Internasjonal kvalitetsstandard

Alle kondomprodusenter må oppfylle den internasjonale kvalitetsstandarden satt av International Organization for Standardization (4074:2002).

Ifølge EU- standard skal en kondom tåle å fylles opp med 18 liter luft, uten å sprekke.

De fleste kondommerker holder seg godt over denne standarden. RFSU, for eksempel, har satt standarden på 20 liter luft.

Denne slitestyrken testes både før og etter kunstig aldringsprosess på 5 år.

I tillegg blir kondomene testet med vann for lekkasjer, og for synlige feil og mangler.

Kondomer handler ikke bare om å beskytte seg mot kjønnssykdommer og uønsket graviditet, det handler også om nytelse.

Riller, knotter, fruktsmak og vibratorringer er noen av kvalitetene som skal gjøre det gøy å bruke kondom.

Likevel kan passformen spille en like stor rolle. Ifølge Dagens Medisin kan et kondom som sitter dårlig både redusere nytelsen, samt øke risikoen for at den sprekker.

Store størrelser selger

Størrelsen på en Profil er 5,3 cm i bredden, og 18,5 cm i lengden. Kondomene med innsvinget tupp føles ofte trangere, mens de med helt rett passform sitter litt løsere.

Royal har spiraltupp, som gjør det enda litt trangere, mens Durex Performa er hele 1,5 centimeter lengre enn en Profil. Så hvordan skal man egentlig velge riktig?

- Våre kondomer skal passe en normalstor penis. Alle menn vil selvfølgelig ha en stor penis. Noen liker også å tro at de har det, hvilket kan være grunnen til at vi selger så mye av vårt største kondom, Grande, forteller Markedsansvarlig i RFSU, Sidsel Kløw til klikk.no.

Bredde er viktigere enn lengde

Beate Keiserud, butikksjef for Kondomeriet's nettbutikk, tror også at mange menn gjerne kjøper den største størrelsen de første gangene de går til innkjøp av kondomer.

- Mange går nok først for den størrelsen de kunne ønske at de hadde, til de etter hvert må innrømme for seg selv at det er for stort, sier hun.

Kondomet skal ikke føles ubehagelig stram, men skal heller ikke falle av. Ifølge Keiserud er det ikke lengden på kondomet som er det viktigste for passformen, men bredden.

- Man trenger tross alt ikke å rulle kondomet helt ned, men passe på at den sitter godt ned mot roten, og at bredden har riktig størrelse, sier Keiserud.

Les oversikten over våre utvalgte kondomer, og finn din favoritt.

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt om penis

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!