Kondom

Bredden teller mer enn lengden

Kondom-myte reduserer nytelsen.

KONDOM: Det aller viktigste med et kondom er at det sitter godt, men det skal selvfølgelig også skal føles bra.
KONDOM: Det aller viktigste med et kondom er at det sitter godt, men det skal selvfølgelig også skal føles bra. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Tidligere i år skrev Klikk Helse om Georgia Tech's Digital Media Program, der to studenter jobber med å utvikle et elektrisk kondom som skal gi økt nytelse. Men før vi er klare for så avansert kondombruk, må vi ta for oss det grunnleggende.

- Den myten vi bør jobbe mest med er at mange menn tror at penisen deres passer alle kondomer, men kondomer finnes i ulike størrelser, akkurat som peniser gjør, sier Tore Holte Follestad.

Han er spesialist i sexologisk rådgivning og assisterende daglig leder ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet (tidligere Klinikk for seksuell opplysning, KSO), som fungerer som et nasjonalt ressurssenter.

Kan revne

- Passer ikke kondomet oppleves det som ubehagelig, og oppleves det som ubehagelig blir det ikke mye til nytelse, sier seksualrådgiveren til Klikk Helse.

Han forteller at en for liten størrelse kan gjøre at kondomet føles veldig trangt og ubehagelig, som om blodet stopper opp, kondomet kan gli av og har større risiko for å revne.

Er kondomet for stort vil penis «svømme» i det, kondomet fester seg ikke godt nok rundt penis og kan også gli av.

Brukerfeil

Ulike størrelser

Standardstørrelsen for kondomer varierer fra produsent til produsent.

For å unngå forvirring har Condomerie klassifisert alle sine kondomer etter et spesielt målesystem: Condomerie Amsterdam Standard index (CAS index), der CAS 4 er standard størrelse, mens CAS 3 eller mindre er trangere og CAS 5 eller større er videre.

Kan du de 12 kondomreglene? Korrekt kondombruk er mer komplisert enn du tror.

De vanligste feilene kan få katastrofale konsekvenser. Mengden brukerfeil gjør faktisk at Doktor Onlines gynekolog advarer mot å bruke kondom som prevensjonsmiddel alene.

Kondomer i standard størrelse

Selv om kondomer i standard størrelse passer de fleste menn, er det små forskjeller mellom de ulike merkevarene som gjør at et kondom kan oppleves som mer komfortabelt enn et annet.

Et kondom som sitter godt er tryggere, mer komfortabelt og gir bedre beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner og graviditet, skriver condomerie.com, som er nettsiden til spesialbutikken Condomerie i Amsterdam.

Selv om produsentene benytter en standard størrelse for å kunne fastslå størrelsen på de ulike kondomene i sitt sortiment, varierer denne standard størrelsen fra produsent til produsent, slik at en merkevares «large» er en annen merkevares «extra large», selv om målene er de samme.

Kondomets bredde

- Det aller viktigste med et kondom er at det sitter godt, men det skal selvfølgelig også skal føles bra. Man må derfor først og fremst finne et kondom i riktig størrelse, med god passform, sier også Birgitte Brøtmet, butikkssjef på nett i Kondomeriet AS, som på sine nettsider har en kondomguide der kundene kan finne informasjon om blant annet størrelsen på de kondomer butikken fører.

Det viktigste når man ser etter den perfekte passformen, er kondomets bredde, oftest omtalt som omkrets.

Lengden på kondomet er ikke like viktig, men gjerne så nær penislengden som mulig, skriver Condomerie.com.

Når du måler penis...

1. Vær sikker på at penis er fullt erigert og sørg for å ha en penn, et papir og et målebånd i nærheten.

2. Plassere målebåndet rundt basen av penis (hvor den er festet til skambenet). Mål penislengden ved å markere hvor lang den er fra basen og hele veien opp til enden av tuppen.

3. Legg målebåndet forsiktig rundt den erigerte penisen (ca. 1 centimeter fra kroppen). Merk målet så snart du rekker rundt penis.

(Kilde: Nettsiden- og butikken condomerie.com)

- Man trenger tross alt ikke å rulle kondomet helt ned, men passe på at det sitter godt ned mot roten, og at bredden har riktig størrelse, bekrefter Brøtmet.

Kondomet skal ikke sitte så trangt at det blir ubehagelig, men heller ikke for løst. Kondomets tykkelse og elastitet kan også gjøre kondomet mer eller mindre komfortabelt.

Ulike størrelser og varianter

RFSU Norge, som arbeider med dette til daglig, kan bekrefte at passform, det at kondomet passer og sitter som det skal, er viktig når det gjelder kondomer.

- Det er også derfor kondomer kommer i flere ulike størrelser og varianter, slik at man kan finne det som passer best, sier Christina Placht, markedsansvarlig i RFSU Norge.

Hun viser til RFSUs eget sortiment som både inneholder et stort kondom (Grande) og et lite kondom (Tight).

- Har du prøvd en kondom som du ikke likte så må du ikke droppe å bruke kondom videre. Du må teste nye til du finner din favoritt! Det viktigste rundt dette med størrelser og kondom er å snakke om forskjellene. Videre anbefaler jeg at menn tester dette på forhånd, og ikke under samleiet. Slik kan man på egenhånd finne det kondomet som passer best, slik at selve samleiet kan nytes, sier Placht.

Les også:

Best i senga med kondom

Har du dette, bør du ikke ha sex

Slik eldes underlivet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning