Rengjøring med sitron

Dette kan du bruke sitron til

Er du opptatt av inneklima og miljø burde du hente rengjøringsmidler fra matskapet.

SURSØTT: Du vil ikke bare spare penger ved å bytte fra kjemiske rengjøringsmidler til sitron, men også miljøet.
SURSØTT: Du vil ikke bare spare penger ved å bytte fra kjemiske rengjøringsmidler til sitron, men også miljøet. Foto: Illustrasjonsoto: Colourbox.com, Maria Brzostowska
Publisert Oppdatert

Sitron er et populært innslag på kjøkkenet i hjem verden over. Men langt fra bare en sur og syrlig frukt, sitronen kan brukes til langt mer enn måltider, skriver nettstedet iVillage.

Denne gule lille multikunstneren kan nå nemlig bli din nye bestevenn i kampen mot skitt og støv i hjemmet.

Ikke bare vil du kunne spare penger ved å slippe å kjøpe med deg et arsenal av vaske - og rengjøringsprodukter hjem fra butikken, men du sparer også miljøet for mye unødvendige kjemikalier.

Sur og sunn

Det er sitronens høye innhold av syre som gjør denne frukten så godt egnet som ikke bare rengjøringsmiddel til de fleste situasjoner i hjemmet, men som også gjør at den har en svært effektiv antibakteriell effekt.

Å bruke sitron til husvasken sparer deg ikke bare penger, men vil også bidra til en bedre og renere inneklima i huset.

Les videre for å se hvordan en enkel sitron kan hjelpe deg å takle nesten alle rengjøringssituasjoner:

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Hvorfor bruke unødvendige kjemikalier til å rengjøre huset, når en enkel sitron kan gjøre jobben?
DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Hvorfor bruke unødvendige kjemikalier til å rengjøre huset, når en enkel sitron kan gjøre jobben? Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Frisk opp klesvasken

Det skal ikke mye til for å friske opp lukten av svette og sure sokker. Én teskje sitronjuice sammen med vaskepulver vil få klærne til å dufte av søt sitrus.

Luftfrisker

Stram eller innestengt lukt i rommet? Sett ut en bolle med sitronjuice og bakepulver.

Polere møbler

Lag din egen møblepuss ved å blande sammen én del sitronjuice med to deler olivenolje. Gni på med myk klut.

Puss-puss

Har du kobberting i huset vet du at disse fort får flekker av daglig bruk. Gni en klut med sitronjuice på flekkene og se på at de forsvinner. Det samme gjelder for flekker på sølvtøyet du alltid kvier deg for å dra ut av skapet - i redsel for å måtte skure og skrubbe for å få det til å skinne.

Vask vinduer

Bland fire spiseskjeer sitronjuice (fersk eller konsentrat fra flaske) i vaskebøtten når du skal vaske vinduer, og du har i følge iVillage en effektiv vindusvask - helt kjemikaliefri. Den kraftige sitronsyren løser opp skitt og vannmerker og vil gjøre vinduene skinnende blanke.

Kriker og kroker

VINDUSVASK: Med sitronjuice blir vinduene skinnende blanke.
VINDUSVASK: Med sitronjuice blir vinduene skinnende blanke. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Sitronjuice + bakepulver + en gammel tannbørste. Nå kan du vaske og fjerne flekker på steder du sliter med å nå med vaskefilla.

Mikrobølgeovn

Er mikrobølgeovnen din full av overkokt mat og tomatsausflekker? Fyll og kok opp en bolle med sitronjuice. Ikke bare vil mikrobølgeovnen din lukte friskt igjen, men flekkene vil nå kunne tørkes av med en fuktig klut.

Skjærfjøl

For å fjerne flekker og lukt på skjærfjølen i tre, gni snittflaten av en sitron over den. Blander du på med litt grovkornet salt har du en effektiv og naturlig skrubb som vil ta de fleste flekker og i tillegg fjerne eventuelle bakterier.

Kjøkkenbenken

Flekker på benkeplaten som ikke vil rikke seg? Drypp litt sitronjuice på flekken, la sitte på noen minutter, og bruk så resten av sitronen til å skrubbe benken ren. Fortsatt synlig? Ha litt bakepulver sammen med sitronjuice og gni.

Flekker på klær

Sitronjuice er også en naturlig flekkfjerner på tekstiler. Gni på flekken, la det sitte på og kjør en runde i vaskemaskinen.

VINNERPAR: Sitron i kombinasjon med salt eller bakepulver vil kunne fjerne de fleste flekker på de fleste overflater.
VINNERPAR: Sitron i kombinasjon med salt eller bakepulver vil kunne fjerne de fleste flekker på de fleste overflater. Foto: Foto: M. Crimmins

Skinnende oppvask

For renere og mer skinnende oppvask, ha litt sitronjuice sammen med vaskepulveret når du setter på oppvaskmaskinen. Er du plaget med at oppvaskmaskinen lukter vondt? Kjør en vask med bare sitronjuice i beholderen der vaskepulveret skal inn, og oppvaskmaskinen din vil ikke bare bli skinnende ren, men ogaå dufte friskt og rent.

Kalkflekker på badet

Gni snittflaten av en sitron over steder hvor du har oppdaget kalkflekker. Sitronjuice tar også såpeskumflekker, så gni på veggene i badekaret, la det sitte noen minutter og skyll av.

Sminkeflekker på baderomsinnredningen

Bruk en fuktig klut dyppet i litt sitronjuice. Gni over, og se flekken forsvinne.

Kilder: iVillage.com og Examiner.com

Les også:

Slik rengjør du komfyren

Så ofte bør du vaske kjøleskapet

Her finner du de kuleste interiørbildene

Travle tvillingmammaer har best helse

INNEKLIMA: For allergikere kan det være deilig å slippe å puste luft tett med kjemikalier.
INNEKLIMA: For allergikere kan det være deilig å slippe å puste luft tett med kjemikalier. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning