldre enn sin kjære Christine Taylor. De er dermed ganske nærme det britene oppfatter som det perfekte par. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Aldersforskjeller er bra for forhold.

Ideelt sett bør mannen være ganske nøyaktig fire år og fire måneder eldre enn kvinnen, viser en studie gjennomført i Storbritannia. Av de 2000 som deltok i studien var det bare én prosent av kvinnene som kunne tenke seg å være sammen med en yngre mann.

Stort mer interesserte var ikke mennene, for bare to prosent av de spurte sa at de foretrakk å være sammen med eldre kvinner.

Ideell balanse

Norske samlivseksperter er ikke overrasket, selv om de ikke er enige at det finnes noe slikt som en ideell aldersforskjell.

Det er langt flere faktorer enn alder som spiller inn når man skal få et forhold til å fungere.

- Jeg tror ikke det finnes en ideell aldersforskjell, men jeg tror at det finnes en ideell balanse i forhold til funksjonsnivå, sier samlivsterapeut Trine Huseby.

Hun tilbyr parterapi og arrangerer kjærestehelger.

Huseby er altså ikke overrasket over at denne balansen havner på rundt fire år, og at mannen da er eldst.

- Med ideell balanse i forhold til funksjonsevne tenker jeg på hvordan de to matcher hverandre med hensyn til modenhet, evne til refleksjon, relasjonskompetanse, ansvar og motivasjon for forpliktelse, sier hun.

Den engelske samlivseksperten Julia Cole sier til Daily Mail, som gjengir studien, at aldersforskjeller i forhold blir mer og mer vanlig siden vi aksepterer at både par og familier kan være ulike og annerledes.

Ulik timing

Hun tror det at kvinner og menn modnes og utvikler seg i ulikt tempo er med på å gjøre litt eldre menn mer attraktive for kvinner flest.

- Jeg tror kvinnens primære intensjon når hun velger partner er å finne en "soulmate". En hun kan ha en likeverdig og nær relasjon til og som hun vil etablere seg med og få barn med, sier hun.

Ofte er timingen for motivasjon for forpliktelse og for å få barn ulik hos menn og kvinner.

- Når en kvinne skal velger parter, finner hun ofte denne balansen hos en noe eldre mann. Forskjellen handler altså ikke om biologisk alder, men om modenhet og livsfase, mener Huseby.

Bedre stilt

Bra match og balanse i forhold til funksjonsnivå gjør dermed at et forhold der mannen er noe eldre enn kvinnen, kan ha visse fordeler.

- Når kvinner i undersøkelsen hevder at man kan lære andre perspektiver fra en partner som er eldre, tror jeg det handler mer om at en mann som er eldre enn kvinnen representerer trygghet, sier hun.

Han er kanskje bedre karrieremessig og økonomisk stilt, og har dessuten mer erfaring og er mer selvsikker.

Få menn velger eldre kvinne

- Et viktig spørsmål å avklare først, er om en ønsker et livslangt forhold eller en annen type forhold. Det kan være mange grunner til at vi søker en annen person, og det er ikke alltid et livslangt forhold vi leter etter. Heller ikke en å bli gammel med, sier samlivsterapeut Bente Skog.

Hun mener dette ofte er tilfellet når eldre kvinner slår seg sammen med yngre menn, og tror kun det er et fåtall menn som er klare for å innlede et varig og forpliktende forhold til en eldre kvinne.

Likevel kan han gjerne trives med å være sammen en kvinne som er mer moden, trygg på seg selv og har et mer naturlig forhold til kroppen sin.

Vil ikke være cougar

Skog tror konvensjoner og normer har en viss betydning for at det er blitt slik.

FEIL VEI: Jennifer Lopez gikk mot strømmen og valgte tre år yngre Ben Affleck. Det holdt ikke så lenge.
FEIL VEI: Jennifer Lopez gikk mot strømmen og valgte tre år yngre Ben Affleck. Det holdt ikke så lenge. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock

- Av en eller annen grunn er det fortsatt tabubelagt for kvinner å ha en yngre kjæreste, sier hun.

MIDT I BLINKEN: Kong Felipe av Spania valgte en kvinne i perfekt alder da han giftet seg med fem år yngre Letizia.
MIDT I BLINKEN: Kong Felipe av Spania valgte en kvinne i perfekt alder da han giftet seg med fem år yngre Letizia. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Kjendispar der kvinnen er eldst

  • June Carter og Johnny Cash (3 år)
  • Drew Barrymore og Fabrizio Moretti (6 år)
  • Audrey Hepburn og Robert Wolders (7 år)
  • Mariah Carey og Nick Cannon (12 år)
  • Joan Collins og Percy Gibson (25 år)

Cougar er et begrep som ofte brukes om en kvinne på over 40 år, som dater en mann som er minst ti år yngre.

- Det er populært med slike cougar-nettsider i utlandet, men jeg vet bare om en i Norge. I disse forholdene er det vanligvis sex, flørt og erfaring som teller, sier hun.

Truer selvfølelsen

- Menn har nok mange av de samme intensjonene for et parforhold som kvinner, og i tillegg har de fra naturens side et fokus på det estetiske og sansbare. En kvinne som er yngre enn ham, vil gjerne representere vitalitet og fruktbarhet i større grad enn en som er eldre, sier Huseby.

Hun tror dette er noe av grunnen til at det er mindre vanlig med forhold der kvinnen er eldst.

- Noen menn uttrykker at de setter pris på at kvinnen beundrer dem og trenger dem. Dette påvirker selvsagt mannens selvfølelse og hans opplevelse av ha verdi i parforholdet. En mann vil oftere oppleve dette i forhold til en yngre kvinne, sier hun.

Hun ser likevel ikke bort fra at frykt for fordommer påvirker valgene til kvinner som kanskje ønsker seg en yngre mann.

- I tillegg kan det å ha en partner som er mer ungdommelig føles truende for hennes selvfølelse, sier hun.

Eldre mann gir trygghet

At en eldre mann finner seg en yngre dame, er derimot godtatt i samfunnet.

- Tradisjonelt søker yngre kvinner litt eldre menn. Trygghet, erfaring, evnen til å forsørge, penger og makt settes da sammen ungdom, skjønnhet og muligheten til å føre slekten videre, sier hun.

Likevel har heller ikke hun noen tro på at det finnes noen ideell aldersforskjell.

- Vi bærer alle alderen så forskjellig, men vi søker nok som oftest en form for balanse og likhet i forholdene våre. Blir aldersforskjellen for stor, kan det bli mer et foreldre og barn-forhold enn et kjæresteforhold, sier Skog.

Kan by på utfordringer

Til tross for at det er allment akseptert hvis mannen er eldst, kan det også være ulemper med å gå inn i et forhold med en person som er eldre eller yngre enn seg selv.

- De største ulempene vil jo være hvis det er ubalanse i forhold til funksjonsnivå og livsfase. Hvis den ene har mer livserfaring, mer innsikt og fremstår som mer selvsikker, er det større risiko for at relasjonen ikke er likeverdig, noe som er et ideal som står sterkt i vår kultur, sier Huseby.

Samtidig kan det by på problemer hvis den ene ønsker høyt sosialt aktivitetsnivå mens den andre ønsker stillhet og ro sammen med partneren.

Kjendispar der mannen er eldst

  • Sean Connery og Diane Cilento (3 år)
  • Barack og Michelle Obama (3 år)
  • Johnny Depp og Vanessa Paradis (9 år)
  • Jim Carrey og Jenny McCarthy (10 år)
  • Nicolas Cage og Alice Kim (20 år)

- Da vil det gjerne oppstå en dynamikk der de drar i hver sin retning og ønskene forsterkes i motsatt retning, legger hun til.

Ikke overse forskjellene

Det blir også ofte et stort problem dersom den ene har et sterkt ønske om barn, mens den andre har barn fra tidligere forhold og ikke ønsker flere.

Det kan derfor være dumt å overse slike forskjeller i begynnelsen, og håpe at den andre ombestemmer seg.

- Dersom en yngre, barnløs kvinne og en eldre mann slår seg sammen, vil spørsmålet om barn raskt komme på banen. Og om det er omvent, slik at kvinnen er eldst, og hun ikke vil ha flere barn eller ikke kan få flere, vil det ofte være problematisk, sier Skog.

Både følelsesmessig og praktisk mener hun derfor at et forhold med store aldersforskjeller kan bli en stor utfordring.

- Det er også viktig å huske at aldersforskjell som virker ubetydelig når man går inn i forholdet, kan få større konsekvenser i senere faser, som når alderstegnene begynner å prege den ene, legger Huseby til.

Les også:

Sovestillingen avslører forholdet

Hvis du har dette, bør du ikke ha sex

Har du valgt en partner du tenner på

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning